"Den hajpen jag känner inför hösten"
Publicerad: 2022-07-24
Scouten och skribenten Jimmy Hamrin skriver om juniorhajpen i HockeyAllsvenskan, kreativitet, glesbygdsförare, talangerna och underhållningsvärdet.

Många bra juniorer har på vägen upp genom pojk- och juniorlag fått stort utrymme att utveckla sin kreativitet.

Ju högre upp spelarna kommer ju mindre utrymme blir det. Det är både svårare att få utrymme i form av ren istid likväl som det är svårare att få öppna ytor på isen.

De offensiva spelare som på sin väg upp inte valt enkla vägar till mål och poäng utan som faktiskt valt att spela ett bredare spel och jobbat på alla sina styrkor är de som oftast klarar steget upp bäst. På juniornivå betyder 30 mål verkligen helt olika saker för två olika spelare beroende på hur målen ser ut. På juniornivå kan mål från positioner som ofta är helt stängda på seniornivå vara helt öppna.

Likt väl om spelaren gör mycket mål på grund av en fysisk fördel, så som ren snabbhet eller styrka så kommer den fördelen förmodligen vara mindre på seniornivå. Även om merparten av målen tillkommer på grund av spelarens skickliga klubbteknik så är även det en fördel som kommer minska. Det handlar alltså om att kunna variera spel efter situation och de allra skickligaste spelarna öppnar också ytor som annars inte finns där med sin tajming. Likväl som förmågan att stänga ytor defensivt är en nog så viktig egenskap.

Det är som att köra bil i stora städer. Den som lärt sig planera, ha god uppmärksamhet och förmåga att hantera förändringar är de som lugnast och smidigast tar sig fram. Har du bara lärt dig köra närmaste vägen till jobbet i en mindre stad har du inte mycket hjälp av det när du kommer till den stora staden.

Spelare behöver utmanas och testas i svåra miljöer men inte för tidigt. Glesbygdsföraren kan behöva öka på svårighetsgraden i lagom takt innan han med lugn kan ge sig in i storstadens rusning.

HockeyAllsvenskan som liga är på så sätt väl upplagd för riktigt bra juniorer. J20-serien är absolut bra men för de allra bästa spelarna så är Hockeyallsvenskan den liga som bäst passar deras utvecklingssteg bäst. Där får de spela seniorhockey på hög nivå men utan att behöva hamna i en roll som inte matchar dennes styrkor. Juniorer som får spela i en bra roll i SHL har ju också en tuff vandring eftersom de då ofta möter de bästa motspelarna. I HockeyAllsvenskan kan juniorstjärnor få spela i en bra roll men också möta spelare som är av samma kvalitet som de spelarna som spelar i mindre roller i SHL.

SHL-klubbarna har börjat spela med allt bredare trupper och många bra juniorer har hamnat mellan dominans i J20 och få minuter i SHL. Det allsvenska steget finns inte där naturligt på vägen. Det gör den kommande säsongen intressant.

När Djurgården åkte ur i våras var jag orolig att deras största talanger skulle välja att lämna klubben. Glädjande nog valde de tydligaste stjärnorna att stanna.

Jonathan Lekkerimäkis förmåga att lura och flytta försvarare och målvakter när han skjuter fungerade även hyfsat i SHL, men för att han ska få utrymme att utveckla sitt spel mot seniorer är HockeyAllsvenskan en utmärkt nivå. Han kommer vara given i power play och där kommer mål och poäng ticka in. Det som blir hans utmaning blir att utveckla fem mot fem-spelet och variera sitt anfallsspel.

Liam Öhgren har ett bredare register men för honom blir utmaningen att bli en effektiv seniorspelare. Att hitta ytor för sitt fina skott och sin kreativitet men också på det sätt han gör andra runt sig bättre genom att snabbt processa spelet.

Calle Odelius förmåga att använda sin skridskoåkning i defensiva situationer kommer fungera väl i HockeyAllsvenskan också. Han är väl förberedd och aktiv defensivt samt svår att komma runt med sin fina rörlighet. Kanske kommer han kunna ta några kliv offensivt också.

Noah Östlund är väl den som kommer få svårast att få den roll som passar honom bäst utifrån konkurrensen i laget på centersidan, men kan säkert växa in bra med stark seniorcenter som ger honom utrymme. Östlund är å sin sida också en enkel spelare att spela med.

Det är dock inte bara Djurgården som ökar juniorhajpen i HockeyAllsvenskan…

18-årige Ludwig Persson som öst in poäng på juniornivå men ej fått att lossna i SHL går till BIK Karlskoga och förhoppningsvis banar väg för fler liknande karriärvägar.

AIK har ett mycket intressant namn i slovaken Dalibor Dvorsky. En mycket skicklig och smart spelare i offensiv zon som kommer vara ett av toppnamnen i NHL-draften 2023.

Södertälje har kvar Albert Sjöberg som kommer vara en ledande spelare och kunna öka på sin målskörd rejält och ta ytterligare steg. Det är en spelare som många kommer jaga i vinter. Även där finns en ung poängstark slovak i Alex Ciernak som får chansen i A-laget.

Jag har också förhoppningar på att Joel Jonsson kan ta en plats i Mora, en underhållande och gedigen spelare.

Förhoppningar även på att William Proos tar ytterligare kliv i Almtuna och får lite mer fart under rören, vilket skulle göra honom mycket spännande.

Jakob Norén i Modo har potential att bli en uppskattad positiv överraskning där med sin rörlighet och fina defensiva avvägningar.

Alla dessa spelare och några till har chansen att öka underhållningsvärdet på HockeyAllsvenskan och att visa att HockeyAllsvenskan är ett vinnande utvecklingssteg.

Har du drivet och talangen blir du oftast bra oavsett vilken väg du väljer, men nog hade det varit roligare att se Lucas Raymond dominera i HockeyAllsvenskan än att spela i en mindre roll i Frölunda innan han tog klivet till exempel.

Som vi fick se med Filip Forsberg och Elias Pettersson.

Att få se den blivande NHL-spelaren tidigt i sin roll även på seniornivå i Sverige.

Det är den hajpen jag känner inför HockeyAllsvenskan i vinter!

HockeyAllsvenskan