Zackrisson: "Ingen tvekan att tacka ja"

25 augusti 2021 15:00

#14lag14analyser: Mattias Zackrisson gör första säsongen som huvudtränare i Almtuna och berättar om orutinen på bänken, spelidé, truppen, hålet på målvaktssidan och målsättningen.


Robert Kimby hade kontrakt med Almtuna även över den här säsongen men valde att bryta sitt avtal i förtid i våras för att istället satsa på den civila karriären.

Asssisterande tränaren Mattias Zackrisson får nu chansen som huvudtränare. Detta blir första gången han har den rollen på seniornivå.

– Det är jättekul att få chansen. Jag älskar hockey och ser verkligen fram emot detta, säger Mattias Zackrisson.

– Det var egentligen ingen tvekan om att tacka ja. Jag lärde mig mycket under förra vintern och det har jag med mig inför den här säsongen.

Var du överraskad över Robert Kimbys avhopp?
– Vi har bra kontakt och är bra vänner, så jag blev inte tagen på sängen. Han är en jättebra tränare och jag hoppas att han kommer tillbaka till hockeyn i framtiden.

Almtuna lanserar HockeyAllsvenskans minst rutinerade tränarpar.

35-årige Zackrisson ska kampera ihop med gamle elitbacken Daniel Casselståhl, 49. Den sistnämnde har aldrig varit tränare på seniornivå tidigare, men har en gedigen spelarkarriär där han bland annat gjort flera år i SHL samt spelat allsvenskt med Malmö.

– Han har inte så mycket rutin som tränare, men däremot som spelare och han kommer bidra med mycket. Han är en naturlig ledare. Det är klart att vi är orutinerade i våra uppdrag, men vi har samlat erfarenheter på annat håll, säger Zackrisson.

Kan det till och med vara en fördel att kliva in med blanka blad?
– Så kan det vara, men vi har varit med om mycket innan också och har rutin fast på andra sätt. Sedan har vi mycket rutin i spelartruppen, rutinerade sportchefer och det sitter rutin i väggarna i Almtuna, så det finns många som kan hjälpa oss och kämpa för oss.

Bygger ni om, eller spinner ni vidare på fjolårets spelidé?
– Vi bygger vidare från ifjol då jag tycker att vi satte bra grunder. Vi har ett spel som vi står för. Det vi kände ifjol var att de andra lagen lärde sig att spela mot oss och att vi behöver bli lite mer flexibla i vårt tänk, så vi kommer att skruva och ändra på lite saker, men i det stora hela kommer alla känna igen Almtuna.

Ser vi till spelartruppen så finns det en mix av unga talanger, spelare på väg upp och ett gäng rutinerade lirare.

– Det är många spelare som har framtiden för sig men det är också flera spelare som brinner av revansch efter en mindre bra säsong ifjol. Det finns mycket vilja och det är många som är motiverade. Det är en enkel grupp att jobba med, alla är tydliga med vad de vill.

Offensivt så har vassa spelare som Jesper Norbäck, Emil Berglund och Hampus Harlestam stannat kvar, Johan Eriksson är med från start och etablerade poängspelare som Viktor Hertzberg och Sebastian Benker har anslutit.

Det går att argumentera för att det här är den främsta forwardsbesättningen Almtuna haft på länge...

– Det är inget som jag tänker på. Vi jämför inte så mycket med det som varit tidigare utan arbetar med det vi har här och nu, men vi har ett väl genomtänkt bygge med bra konkurrens. Vi har tydliga roller och tror att det är bra.

Frågetecknet?

Målvaktssidan. Klubben har juniorerna Oscar Leijon och Oliver Håkanson under avtal, men den sistnämnde lånades nyligen ut till Hudiksvall. Just nu har Almtuna alltså bara en enda målvakt i truppen.

– Vi letar efter en målvakt till. Exakt var vi står där kan jag inte svara på utan det är sportchefernas bord. Just nu har vi målvakterna vi har och vi tränare kan inte fundera så mycker kring det. Men absolut, en målvakt till ska in, det är inget snack om det.

Almtuna åkte ur i åttondelsfinalen mot Västerås förra säsongen.

Slutspel hägrar igen.

– Vi har inte dryftat någon målsättning men det finns inte ett enda lag som inte vill komma bland de tio första för att få spela slutspel. Alla vill landa där. Så här långt har vi pratat mer om hur vi ska spela och vad vi vill stå för snarare än att diskutera tabellplaceringar.