Power Ranking: "Hittar vägar att vinna"

12 januari 2021 10:00

Lagranking - så bra är lagen just nu baserat på form, statistik och känsla (inom parentes syns lagens förändring i rankingen jämfört med förra veckan).


1 Timrå

Efter två raka förluster så har Timrå studsat tillbaka och tagit två raka segrar, 3-1 mot MODO och 4-3 efter övertid mot Almtuna. Laget dras med en del jobbig skadeproblematik, nyckelbacken Marcus Hardegård är ett tungt avbräck, och kastade om en del i kedjorna senast, och letar efter det där flytet i spelet som man hade för några veckor sedan. Timrå är riktigt spetsiga och hittar vägar att vinna matcher, men spelet taktar inte i till 100 % för tillfället. Laget toppar dock tabellen med åtta poängs marginal ner till Karlskoga, trots att man spelat fem matcher mindre...

2 Karlskoga (+1)

Karlskoga är i kanonform. Värmlänningarna har tagit poäng i nio raka matcher och har fem trepoängare på de sex senaste matcherna. Tim Juel är het i kassen, defensiven stark och kedjan med Henrik Björklund, Gustaf Thorell och Linus Karlsson sprutar in poäng på löpande band. BIK har en trupp med både spets och bredd, och är just nu inne i ett fint flyt. Fast då hackar ändå powerplay-spelet en del för tillfället (16,3 % i effektivitet sett över de tio senaste matcherna), vilket skvallrar om att det finns ännu mer att plocka ut.

3 Södertälje (-1)

Spelmässigt så har Södertälje inte imponerat speciellt mycket senaste matcherna, men det har ändå blivit fem segrar på sex senaste kamperna. Att vinna trots att spelet inte är på topp är så klart en styrka. Bland spelarna som klivit fram på slutet märks inte minst Fredrik Bergvik och Nick Olesen. Klart är dock att SSK behöver snäppa upp spelet för att fortsätta vinna över tid, och målskyttar som Måns Lindbäck och Ludwig Blomstrand, mållösa under 2021, behöver hitta målmaskorna igen.

4 Mora (+1)

Efter tre raka vinster så tog segertåget stopp mot Kristianstad. Dalalaget hamnade i ett 0-4-underläge som man inte orkade hämta ikapp, även om man var nära. Mora har ändå sett bra ut senaste veckorna, inte minst offensivt. Spelarna som ska göra målen gör målen just nu, vilket är en styrka. Johan Persson (sju mål på sju matcher), Ludvig Larsson (mål i fyra raka matcher), Oskar Stål Lyrenäs (sex mål på sex matcher) och Måns Carlsson (fem mål på åtta matcher) är alla i måltagen. Lagets powerplay är också glödhett: 46 % över de tio senaste matcherna.

5 Västervik (+2)

Västervik är stabila. Så enkelt kan det sammanfattas. Laget har poäng i åtta av de nio senaste matcherna. Även om man inte vinner hela tiden så lyckas man knipa poäng i mer eller mindre varje match. Smålänningarna - som har en glödhet keeper i Daniel Marmenlind - är dock något avtrubbade offensivt just nu då Axel Jonsson Fjällby lämnat och där Gerry Fitzgerald och Joakim Hagelin finns på skadelistan. Blir nye Ryan Gropp en injektion?

6 Björklöven (-2)

En seger på de sex senaste matcherna har det blivit för Björklöven som åkte på en tung 0-1-torsk mot formstarka Karlskoga under måndagskvällen. Laget har en del frånvaro - bland annat kaptenen Fredric Andersson och förstemålvakten Kevin Poulin - och kanske lider av covid-19-uppehållet, men fakta är att Lövens spel hackat under en längre tid nu. Många normalt starka poängspelare är svala för tillfället, inte minst Olle Liss som bara pangat in ett mål på elva matcher. Nye Grant Besse har inte hittat målmaskorna ännu. Nye backen Teemu Eronen känns dock som ett riktigt klassförvärv.

7 Västerås (-1)

Efter tre raka förluster så fick Västerås till ett trendbrott i söndags när det blev en 3-2-seger efter övertid mot Tingsryd. Just nu taktar det dock inte i helt och hållet och skadelistan (Joakim Hillding, Isac Skedung, Anthon Eriksson...) börjar göra sig påmind. Nye Steven Iacobellis har också haft svårt att sätta avtryck hittills, vilket gjort offensiven något ihålig. Får kämpa och slita för poängen för tillfället, spelet flyter liksom inte som det gjorde för några veckor sedan.

8 Almtuna (+1)

Visst, det har blivit dubbla förluster efter övertid, men Almtuna är tämligen stabila för tillfället med poäng i fyra raka matcher (ja, poäng sex av de sju senaste). Ser gedigna ut med spelarmaterialet man har, där defensiven är fin och där flera spelare producerar i offensiven. Lite oro finns kring skadeproblematiken på backsidan. Försvarsbesättningen är något tunn och nu saknas Victor Aronsson, vilket känns bräckligt på sikt.

9 Tingsryd (+1)

Efter tre raka segrar så blev det en övertidstorsk mot Västerås senast för Tingsryd, men tio av tolv poäng på de fyra senaste matcherna är så klart ett fint facit för smålänningarna. Taif har skapat gott om distans ner till negativa kvalstrecket och känslan är att laget kan börja koncentrera sig på slutspelsstriden nu. Har värvat in Martin Janolhs som ersättare till David Gustafsson och han fick en fin start med mål direkt mot Västerås - och han ger laget både spets och djup.

10 AIK (-2)

Situationen är inte helt optimal för AIK med huvudtränaren Håkan Åhlund tjänstledig av familjeskäl under januari månad. Första matchen som huvudansvarig i båset slutade dock med framgång för Anton Blomqvist som fick se sitt lag hämta upp 0-2 till 2-2 i slutminuterna för att till slut inkassera en straffseger mot Västervik. Positivt var också att Anton Holm äntligen gjorde mål igen efter sin frånvaro, hans första balja sedan slutet av oktober. AIK hade dock fyra förluster på fem matcher innan straffsegern, och letar - som många lag i serien - efter stabilitet.

11 Vita Hästen (+1)

Nyförvärvseffekten håller i sig för Vita Hästen. Sedan Mark McNeill och William Fällström kom in så har laget tagit sju av nio poäng, efter att innan dess bara tagit en seger på sex matcher. Nu tappar man dock toppbacken Linus Högberg vilket är ett jätteavbräck. Överlag så har det varit otrolig omsättning i truppen under säsongen, vilket säkerligen har del i att man inte hittat någon riktig jämnhet. Har just nu paus på grund av covid-19-problematik.

12 MODO (-1)

Det fortsätter att svänga om MODO. Laget har imponerat måttligt spelmässigt senaste veckorna, men har ändå lyckats vinna tre av de fyra senaste matcherna (två efter straffar). Det kan man i mångt och mycket tacka Anthony Peters för, han har varit ett monster i målet. Fakta är dock att MODO bara har en trepoängare på de sju senaste matcherna och att man "bara" är tolva i tabellen, och att spelet trots allt hackar en del. Att Jesper Lindgren lämnar underlättar inte heller, även om Michael Boivin känns som ett spännande tillskott. MODO letar alltjämt ett någon form av stabil grundnivå. Återstår att se vad nye assisterande tränaren Peter "Piva" Johansson kan bidra med.

13 Kristianstad

Efter fem raka nederlag så har Kristianstad fått till ett trendbrott och vunnit två raka matcher: 3-2 efter övertid mot Karlskoga och 5-3 mot Mora. Stor nyckel i de matcherna har målvakten Calle Clang varit, han har imponerat stort. Tillsammans med Alexander Molldén och Kalle Miketinac så är det han som driver KIK just nu. Spelmässigt finns fortfarande en hel del att skruva på, men med ett par vinster in på kontot så skruvas i alla fall självförtroendet upp. KIK har en del mer att bevisa, men trenden är positiv.

14 Väsby

En seger på de sju senaste matcherna - och den vinsten kom först efter övertid. Väsby skyfflade iväg hela 59 skott senast mot Södertälje, men föll ändå med 0-3, och det är klart att saker och ting börjar sätta sig i huvudet. Känslan är att nykomlingen behöver slita sig till en "skitseger" för att det ska vända. Sett över de sju senaste kamperna så har laget bara en skotteffektivitet på 5,81 %, ett powerplay med 14,3 % och ett boxplay med 66,7 %. Det finns många delar att skruva på, alltså.