Blomqvist: "Måste förtjäna vår framgång"

23 augusti 2021 15:00

#14lag14analyser: Anton Blomqvist fick hoppa in som huvudtränare i AIK ifjol och nu berättar han om första "riktiga" säsongen, förväntningarna, truppen, rutinen som plockats in och målsättningen.


Det har gått snabbt för Anton Blomqvist.

30-åringen fick avsluta sin karriär i förtid på grund av skador i Pantern och började då hjälpa huvudtränaren Håkan Åhlund i båset. Förra sommaren blev Åhlund klar som ny huvudtränare i AIK och han handplockade då Blomqvist, som huserade i Malmös J20-lag, som ny assisterande tränare.

Den gångna vintern fick Åhlund lämna sitt uppdrag i januari och Blomqvist fick ta över huvudansvaret.

Det som från början var en temporär lösning förvandlades snabbt till en permanent lösning och Blomqvist skrev på för resten av säsongen plus två år till.

Nu väntar första "riktiga" året som huvudtränare i HockeyAllsvenskan.

– Jag går in i den här säsongen med en positiv känsla, säger Anton Blomqvist.

– Resan förra säsongen var speciell. Det var inget man kunde förbereda sig på. Varken att kollegor sätts i olika situationer eller att hoppa in i olika roller med kort varsel. Det var ganska jobbigt ett tag eftersom jag inte visste vad som skulle hända. Några matcher stod jag helt själv i båset och coachade allt tillsammans med en målvaktstränare som egentligen aldrig stått i ett bås. Det var ett enormt påslag. Jag fick grym hjälp av spelarna och jag var ärlig mot dem med att jag inte hade svar på allt. Kärnan i gruppen tog ett fantastiskt ansvar och vi tog oss ur hålet vi hade grävt ner oss i.

Var det någon tvekan att tacka ja till jobbet som huvudtränare?
– Nej, egentligen inte. Jag hade inte flyttat till Stockholm om jag inte älskat jobbet som tränare och jag är någonstans mer trygg och van som huvudtränare. Just den övergången, från assisterande tränare till huvudtränare, var inte så jobbig, det var mer att jag stod ensam i det hela. Det var en erfarenhet.

Ödmjukheten lyser igenom.

Anton Blomqvist är ingen auktoritär tränare som kör sitt race. Han talar istället om att inkludera alla i spelidé och grundtankar.

– Jag vill ha en öppenhet med spelare och kollegor. Vi ska jobba fram något spännande tillsammans.

AIK fick ett lyft efter att Blomqvist tagit över huvudansvaret ifjol. Poängsnittet höjdes från 1,38 till 1,62, och i slutspelet visade laget klass genom att slå ut Tingsryd i två raka matcher och sedan pressa favoriten Timrå i kvartsfinalen.

Det lyftet i kombination med en trupp som på pappret ser vassare ut än ifjol höjer förväntningarna på AIK till i år.

– Många pratar om att AIK ska tillbaka och att klubben ska spela i SHL, men vi måste förtjäna vår framgång. Vi kan inte snacka oss till SHL. Vi spelar för att vinna, det är därför vi håller på, och först och främst ska vi igenom en grundserie i en liga som är riktigt bra i år. Det är många som satsar. Vi bygger något nytt och ligger något år back jämfört med andra toppklubbar. Vi har en stark tro men har inte satt upp någon mer målsättning än att vi vill vara bland de sex bästa. Det blir tufft nog.

Det som sticker ut när det gäller truppen är rutin.

Det vimlar av spelare som varit länge i HockeyAllsvenskan. Bland nyförvärv märks allsvenska "veteraner" som Alexander Sahlin, Alexander Deilert, Victor Aronsson, Sam Marklund, Lucas Carlsson och inte minst Christian Sandberg.

– Det är många som varit med på den här nivån ett tag och vet vad som väntar, samtidigt har vi några yngre som kommer in med ungdomlig entusiasm. Det är många som ska tävla om istid och vi kommer ha hög konkurrens. Det kommer inte att delas ut några friplåtar utan alla måste göra jobbet, säger Blomqvist.

– Vi har valt att satsa på en hel del rutinerade spelare, men det viktigaste är att ha människor som trivs tillsammans.

Många har varit med länge, finns det mer utveckling att kräma ur alla etablerade spelare?
– Min grundfilosofi är att alla hela tiden kan bli bättre. Se på Christian Sandberg, han är riktigt bra men han har också saker att utveckla för att bli ännu bättre.

Ni har sex backar och tolv forwards... det är lite tunt?
– Steven Johnson hoppade av på grund av privata skäl så vi är kort på backsidan. Det är inte optimalt men går att lösa. Vi jagar en back, sedan får vi se när vi har någon på plats. Framåt är vi ganska trygga med det vi har, men vi ska absolut ha in något mer. Sedan får vi se vad vi hittar. Det gäller att komplettera med rätt spelare.