Alba: "Det har varit över förväntan hittills"
Publicerad: 2018-10-11
Emil Alba sköt fyra mål på hela säsongen i MODO ifjol. I år har han redan gjort fyra mål i nya klubben Västervik. Forwarden är - av naturliga själv - otroligt nöjd med sitt klubbyte.

Förra säsongen: fyra mål på 52 matcher i MODO.

Hittills i år: fyra mål på sju matcher i Västervik.

– Ja, det har blivit så, säger Emil Alba.

– Det är så klart jättekul. Jag har fått mycket förtroende i min nya klubb och trivs som fisken i vattnet. Det har gått över förväntan om jag får säga det själv.

Är det så, är det över förväntan?
– Jag var väl inte beredd på att jag skulle göra fyra mål på de sju första matcherna. Jag vet att jag kan skjuta och att jag kan hitta nätet någon gång då och då, jag vet att det finns där, men jag har haft bra utdelning hittills.

Emil Alba gjorde totalt fem år i MODO, varav de två sista i A-laget, innan han i våras valde att krita på för Västervik.

Anledningen?

Han hade kört fast i MODO.

– Jag hade fem fantastiskt bra år i MODO med hockeygymnasiet och allt. Det är minnen som man aldrig kommer att glömma bort. Sedan gick det väl inte som tänkt i A-laget, säger Alba.

{!B}

Premiärmatchen i HockeyAllsvenskan var dock något i hästväg.

Emil Alba sköt två mål (!) i sin debutmatch.

– Jag har nog fortfarande inte fattat vad som hände då. Jag fick in två puckar. Samtidigt förlorade vi matchen, det var mindre kul, säger forwarden.

Vad tänkte du när du skulle få chansen?
– Jag var faktiskt ganska grinig över att inte ha fått chansen tidigare. Det var många andra juniorer som hade fått chansen före mig. Jag ville visa att jag borde ha fått chansen tidigare så jag gav mig fan på att visa att jag kan spela på den här nivån.

Det känns som att du gjorde det?
– Jag hade lite svårt att somna den kvällen, det ska jag erkänna.

Efter den där premiärmatchen var Emil Alba bofast i MODO resten av säsongen. Det var han också ifjol, men fick marginellt med förtroende.

– Första säsongen när jag slog mig in i MODO var okej, men ifjol var det två steg tillbaka. Det gällde förvisso hela laget, men ändå. Jag fick väldigt mycket förtroende av Andreas Johansson som var coach första året, men jag lyckades aldrig övertyga Hans ”Säcken” Särkijärvi ifjol. Han såg väl inte vad det fanns hos mig och ville ha mig i en annorlunda roll än vad jag själv kände. Sedan var jag inte nöjd med hur jag presterade ifjol heller, så det var inte mycket som fungerade. Det var ändå en lärorik säsong på många sätt.


Att det behövdes ett miljöombyte kändes givet.

– Ja, det var nödvändigt. Att få komma till Västervik var det bästa som kunde hända mig.

Inför säsongen lyfte Västervik-tränaren Mattias Karlin fram Emil Alba som en potentiell genombrottsspelare.

Hittills ser han ut att ha fått rätt.

– Det är så klart kul att han sa det. Så stort förtroende som jag fått och känt i år har jag aldrig haft tidigare. Det räcker långt att någon tror på en. Sedan gäller det att visa vad man kan också, så är det ju, säger Alba.

Varför blev det Västervik?
– Vi pratade tidigt och jag fick ett bra intryck av klubben och Mattias Karlin. De ville att jag skulle komma hit, släppa ner axlarna och köra det spel som jag kan. Det var inte så mycket att tveka kring.

Mattias Karlin har berättat att han kände till dig bra sedan innan, är det en trygghet att veta?
– Det är en fördel. Då vet han vad jag sitter på för kvaliteter. Samtidigt är Västervik en skön nystart för mig. Jag behövde något helt nytt och kände inte Mattias Karlin sedan innan även om jag visste vem han var.

Du har fått en stor roll?
– Jag får spela mycket. Otroligt mycket. Jag har fått spela både powerplay och boxplay. Så mycket bättre kvitto på att klubben är nöjd kan jag inte få.

{!C}

Emil Alba har tränat på egen hand i sommar – något som han tycker har varit ett bra upplägg och som grundat succén i Västervik.

– Det var första sommaren jag körde själv. Det har fungerat bra, jag har känt mig ruggigt pigg och känner att jag har bra koll på min egen kropp.

Den skarpa starten har skapat förväntningar på Emil Alba.

– Jag tycker att det varit över förväntan hittills men jag tror absolut att jag har mer att ge. Sedan säger jag inte att jag kommer att göra mål hela tiden, men jag hoppas trycka in några puckar till.

Emil Alba har tryckt in sina puckar i inledningen.

Det gäller dock inte laget i stort.

– Tabellen speglar ju inte sättet vi spelat på. Vi har spelat grymt bra stundtals i matcherna men inte fått in puckarna. Vi sitter dock lugnt i båten, vi har ett spel som vi ser fungerar, nu handlar det bara om att göra mål också. Visst, det finns en viss frustration över att vi inte gör fler mål, men jag hade varit mer orolig om vi hade spelat dåligt. Det är bara att fortsätta gnugga.

Ni har ett mer eller mindre helt nytt lag, känner du av det?
– Om jag ska vara ärlig så känns det som att vi har spelat ihop väldigt länge. Det är fantastiska grabbar, klubben har gjort det bra med att få ihop alla och vi har enormt kul tillsammans.

Jonas Gustavsson