Så var säsongen 2019/20: Almtuna

2 april 2020 12:00

Säsongen fick ett abrupt slut - och nu summerar vi säsongen, klubb för klubb, och lag nummer två till avhandling är Almtuna.


SUMMERING

Almtuna upplevde en blytung säsong 2018/19 och åkte ur HockeyAllsvenskan. Till slut blev man dock kvar ändå, efter att Pantern degraderats på grund av ekonomiska problem. Det sena beskedet skapade speciella förutsättningar inför 2019/20, där klubben fick styra om från HockeyEttan till HockeyAllsvenskan på kort tid.

Säsongen startade också tungt. Almtuna inledde med fem raka förluster och var sist i tabellen efter tio omgångar. Därefter hände dock något. Almtuna fick igång spelet, tog kontinuerligt med poäng under resten av vintern (en hel del kryssmatcher och uddamålsvinster) och fixade nytt kontrakt via en 4-0-vinst mot Kristianstad i näst sista omgången.

På grund av de speciella förutsättningarna så var Almtunas mål att fixa nytt allsvenskt kontrakt, och det lyckades man med.

LAGETS STATISTIK

Poäng: 59 (12)
Poäng på hemmaplan: 34 (12)
Poäng på bortaplan: 25 (11)
Gjorda mål: 126 (11)
Insläppta mål: 163 (11)
Powerplay: 15,72 % (11)
Boxplay: 82,11 % (5)
Räddnings-% målvakter: 89,02 % (13)

(placering i HockeyAllsvenskan inom parentes)

SPELARSTATISTIK

Poängkung: Tony Mårtensson, 42 poäng (10+32)
Målkung: Sebastian Fakt, 16 mål
Assistkung: Tony Mårtensson, 32 assist
Bäst +/-: Calle Åsell, +4
Mest istid: Per Svensson, 22.16 min/match

» Mer spelarstatistik

SIFFRORNA

5 vinster efter straffar blev det under säsongen. Det var mest i HockeyAllsvenskan (tillsammans med Tingsryd och Vita Hästen).

8,37 utvisningsminuter i snitt per match noterade Almtuna den gångna säsongen. Därmed så vann laget "fair play"-ligan i HockeyAllsvenskan.

23 är ett nytt präktigt poängrekord för Calle Åsell. Siffran är extra speciell eftersom Åsell innan den här säsongen gjort just 23 poäng på 173 allsvenska matcher, nu dubblade han alltså skörden på 52 matcher i år. Tidigare toppnoteringen var åtta poäng på en säsong.

39 år gammal så svarade Tony Mårtensson för 42 poäng på 51 matcher den gångna säsongen och vann därmed lagets interna poängliga. Veteranen fyller 40 år i slutet av juni - kör han en säsong till, eller hur blir det?

365 allsvenska matcher i Almtuna hann trotjänaren, lagkaptenen och backnestorn Per Svensson med innan han lämnade klubben för spel i Schweiz i samband med att transferfönstret stängde. Svensson har gjort totalt 423 matcher i HockeyAllsvenskan där han även hunnit med spel i Oskarshamn.

VISSTE DU ATT...

Almtuna är ett av blott två klubbar som spelat alla säsonger i HockeyAllsvenskan sedan ligan drog igång 2005? Det var dock på vippen att sviten tog slut ifjol, men klubben räddades av Panterns konkurs. Det andra laget som lyckats med bedriften är Karlskoga.

5 SAKER VI MINNS

NIKOLAI BELOV

Värvningen damp ner som en bomb. I mitten av augusti meddelade Almtuna att man skrivit kontrakt med ryske backen Nikolai Belov. En 32-åring med VM-meriter och ett tungt KHL-cv som inte spelat på två år.

Flipp eller flopp?

Det skulle visa sig bli en jätteflipp på flera sätt. Belov blev snabbt en viktig backkugge med sitt resoluta och tuffa defensiva spel, men också en publikfavorit tack vare sin öppenhet och glädje. Veteranen sprudlade av en glädje som smittade av sig på allt och alla.

REVANSCHEN

2018/19 så spelade Almtuna i Kvalserien till HockeyAllsvenskan, och i den sista omgången spelade klubben en helt avgörande hemmamatch mot Kristianstad. Seger och det skulle bli nytt allsvenskt kontrakt, förlust och det skulle bli spel i HockeyEttan.

Almtuna förlorade en dramatisk match efter övertid och åkte ur HockeyAllsvenskan (men fick sedermera vara kvar efter att Pantern gått i konkurs).

Näst sista omgången 2019/20. Almtuna mot Kristianstad i Gränbyhallen igen. Seger för Almtuna och nytt allsvenskt kontrakt skulle vara i hamn, förlust för Almtuna och det skulle bli en rafflande strid i botten i den sista omgången.

Den här gången fick Almtuna revansch på Kristianstad, och vann med 4-0 sedan Jonas Arntzen murat igen i kassen.

PER SVENSSONS AVSKED

Per Svensson har för många varit synonymt med Almtuna de senaste åren. Han har varit en av lagets bästa och viktigaste spelare i många säsonger, och har lett laget i sin roll som lagkapten. Oavsett hur snålt det blåst, så har Svensson funnits där.

Därför var det en mindre chock när Almtuna i början av februari annonserade att backresen sålts till schweiziska Kloten och att han skulle lämna omgående.

Beslutet handlade om ekonomi och att Almtuna behövde få in pengar, men det var sannerligen speciellt att se en klubbikon lämna Almtuna mitt under säsongen, och mitt i en brinnande bottenstrid. Bli dock inte förvånade om 31-åringen återvänder till Uppsala någon dag...

BACKRENOVERINGEN

På grund av ekonomiska orsaker så tvingades Almtuna göra om halva backsidan i januari och februari.

Nikolai Belov försvann till MODO, Per Svensson stack till Kloten, Victor Aronsson skeppades till Oskarshamn och comebackande Jonatan Léman släpptes till norska ligan. De tre förstnämnda var nyckelspelare i laget.

Ersättarna? Det blev Andreas Frisk från Mörrum, Gustav Nielsen som lånades in från Timrå samt Alexander Anderberg som värvades loss från Karlskoga.

Filip Hasa, Stefan Lassen och Marcus Karlström fick stå för kontinuiteten, den trion var kvar hela säsongen.

MATTIAS GRANLUNDS HATTRICK

Sex av sju säsonger innan i år hade spenderats i HockeyAllsvenskan, och då såg Mattias Granlunds målskördar ut så här: 8, 3, 3, 2, 3, 9. I år blev det åtta mål i Almtuna.

Det är snarare hårt jobb än målskytte som kännetecknar Granlund.

Därmed var det inte konstigt att en och annan höjde på ögonbrynen när forwarden - som en blixt från klar himmel - dunkade in ett hattrick i vintras. Granlund satte tre mål på bortaplan mot MODO i början av januari.

BILDEN

SÄSONGENS...

... hemmadebut

... matchvinnare

Almtuna lånade in målvakten Jonas Arntzen från Örebro stundtals under säsongen. Målvakten spelade nio matcher och vann sju av dem. Han stod också i den avgörande matchen mot Kristianstad i den näst sista omgången, och höll då nollan.

... show

... Gretzky-passning

... kedja

... värsta

Ja, det måste väl ändå nämnas, men 1-11-förlusten mot Timrå på hemmaplan var ett riktigt bottennapp.

... konstigaste match

Måste vara matchen mot Karlskoga i Nobelhallen i slutet av januari. Almtuna ledde med 5-1 efter halva matchen, men tappade till 5-5 innan det blev en 6-5-seger efter övertid. Tobias Liljendahl sköt det avgörande målet.

TIPPNINGEN INFÖR SÄSONGEN

Mike Helber, C More: 12

Harald Lückner, C More: 12

Supportarna, HockeyAllsvenskan: 13
(samlades in via hemsida och sociala medier innan säsongsstart)