Krekula: "Är lite mer offensivt lagd i spelet"
Publicerad: 2018-10-18
Simon Krekula gör sin första riktiga seniorsäsong och har direkt tagit en stor roll i Vita Hästen. De senaste matcherna så har målskyttet också lossnat.

Varje säsong i HockeyAllsvenskan föder nya profiler.

En av höstens överraskningar?

Vita Hästens Simon Krekula.

– Det har känts väldigt bra för min del. Flytten har blivit precis som jag tänkte mig. Jag har kommit in i laget, fått stort förtroende och kan inte klaga på något, säger Simon Krekula.

20-åringen har spelat i Skellefteå sedan barnsben, fick göra SHL-debut för två år sedan och var ombytt i 35 SHL-matcher ifjol.

Dock i en marginell roll.

Därför ville han flytta på sig.

Skellefteå byttes mot Vita Hästen.

– Jag ville till HockeyAllsvenskan. Det var den ligan jag kollade på. HockeyAllsvenskan håller otroligt hög nivå, det är en liga där jag får utvecklas, där jag får gå från junior- till seniorspelare. Jag har en del SHL-matcher i statistiken, men jag egentligen bara spelat juniorhockey innan den här säsongen, säger han.

– Jag pratade en del med Leif (Strömberg, sportchef och tränare i Vita Hästen) och den rollen som han tänkte att jag skulle ha var en roll som passade för mig. Det klickade liksom. Därför blev det Vita Hästen.

Vad var det för roll?
– Det var att ha en viktig roll i laget, att spela i olika situationer och få en hel del speltid. Just speltiden fick jag inte i Skellefteå ifjol. Det var svårt att slå sig in i det laget med så många bra spelare. Jag fick lite byten här och där, blev inkastad på olika ställen.

Är det ett stort kliv från junior- till seniorhockey?
– Ja, det är det. Jag tycker inte klivet från SHL till HockeyAllsvenskan är så stort, det är mer från att vara junior till att bli senior. Nu handlar allt om att vinna. Vi ska vinna till varje pris. Jag tycker det är största skillnaden.

Hur går det med acklimatiseringen?
– Jag kommer in i det bättre och bättre för varje match. Jag har fått spela lite i SHL, jag spelade med Piteå i HockeyEttan mot slutet av förra säsongen och jag har gjort en försäsong med Vita Hästen, det har jag haft nytta av nu när serien dragit igång. Jag förstår mer och mer hur man ska och måste spela på den här nivån.

{!B}

Vita Hästen-coachen Leif Strömberg har gett Simon Krekula gott om förtroende i säsongsinledningen.

Krekula är också något av en coachdröm: en ung och hårt arbetande spelare med många verktyg i lådan. Han är inte bara bra över hela isen och skiner av arbetsetik, han kan även matchas både som vinge och center.

Han fick inleda som forward, men spelar nu center.

– Jag har spelat lite center som junior innan och gått emellan positionerna. Det är ingen stor skillnad för mig. Vi har flyttat om lite i kedjorna och just nu spelar jag center, säger han.

Hans pappa Fredrik Krekula har en fin karriär bakom sig - bland annat över 300 matcher i SHL - och var en renodlad grovjobbare.

Simon har mer offensivt sting i handlederna.

– Pappa var känd som en grovjobbare och boxplay-spelare, jag är lite mer offensivt lagd i spelet. Men jag gillar att jobba hårt också, så det har jag fått med mig av pappa, säger Simon.

Har det varit tufft att ha en känd pappa?
– Nej, det tycker jag inte. Han har haft en avslappnad inställning till mitt spelande och aldrig ställt några krav. Visst, folk känner ju igen namnet jag har på ryggen och många har frågat mig om vi är släkt, men inte mer än så. Det har mer varit en kul grej och jag har inte hört så många jämförelser.

Han är inne på det själv och visst finns det offensivt kunnande i Simon Krekula.

Det blev en assist på de fem första matcherna.

Därefter har det blivit fyra mål och totalt sex poäng på de sex senaste matcherna.

– Jag tycker själv att jag spelade mina bästa matcher i början av säsongen och det kändes som att poängen kunde ha kommit redan då, men det är skönt att få lite utdelning nu.

Simon Krekula har inte bara överraskat i höst, han också också bjudit på en av ligans största fräckisar så här långt.

På övertid mot Leksand valde han att teka framåt, ställde hela försvaret och serverade sedan Mattias Kalin som avgjorde.

– Den där varianten lever kvar ända sedan tiden i tv-pucken och jag och Linus Lindström i Skellefteå har försökt göra den sedan dess, från U16-tiden och upp i A-laget. Grejen är att backarna måste stå rätt för att det ska funka. Nu var det tre mot tre, de flyttade ut sin back och det gick att göra den varianten. Det var kul, säger han.

– Jag och Linus Lindström har inte lyckats så ofta…. kanske två procent av alla gånger vi försökt, haha.

Sa du till Kalin vad han skulle göra?
– Nej, det gjorde jag inte. Jag såg när jag skulle teka att de flyttade ut backen och jag visste att Mattias Kalin är så smart att han säkert skulle göra sig ledig i slottet och det gjorde han.

De senaste matcherna har ditt eget målskytte lossnat också?
– Ja, det är skönt. Jag hade mina chanser i de första matcherna också men fick inte in puckarna. Det är skönt att kunna slappna av lite och inte oroa sig över målen, nu är det bara att gnugga på och hoppas det blir fler kassar. Jag ser mig mer som en framspelare än en avslutare, men om man ser på min statistik nu så är det tvärtom. Jag gillar spelet med puck, men jag vill framförallt vara en stark allroundspelare.


Simon Krekula har bland annat fått ta skadade August Gunnarssons position i Vita Hästens första powerplay-enhet.

Den powerplay-enhet som var så vass ifjol och som nu även börjat takta upp i år.

– Jag ska vara ett stöd till Marcus Eriksson på hans kant och sedan ska jag vara jobbigt framför mål, skymma målvakten och styra puckar. Många mål görs där framför kassen och det känns kul att ha fått den rollen, säger han.

– Vårt powerplay-spel började lite trögt och vi fick inte in så många puckar, men det har gått bättre och bättre på slutet. Nu hittar vi varandra bättre. Laget hade ju ett grymt powerplay ifjol och det känns som det börjar komma tillbaka. Eriksson och Jesper Samuelsson är ju kvar och det är två klasspelare.

En stor nyckel till Simon Krekulas framgång i höst är en förbättrad fysik.

– Den här säsongen handlar i huvudsak om att komma in i seniorspelet och till det hör att bli en fysiskt starkare spelare. Det gäller att orka ta kamperna i hörnen, att kunna vinna puuckar och stå upp när det smäller. Jag har förbättrat fysen mycket till i år och det känns skönt att det är där jag känner att jag har störst förbättingspotential. Fysen är det lättaste att träna upp, det handlar bara om att lägga ner jobbet. Jag är en bit på vägen men har mer jobb där.

Simon Krekula har svarat för en stark säsongsinledning.

Nu gäller det bara för laget Vita Hästen att komma igång också. Efter bara en seger på tio matcher så blev det en trea mot MODO, och kanske börjar det rulla nu.

– Det är lite frustrerande att vi inte fått med oss fler resultat, för vi har ändå kunnat vinna fler matcher än vi gjort. Dey gäller bara att ha tålamod. Fortsätter vi spela som vi har gjort så kommer poängen att komma. Vi är ett bra lag och känner att vi kan vinna mot alla lag, det gäller bara att ha tålamod.

Jonas Gustavsson