Power Ranking: "Sexton raka segrar!"
Publicerad: 2020-12-15
Lagranking - så bra är lagen just nu baserat på form, statistik och känsla (inom parentes syns lagens förändring i rankingen jämfört med förra veckan).

1 Timrå

Sexton raka segrar! Det har Timrå spelat in. Det innebär att laget slagit det allsvenska rekordet på fjorton raka vinster, och att man nu spär på rekordet. Hur länge håller segersviten egentligen? Förstakedjan med Jonathan Dahlén, Albin Lundin och Jens Lööke är i galen poängform och har sprutat in 22 (!) poäng på de tre senaste matcherna. Det är spetsen i ett välfungerande maskineri där alla just nu chippar in.

2 Södertälje

Tvingats stänga ner verksamheten på grund av covid-19-problematik och har inte spelat på snart två veckor. Sedan dess har NHL-lånen Filip Gustavsson och Evan Bouchard lämnat klubben, och det är så klart en smäll att tappa förstemålvakten och toppbacken - och det återstår att se hur SSK hanterar den situationen. Poängmaskinen Nick Olesen - som gjort poäng i nio raka matcher - har lånats ut till Oskarshamn fram till jul.

3 Björklöven

Björklöven famlar fortfarande efter formen efter den så strålande säsongsinledningen (tio raka vinster!), och spelet kuggar inte alls i som det gjorde i uppstarten. Det är en salig blandning av vinster och förluster, och många spelare har svårt att komma upp i normal standard. Kevin Poulin är tillbaka efter sin skada och Grant Besse har kommit in som nyförvärv. Blir den duon den injektion som Hans Wallsons manskap behöver?

4 Karlskoga

Fem segrar på de sex senaste matcherna - där enda förlusten kom mot "omöjliga" Timrå - är ett tydligt bevis på att formen är bra i Karlskoga. Värmlänningarna, som börjat alternera mellan Stefan Steén och Tim Juel mellan stolparna, hittar vägar att vinna matcher trots mycket skadefrånvaro. Plockat in rutinerade backen Johan Larsson i en månad för att täcka upp vakanserna på backsidan, vilket känns som ett spännande tillskott.

5 Västerås (+1)

På klar uppgång. Efter en tung tid så har laget nu spelat in tre solida segrar i rad där man vunnit med totala målskillnaden 15-4. Både defensiven (Emil Kruse är i kanonslag) och offensiven taktar i just nu. Det trots tuff skadefrånvaro på Joakim Hillding, Isac Skedung och Viktor Hertzberg framåt. Produktionen har spridits ut på många händer och klubbor senaste tiden, vilket är ett styrkebesked. Nyvärvade Sam Marklund gjorde dessutom poäng direkt i debuten senast trots att han fick spela i den ovana rollen som center.

6 Västervik (-1)

Inte spelat på en vecka till följd av ny covid-19-problematik och spelar inga matcher den här veckan heller. Annars visat fin stabilitet den senaste tiden. Trepoängarna är sällsynta - bara en på de tolv senaste kamperna - men laget tar poäng i mer eller mindre varje match (poäng i nio av de tolv senaste). Fyndmålvakten Daniel Marmenlind har hyllats hela hösten men förtjänar fortsatt beröm - han ger Västervik chansen att vinna varje match.

7 MODO

Inte spelat på nästan två veckor på grund av covid-19-problematik, och det uppehållet kom olägligt eftersom MODO känts på gång ett tag. Nyligen så kom beskedet att Aleksi Heponiemi och Martin Kaut lämnar klubben för NHL-spel, och därmed tappas två tredjedelar av förstakedjan. Det är så klart ett bakslag, och MODO måste därmed bygga en ny toppkedja. Veteranen Johan Harju har plockats in på ett korttidsavtal fram till nyår för att fylla hålen i uppställningen.

8 Almtuna

Almtuna står på fyra raka nederlag, men Uppsala-laget är troligen inte på väg att rasa. Alla fyra nederlagen kommit med uddamålet så det har varit små marginaler, och schemat har varit tufft där man i tre av fyra matcher mött topplagen Timrå och Björklöven. Samtidigt så är uddamålsförluster så klart tuffa för självförtroendet, och det är inget snack om att förstemålvakten Erik Hanses saknas (missat tre matcher). Kommade vecka ger en indikation på var formen egentligen är på väg.

9 Mora (+2)

Hade det extremt tungt efter det långa covid-19-uppehållet, men har börjat takta igång igen och hitta det där intensiva och snabba spelet igen som coachen Johan Hedberg efterfrågar. Mora är bra när toppduon Johan Persson och Daniel Ljunggren levererar, och de har börjat komma igång i poängprotokollet igen vilket bådar gott för dalalaget. En hel del saker talar därmed för Mora framgent - därför kom det olägligt att båda veckans matcher blivit framflyttade på grund av covid-19-problematik hos motståndarna (Södertälje och Västervik).

10 AIK (+3)

Känslan är alltjämt att AIK är på väg uppåt. Har haft ett upphackat schema senaste tiden med flera längre uppehåll vilket skapat speciella förutsättningar, men nu har laget två raka 3-2-segrar vilket skjuter in självförtroende i truppen. AIK, som vunnit utan en del viktiga spelare, inte minst målmaskinen Anton Holm, fortsätter också få starkt målvaktsspel av succékeepern Claes Endre.

11 Tingsryd (-2)

Tingsryd dippar ner rejält här, och det är av två anledningar: bara en seger på de fem senaste matcherna samt tappet av toppcentern David Gustafsson som dragit över till Nordamerika för att förbereda sig inför säsongen med Winnipeg Jets. Gustafsson har varit lysande under hösten och gett laget en spets som genererat en hel del poäng. Hur hanterar Taif tappet av Gustafsson? Han har missat de fem senaste matcherna, och då blev det bara en Taif-seger. Innan dess vann Taif tre av fyra matcher och Gustafsson svarade för fyra mål och totalt sju poäng i de kamperna.

12 Väsby

Efter tre vinster på fyra matcher så blev det dubbla nederlag den gångna veckan där man föll mot Mora och Västerås. Har hittat en sylvass toppkedja i Colin Smith, Tobias Lindberg och Raphaël Lavoie (22 poäng tillsammans i de sex senaste matcherna), men deras framfart räckte inte för att laget skulle vinna i veckan. Behöver inte minst täta defensiven (nio insläppta på två matcher).

13 Vita Hästen (-3)

En seger på de åtta senaste matcherna är inget smickrande facit för Vita Hästen som både tappat ledningar och haft marginaler emot sig. Formsvackan kom i samband med att poängkungen Marcus Sörensen lämnade, och laget har inte hittat någon stabilitet sedan dess. Klubben har värvat in rutinerade målvakten Christian Engstrand och kanadensiske forwarden Mark McNeill - kan den duon bli en injektion för laget som letar efter formen?

14 Kristianstad

Inte spelat på nästan två veckor på grund av covid-19-problematik och det är andra långa uppehållet som laget tvingas till den här säsongen. Det kom olägligt eftersom Kristianstad kändes på gång med två vinster på tre matcher. Keepern Calle Clang har storspelat på slutet, men nu tappar KIK honom eftersom han ska iväg och spela JVM.

Jonas Gustavsson