Panelen: "Har fått in rätt rollspelare"

16 maj 2019 10:00

Tre experter ger sin syn på Västerås silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.


Panelen:
Peter Hoffström, journalist Vestmanlands Läns tidning och hockeypuls.se
Mikael Norén, driver vikfancentral.se
Henrik Olsson, Västerås-skribent SvenskaFans.com

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Peter Hoffström: VIK har gjort ett otroligt starkt silly season. Man får inte glömma bort vilka tunga namn man tappade efter förra säsongen. Samuel Ersson, Mikael Frycklund, Kalle Östman, Lukas Zetterberg och Alexander Lindelöf var alla bärande spelare. Men man har lyckats ersätta nästan alla med riktigt intressanta namn som många klubbar jagade. Emil Kruse, Josef Ingman, Daniel Öhrn och Viktor Hertzberg bland annat. Dessutom har man agerat snabbt.

Mikael Norén: Tunga tapp såklart i Ersson, Lindelöf, Liwing, Zetterberg, Östman och Frycklund. Men samtidigt har Patrik Zetterberg fått in unga men samtidigt meriterade spelare som August Nilsson, Ingman, Öhrn, Hertzberg och Lunsjö som faktiskt gör utgångsläget bättre än föregående succésäsong. Det känns bra att målvaktssidan nu har två mycket starka målvakter i Kruse och den unge Myrenberg. Zäta har med andra ord gjort en stark silly där truppen redan nu är i princip klar.

Henrik Olsson: Silly season började tufft, med att ett flertal av förra säsongens spetsspelare lämnade klubben för spel i SHL kommande säsong. Att ersätta den fenomenale målvakten Samuel Ersson är givetvis något som inte är det enklaste att göra, men här har man värvat in Emil Kruse som är en mycket skicklig målvakt som fortfarande är utvecklingsbar. Han kommer, tillsammans med Jesper Myrenberg, bilda ett spännande målvaktspar nästa säsong. Myrenberg var här på lån från Linköpings J20-lag förra säsongen under en kort period och imponerade. Stor målvaktstalang som nu ska göra sin första säsong på seniornivå. Sportchef Patrik Zetterberg har en tydlig modell för hur han jobbar och vilken typ av spelare han vill ha in på varje position. Eller man kanske ska säga vilken typ av karaktärer han vill ha på spelarna överlag. Man vill ha in spelare som kan räknas som spets på denna nivå, och för vilken roll de är tilltänkta för, men ändå inte på något sätt är nöjda med att spela i HockeyAllsvenskan, utan de vill framåt och uppåt. Jag tycker att man ersatt de spelare som lämnat på ett bra sätt. Backar man sedan bandet ett år och tittar på var de spelarna som nu lämnat, som så kallade spetsspelare, var där och då, är det en klar uppgradering av truppen i år.

Vad är styrkan i lagbygget?

Peter Hoffström: Att det är ett jämnt lagbygge över alla delar. Man har en given förstekeeper i Kruse, en stabil center i Öhrn, både offensivt och defensivt starka backar, målskyttar i form av bland andra Hertzberg samt defensiva specialister som nye Mattias Kalin. VIK har lagt ett pussel och fått in rätt rollspelare.

Mikael Norén: Centersidan kommer bli bredare med nye och mångsidige Mattias Kalin från Vita Hästen plus poängstarke Daniel Öhrn. Lägg till att Isac Skedung tog stora kliv under säsongen och att en toppcenter ska in, så ser den positionen stark ut då man kommer ha fyra naturliga och beprövade allsvenska centrar från start, ifjol hade man bara tre. Man kommer ha två högerfattade spelskickliga backar i Ingman och De la Rose från start, ifjol hade man bara Liwing där.

Henrik Olsson: Det är en stor styrka och trygghet att Patrik Zetterberg har gjort detta med att bygga ett slagkraftigt lag så framgångsrikt tidigare. Det skapar ett stort lugn runt klubben och hos supportrar och sponsorer. Lagbygget känns genomtänkt. Känslan är att man har en plan för varje spelare man tar in från start. Man utgår från behovet och värvar inte bara in spelare för att sedan se var de passar in. Man har lagt bit för bit i pusslet.

Vad är svagheten i lagbygget?

Peter Hoffström: Att det fortsatt saknas en toppcenter. Sen är Jonas Liwing och Alexander Lindelöf två tunga tapp på backsidan som är svåra att ersätta. Där faller ett tungt ansvar på Josef Ingman och Erik de la Rose att fylla dom luckorna. Det är inte alls lika givet som att Viktor Hertzberg och Daniel Öhrn kommer producera poäng.

Mikael Norén: Man ser inte ut att ersätta Lukas Zetterbergs eminenta högerskytte på forwardssidan, nu finns det bara vänsterskyttar på forwardssidan, förutom energispelaren Jesper Johansson. Samtidigt har man som nämnt ovan två bra högerskyttar på backsidan istället, men de 27 målen Zäta sköt från vänsterkanten med sin högerslägga blir svåra att ersätta. Sedan kanske det saknas några riktigt unga och lovande spelare från egna leden, men vi får hoppas Gustav Lindberg och Calle Ehrnberg kan blomma ut.

Henrik Olsson: Det man saknar i detta lagbygge är en eller ett par högerfattade forwards som skulle kunna ge offensiven en bättre dimension. Lukas Zetterbergs skytte i PP förra säsongen är inte ersatt. En viktig faktor bakom framgången förra säsongen var just spelet i powerplay. Med ett powerplay som levererar maskeras andra brister och tillsammans med ett starkt målvaktsspel är det det enskilt viktigaste momentet att vara framgångsrik i, i dagens hockey för lyckas.

Vad mer måste in?

Peter Hoffström: En center för första- eller andrakedjan. Men tyvärr för VIK så finns inte så många lediga på marknaden.

Mikael Norén: Absolut måste en toppcenter in, och det letar man efter intensivt. En högerfattad forward med nästa med mål skulle inte heller vara fel, men det verkar som man kommer starta säsongen med bara 13 forwards.

Henrik Olsson: Det som ska in nu är en toppcenter. På pappret den som är tänkt att leda styrkorna som förstecenter. Det är en oerhört viktig pusselbit kvar och här måste Zetterberg träffa rätt om man vill vara med och slåss om topp-2 platserna.

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

Peter Hoffström: Patrik ”Bulan” Berglund så klart. Skulle skapa hockeyhysteri i Västerås. Men det kommer inte hända. Eller...?

Mikael Norén: Det har talats om Patrik Berglund, men vad jag gör är han inte aktuell i dagsläget.

Henrik Olsson: Ja, det finns en drömvärvning alla VIK:are givetvis hoppas på något enormt. Att få se Patrik "Bulan" Berglund krita på och leda klubbens satsning på isen mot SHL vore magiskt. Hur troligt det är, är en annan fråga. Men så länge inte Berglund skrivit på för någon annan klubb kan vi fortsätta drömma...

» Transfercentralen - full koll på silly season!