Panelen: "Det var ljummet - fram tills..."

9 juni 2019 09:00

Tre experter ger sin syn på Vita Hästens silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.


Panelen:
Kenny Wiis, journalist Norrköpings Tidningar
Andreas Höglund, bloggare Aferice på sportbloggare.com
Johan Adamsson, frilansjournalist för bland annat för hockeynews.se

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Kenny Wiis: Jag tycker att det var rätt ljummet – fram till att Patrik Blomberg presenterades. En riktigt stark värvning. Han kommer att få massivt förtroende – och jag tror att Blomberg blir hypervass. I övrigt är det viktiga förlängningar på ungtupparna Simon Krekula och Linus Andersson. Någon av dom står inför ett stort genombrott. Vita Hästen har agerat mer än godkänt sett till resurserna.

Andreas Höglund: Det har inte funnits några högre förväntningar på Vita Hästens Silly Season med tanke på det ekonomiska läget i klubben. Så årets Silly Season har varit precis som väntad. Intressant med många yngre spelare som vill framåt i karriären och extra kul att man lyckades behålla Linus Andersson som jag tror väldigt mycket på den kommande säsongen.

Johan Adamsson: Lite över förväntan, måste jag säga. Att Vita Hästen lyckades landa Patrick Blomberg på ett tvåårskontrakt är väl kanske det som imponerar allra mest, även om hans status är lite oklar efter hjärnskakningen i våras. Jag gillar även värvningen av Anton Johansson som, lite i skymundan, gjorde det väldigt bra i Oskarshamn.

Vad är styrkan i lagbygget?

Kenny Wiis: Det börjar kännas lite tjatigt, men i nuläget går det inte att trycka på något annat än power play-spelet. Marcus Eriksson och Jesper Samuelsson är försäkringar för framgång där. Visst, det krävs att någon tar på sig Henrik Rommels skytte-kostym – men det där löser pållarna.

Andreas Höglund: Styrkan i laget tror jag ligger i att det finns så oroligt mycket talang i laget just nu och att man kan komma att få se en spännande utveckling på många spelare under säsongens gång. Linus Andersson som nämndes tidigare är en spelare som kan ta stora kliv, men också den egna produkten Arvid Degerstedt som såg bra ut redan i fjol.

Johan Adamsson: Som alltid: Marcus Eriksson och Jesper Samuelsson. Men om vi ska prata i generella termer ser centersidan väldigt intressant ut med en bra mix av olika spelartyper.

Vad är svagheten i lagbygget?

Kenny Wiis: Backsidan ser ju tunnare ut än deltagarna som har nått ”Plankan” i Robinson (eller är det momentet nedlagt?). Amil Krupic hade tillfört mycket en säsong till, men där väntar spel i Kristianstad. Viktige Rikard Olsén ska vara mer eller mindre klar för en fortsättning tillsammans med Anton Danielsson. Det är bra. Men jag efterlyser en riktig toppback med fina offensiva verktyg. Eller är Jakob Stridsberg den pusselbiten?

Andreas Höglund: Ska man ta upp någon svaghet så är det väl rutin från högre serier som det inte finns så mycket av. Samtidigt är det svårt att säga idag om det kommer drabba laget negativt när säsongen drar igång. För som sagt så finns det mycket talang och med rätt utveckling kan det bli något riktigt bra av detta lag utan att veta vilka de sista pusselbitarna i lagbygget blir.

Johan Adamsson: På papperet är backsidan inte jättebra, och det gäller även om man räknar in de spelare som man har hört är klara men som ännu inte har presenterats. Det går även att argumentera för att det finns vissa frågetecken på målvaktssidan, men Viktor Kokman visade i fjol – kanske främst i kvalserien – att det går att luta sig mot honom, och med en hel allsvensk säsong under bältet har han knappast blivit sämre.

Vad mer måste in?

Kenny Wiis: Utöver det jag redan har touchat så skulle det inte skada Hästen att få in en rivig, småelak gnuggare som smäller på i varje läge. Typ som Simon Mitman var under sin prime – innan travet fångade hans hjärta. Att publiken älskar att ha såna pjäser i sitt eget lag är ingen nyhet.

Andreas Höglund: Det är ett par namn på backsidan som ska in då man i skrivande stund bara har två namn klara. Ser gärna att man satsar på minst ett rutinerat namn som kommit upp lite i åldern som kan vara med och pusha de yngre i deras utveckling med allt vad det innebär.

Johan Adamsson: En spelskicklig, offensiv back. Jag tycker att Vita Hästen har saknat en sån de senaste säsongerna.

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

Kenny Wiis: Oskar Drugge skulle fylla ut rollen som offensiv back i power play på ett charmant sätt. Som jag har förstått det är han och Niklas Czarnecki dock inte mest kompatibla ihop i hela världen. Men håll med om att det kittlar.

Andreas Höglund: I dagsläget känns det inte som en drömvärvning till Vita Hästen kommer att ske och vem det skulle vara om det nu skulle bli av är också svårt att svara. Personligen har man hoppas på en spelare som Jimmie Ericsson till Vita Hästen i flera år nu, men en värvning av honom känns en bit bort för tillfället.

Johan Adamsson: Jag har länge eftersökt en lekkamrat till Eriksson och Samuelsson, en snajper som kan dra nytta av deras spelförståelse och passningsspel. En fungerande tredjelänk där skulle betyda att Vita Hästen helt plötsligt har en av seriens vassaste kedjor. Ett namn som ploppar upp är Alex Hutchings, även om det inte är särskilt troligt.

» Transfercentralen - full koll på silly season!