Fagervall: "Vi har blivit spetsigare i år"

22 augusti 2019 13:00

#14lag14analyser: Björklöven var en besvikelse ifjol. Nu har det adderats spetsspelare i alla lagdelar och tränaren Joakim Fagervall känner ett positivt driv i klubben.


Fjolåret blev ett misslyckande för Björklöven.

Laget var tippade i toppen inför säsongen men fick aldrig ihop varken laget eller spelet. Det blev till slut en tiondeplats i tabellen och poängmässigt var Umeå-gänget närmare negativt kval än SHL-kval.

Efter säsongen ställde tränaren Joakim Fagervall sin plats till förfogande.

Det handlade dock om annat än resultaten.

– Jag gjorde det för att nye sportchefen Per Kenttä skulle få välja vilka han ville jobba med. Jag hade ett år kvar på kontraktet men det är inget värt om sportchefen inte vill ha mig. Jag var öppen med Per och sa att han får välja vem han vill jobba med. Han var klar och tydlig. Han ville att jag skulle vara kvar, säger Joakim Fagervall.

– Det finns inte på kartan att jag själv skulle välja att lämna efter en dålig säsong. Då vill man revanschera sig. Jag vill lämna med flaggan i topp. Jag tänker inte smyga iväg.

Fagervall är tydlig med att han inte är nöjd med förra vintern.

– Det fanns fläckar som vi var nöjda med, men totalt sett föll vi igenom. Jag tror att vi helt enkelt inte var bättre. Det byggdes kanske upp för stora förhoppningar på oss från start. Det lossnade aldrig. För mig personligen var det en av de sämsta säsongerna på allsvensk nivå.

Nu görs en omstart.

Hyllade Per Kenttä, som ledde Oskarshamn till SHL ifjol, är klar som ny sportchef.

– Jag har en bra känsla. Det har jag haft sedan förra säsongen tog slut och Per Kenttä kom in. Det känns som vi fått in ett positivt driv i föreningen.

Per Kenttä har en tydlig idé om hur hockey ska spelas, ligger ni nära varandra filosofimässigt?
– Vi är inte alls långt ifrån varandra. Vi försökte spela något liknande ifjol, men hade inte mod att spela det fullt ut. Vi var inte tillräckligt konsekventa. Per har kommit in med lite nya saker också, lite nya influenser i spelet med puck. Det känns spännande.

Lagbygget kan sammanfattas med: nytt på målvakts- och backsidan, kontinuitet på forwardssidan.

– Kortfattat kan man säga att vi är spetsigare och har mer hot i år, säger Fagervall.

Ja, Björklöven har spetsat alla lagdelarna:

Amerikanen Joe Cannata, som nosat på NHL-spel under karriären, kommer in som ny målvakt.

På backsidan har Alexander Deilert, Brian Cooper och Oliver Larsen - som alla gjorde det bra i HockeyAllsvenskan ifjol - plockats in.

Framåt så ansluter fjolårets poängligasjua Justin Crandall och poängligatolva Alex Hutchings.

– Vi har plockat in spelare som kan producera, som Deilert, Crandall och Hutchings. Ifjol hade vi många som producerade siffror som de brukar ligga på, men vi hade ingen som stod ut. Det känns som vi har de spelarna nu. Sedan gäller det att få utväxling på unga spelare också. Justin och Alex kan inte göra allt i offensiven, det är bredden som måste vinna matcher åt oss.

Ett genomgående tema i Björklöven de senaste åren har varit skador. Fjolåret var inget undantag. Skadorna haglade, truppen fick lappas ihop från match till match och det var svårt att få kontinuitet.

Grejen är att Löven sällan drabbas av småskador heller, utan det brukar vara tunga skador med lång rehabiliteringstid.

– Det är faktiskt otroligt att vi varit så skadedrabbade i så många år, säger Fagervall.

– Jag och Per Kenttä har pratat om det här och tittat på det. Det beror inte på vår träning, det är inga förslitningsskador, utan det är armbrott, benbrott och hjärnskakningar. Vi spelar inte mer vårdslöst än andra. Det känns som sjuka tillfälligheter som håller i sig år efter år. Det spelar ingen roll vem som är tränare, materialare eller sjukgymnast, det blir skador ändå. Det känns omöjligt att det blir så många skador ett år till.

Någon målsättning för säsongen är inte satt.

– Vi har inte specificerat någon sådan ännu. Vi i gruppen ska sätta oss ner och prata om det. Föreningen ska också fundera. Det går inte att prata om SHL hela tiden. Vi ska drömma om SHL, absolut, men det är jäkla resa dit. Vi ska landa nu och börja om från början. Nu har Per Kenttä kommit in som ny sportchef och det känns som att första bokstaven i nya bygget. Vi börjar där.

» #14lag14analyser