Karlsson: "Tvingade mig själv att vara modig"

17 februari 2020 10:00

Linus Karlsson har bytt Karlskrona mot Karlskoga och gått från het till glödhet. Nyckeln? Att våga göra sin grej och att våga vara modig på isen.


Vad har Linus Karlsson och Jonathan Dahlén gemensamt?

Jo, deras rättigheter bytte ägare förra vintern när San Jose Sharks och Vancouver Canucks gjorde en bytesaffär.

Linus Karlsson har i flera sammanhang blivit omnämnd som "killen som kom i utbyte för Jonathan Dahlén", en något speciell stämpel.

– Jo, jag har hört om det där några gånger, men det är helt ärligt inget som jag bryr mig om, säger Linus Karlsson.

– Jonathan Dahlén är en jätteduktig spelare och har gjort väldigt mycket poäng i ligan i år, och det finns de som jämför oss eftersom vi byttes mot varandra och undrar vad fan som hände. Jag kan inte göra något annat än att bevisa kritikerna att San Jose Sharks gjorde fel som skickade iväg mig.

De där bevisen håller Linus Karlsson på att skapa just nu.

Forwarden bytte Karlskrona mot Karlskoga i januari, för en månad sedan ungefär, och har varit glödhet sedan han kom till Värmland. 20-åringen har gjort tolv poäng på åtta matcher och är därmed en av ligans absolut hetaste spelare.

– Det har flutit på riktigt bra, säger forwarden.

– BIK har varit helt fantastiska på att välkomna mig hit. Jag trivdes från dag ett, och det är grunden i att det har gått så bra på isen. Jag har blivit omhändertagen och har fått spela med bra spelare.

Du fick spela i en toppkedja direkt och svarade för två fina assist redan i debuten, det måste ha varit en drömstart?
– Det hjälper givetvis att få förtroende direkt och när man får en bra start på det så är det något bra att bygga vidare på.

Innan Karlsson anslöt till BIK så hade han spelat i Karlskrona i två och en halv säsong.

Första året spelade han i J20 och fick sporadiska inhopp i A-laget som då spelade i SHL, ifjol tog han en ordinarie tröja och noterade 18 poäng på 52 matcher.

I år hann han med 22 poäng på 36 matcher innan han valde att bryta med klubben för att istället fortsätta karriären i Karlskrona.

– Vi var tippade långt ner i tabellen och med tanke på det så gick det väldigt bra för oss under hösten. Det gick helt okej för mig också, men jag tycker att det var något som saknades. Jag kände att jag kan få ut mer av mitt spel, men att inte KHK kunde erbjuda mig det som behövdes för att det skulle blomma ut, säger han.

– Att byta klubb mitt under säsongen är något helt nytt för mig. Jag visste ärligt talat inte hur det skulle gå och jag var rejält nervös när jag tog beslutet att lämna. Jag hade ingen aning om det var rätt, men jag kände att jag behövde göra något. Jag är stolt över mig själv att jag vågade, det är inget jag ångrar nu.

Det var en del fans som blev besvikna över att du lämnade KHK mitt under säsongen, fick du höra mycket om det?
– Det är många som undrat varför jag lämnade KHK och alla har väl sina åsikter om vad som är rätt och fel, men jag kan inte lyssna på vad andra tycker. Det är min hockeykarriär. En del tycker att jag svek laget, men det här var rätt för mig och är inget som jag ångrar. Jag har bara gott att säga om Karlskrona, jag har trivts väldigt bra där, men vi gick inte riktigt ihop på slutet helt enkelt.

Du ställdes mot KHK redan i andra matchen med BIK, hur var det?
– Det var lite jobbigt. Jag har många polare där. Samtidigt var det skönt att möta dem direkt och slippa grubbla över det. Jag var nervös i första perioden, men sedan släppte det.

Linus Karlsson lämnade inte bara kompisarna i Karlskrona, han lämnade och lillebror Hampus Karlsson som slagit sig in i A-laget i år.

– Vi bodde ihop innan, men har inte gjort det i år, säger Linus.

– Jag unnar honom all framgång. Vi har tävlat hårt mot varandra under uppväxten, det har varit en hel del bråk, och jag är otroligt stolt över hur bra han har gjort det. Han fick vara med i juniorlandslaget nu också. Vi är ganska olika, jag kanske vågar lite mer och gör mer poäng, medan han är den mer stabila och lojala spelaren.

Ja, Linus Karlsson är finliraren.

Det har han inte minst visat under sin första tid i Karlskoga. Talangen utmanar gärna, gör ofta en extra dragning och är skicklig på att tråckla fram öppnande och geniala passningar.

Redan under de sista veckorna i Karlskrona så började det blixtra rejält.

Linus Karlsson var ständig gäst i highlights-paketen med sina delikatesser.

– Jag hade varit bortplockad ett tag precis innan dess, suttit en del på bänken, och när jag väl fick chansen igen kände jag att jag måste göra det som jag är bra på. Annars kände jag att det fanns en risk att hamna i samma situation igen. Jag hade inget att förlora, jag gick ut och lirade och tvingade mig själv att vara modig. Det är då jag är som bäst.

Du gjorde några snygga grejer, det stärkte självförtroendet?
– Ja, precis, lyckas man med något så vågar man göra fler saker.

Du har tagit med dig det till BIK också?
– Absolut, jag är nöjd med det jag har lyckats med hittills. Här uppmuntras spelare att göra sina egna grejer, speciellt i offensiv zon. Jag får göra det jag är bra på.

Just nu är Linus Karlsson dock skadad.

Han har inte spelat de två senaste matcherna.

– Det är inget allvarligt, jag hoppas vara tillbaka snart. Det är faktiskt första gången jag är skadad på seniornivå. Jag missade inga matcher ifjol, och inga i år heller innan detta.

Är du orolig att det här ska svalka av formen?
– Nej, egentligen inte. Jag vet vad jag kan, det gäller bara att hitta samma flyt som innan. Det är som sagt första gången jag är skadad, så jag vet inte exakt hur jag kommer hantera detta.

På tal om form, BIK är med i toppen och har gjort det okej efter nyår, men det är inte samma furiösa form som stundtals under hösten.

BIK har fått leva med stämpeln att vara bra på hösten men falla ihop på våren ett tag nu, frågan är om det håller på att hända igen...?

– Nej, det vet jag inte, det är inget vi pratat om. Vi pratar med om att alla lag kan hamna i svackor. Sedan vet jag inte om vi är i en svacka heller, vi har vunnit en hel del matcher på slutet också, säger Linus.

Har din bild av BIK förändrats sedan du kom till klubben?
– Jo, lite. Jag tyckte det var hemskt att komma till Nobelhallen innan, jag tror inte jag vunnit en enda match här som motståndare. Det är otroligt jobbigt att spela mot BIK, och de är alltid i toppen. Jag tyckte alltid att domarna var på deras sida här. Nu har jag väl en lite annan bild, jag tycker om hallen, folket är livat och jag trivs verkligen här. Det ska vara jobbigt att komma hit och nu är jag på rätt sida, haha.