Det händer just nu i HockeyAllsvenskan

20 november 2020 11:45

HockeyAllsvenskan är i full gång och det händer mycket hela tiden i Sveriges mest underhållande liga - både på och utanför isen! Här är lite av det som hänt senaste tiden - och vad som väntar framöver.


Ledare

Säsongen är igång, matcherna har börjat spelas, vi bjuds på dramatik och snygga mål och mycket är sig likt... men ändå så väldigt, väldigt långt från det normala. Att Coronapandmin inte bara påverkat samhället utan även idrotten är varken konstigt eller nytt men det blir väldigt tydligt och uppenbart när spel sker inför näst intill tomma läktare. Under våren beskrev jag spel inför tomma läktare som att dansa utan musik och just nu känns det avlägset att musiken ska kunna börja spela igen.

I skrivande stund har de flesta av Sveriges regioner lokala tillämpningar om max 50 personer i publiken och ni närtid kommer förmodligen den siffran sänkas till åtta. Det har från idrotten och hockeyns sida ofta påtalats vilka enorma ekonomiska konsekvenser det här får för våra lag. Att tappa matchdagsintäkter i form av biljettförsäljning, kiosk- och restaurangintäkter är ett synnerligen hårt slag mot varje klubb och för att förstå vilka långtgående effekter det kan få på hela klubben så behöver man vara insatt i sportens ekosystem. För det är många som kan stirra sig blinda på ett A-lag på isen men det är inte lika många som vet hur det A-laget ekonomiskt syresätter hela klubben med barn- och ungdomsverksamhet för tjejer och killar för att inte tala om alla olika samhällsinsatser som görs i form av exempelvis CSR-projekt.

På liganivå i HockeyAllsvenskan arbetar vi tätt tillsammans med klubbarna men också tillsammans med övrig svensk ishockey såsom förbundet, SHL och SDHL. Vi kommer i dagarna kunna ge besked samt betala ut till våra klubbar kring det statliga stöd som gäller för Q3 och Q4 2020. Våra respektive ordförande har haft ett möte med Kultur-och demokratiminister Amanda Lind som också ansvarar för idrottsliga frågor där vi inom hockeyn har tryckt hårt på konsekvenserna om det ekonomiska stödet inte kan fortsätta även 2021.

Vi på ligan är så klart väldigt fokuserade på innevarande säsong men har även blicken fäst mot kommande säsong 2021-2022. Hur länge pandemin kommer pågå vet ingen men att effekterna av den kommer hänga kvar i många år är knappast en vild gissning. Här är det viktigt att hela den svenska hockeyn tillsammans visar ansvar, särskilt kring ekonomin, när vi blickar framåt mot kommande säsonger och arbetar ihop för att fullfölja det ansvaret.

Utöver allt som har med Corona att göra så är det väldigt glädjande att se hur HockeyAllsvenskan växer på alla håll och kanter. Här vill jag särskilt lyfta fram att partnersidan som går starkt och trots pandemin så märker vi ett stort intresse för Ligan men även våra sociala medier och digitala kanaler ökar stadigt.

För att än mer befästa HockeyAllsvenskans position som en av Sveriges tre största ligor har vi initierat ett omfattande strategiarbete med syfte att än mer öka Ligans attraktionskraft för både publik och partners men också för att skapa än bättre relation till våra klubbar, spelare, ledare och domare. Det är när vi arbetar tillsammans som vi kan utvecklas på bästa sätt till gang för både klubbar och liga.

Tack för att ni tog er tid, om det är någon som har några frågor så går det alltid väldigt bra att maila eller ringa.

Gabriel Monidelle
tf VD för Sveriges mest underhållande liga

**

Nyheter

Samarbete med Coop - tvättmedel till alla klubbar
Coop fördjupar sitt samarbete med HockeyAllsvenskan och blir ny hållbarhetspartner. Som ett led i det stöttar Coop i år ligans alla klubbar och ca 20 000 tvättar med Änglamark miljömärkta tvättmedel - fritt från färgämnen, parfym och rekommenderas av Astma- och Allergiförbudet.
» Läs mer

Positiv samarbete med Dynamic Code
Innan seriestart så startade HockeyAllsvenskan ett samarbete med HealthTech-bolaget Dynamic Code kring snabba och effektiva tester för covid-19. Nu har en månad av serien gått och erfarenheterna av samarbetet är positiva. "Det fungerat väldigt bra", säger Christian Johansson, lagläkare i Timrå..
» Läs mer

HockeyAllsvenskan initerar spelarråd
HockeyAllsvenskan med sportchefen Erik Ryman i spetsen har startat ett spelarråd bestående av samtliga lagkaptener i ligan. Syftet är att skapa ett nytt forum för olika frågor.
» Läs mer

Domarna annonserar alla domslut i arenan
För att höja arenaupplevelsen och tydligheten kring domslut så implementerar HockeyAllsvenskan nu ett system där domarna kommer att annonsera alla utvisningar och alla videomålbedömningar direkt till publiken i arenans högtalarsystem.
» Läs mer

**

Det händer just nu

– HockeyAllsvenskan och alla klubbar jobbar alltjämt hårt med följa protokollen för minska smittspridning kopplat till covid-19. Samarbetet med Dynamic Code, som levererar tester, har varit positivt och har stor del i att hantera situationen. "Klubbarna har gjort ett jättejobb hittills, nu gäller det att hålla i och bli ännu skarpare", säger Erik Ryman, sportchef i HockeyAllsvenskan.

– På domarsidan pågår ett arbete för att hitta rätt nivå för slashing och spelförstörande moment där utvärderingen hittills är att det tagits lite för mycket utvisningar för slag under handskarna. Domarkåren arbetar just nu med mycket film för att titta på alla utdömda utvisningar och på så sätt hitta en röd tråd för bedömningen framgent. 

– Vi har sedan en månad tillbaka ritat om strukturen på hockeyallsvenskan.se och presenterar nyheter och information via ett flöde istället för traditionella artiklar. Vi har velat göra informationen med lättillgänglig och tvinga besökarna till färre klick. Just nu pågår utveckling av flödet, både att fixa en del buggar och att ta fram ny funktionalitet.

– Vi har skapat en ny undersida på hockeyallsvenskan.se för disciplinärenden för att skapa en bättre översikt. Där presenteras pågående ärenden, aktuella avstängningar och finns dessutom ett arkiv med de ärenden som behandlats under säsongen.