Panelen: "Är samma förväntningar i år"

6 augusti 2020 09:00

Tre experter ger sin syn på Kristianstad - hur lagbygget ser ut, vem som blir poängkung och vem som slår igenom, hur det går och vad som blir största nyckeln.


Panelen:
Marcus Nilsson, reporter Kristianstadsbladet
Thomas Melin, bloggare på Melin-Hockey
Daniel Grozdanovski, reporter - HockeyNews.se

Vad säger ni om lagbygget?

Marcus Nilsson: Det ser väl ut ungefär som väntat. Några coming-man och några återvändare – men inga storstjärnor. Precis som det såg ut inför KIK:s debutsäsong i HockeyAllsvenskan. Anton Heikkinens målskytte och Amil Krupics poängproduktion kommer KIK förstås att behöva ersätta. William Pethrus är tillbaka och det gör att KIK har åtta backar i dagsläget och då är det ju så att en ska bort. Men spelaren som sköt KIK till allsvenskan den 14 april 2019 är alltså tillbaka efter ett år i krisande och degraderande Karlskrona, med vilka Pethrus egentligen hade kontrakt med även över nästa säsong. Men jag tror inte att Pethrus blir en ny Krupic utan där kommer nog poängen att behövas spridas ut bland backarna i allmänhet och PP-backarna i synnerhet. Här lär KIK själva säkert hoppas en del på Erik Flood som var poängstark i ”Hudik” i ettan förra säsongen men 23-åringen har i säsongerna innan det haft lite problem att hålla en jämn allsvensk nivå i sitt uppträdande på rinken. Kanske vänder det i KIK? Annars är jag nog mest nyfiken på Adam Falk och Lucas Edmonds när det gäller den offensiva biten (mer om den duon nedan) och på Acke Ringström när det gäller den defensiva biten. Acke har återvänt efter det "rödvida" äventyret i Herlev och ses främst som en defensiv backklippa i KIK. Det var också det jag saknade under förra säsongen – en lite skitig och lagom elak polis i egen zon. Ska bli intressant att se om Acke kan axla den manteln.

Thomas Melin: Spännande, tycker jag passar in på Kristianstads IKs HA-trupp säsongen 2020-21. Det är en rätt stor trupp - två målvakter, åtta backar och 15 anfallare - och känslan är att någon back och någon anfallare kan komma att lånas ut. Men vilka? Det känns på förhand svårt att svara på. Det finns, enligt mig, en tydlig uppdelning av defensivt kontra offensivt inriktade backar där jag spontant vill se Acke Ringström-Alexander Molldén, Rikard Olsén-Erik Flood samt Viktor Wahldén-William Pethrus ihop på isen. Men KIK-headcoachen Mikael Gath tror mycket på Mathias Röndbjerg och sedan kommer Carl Ernstig med försvarsgeneral-epitet på sig från Troja, så, ja, intressant. Och framåt då? Ja, här är det många unga och lovande spelare som är/känns extra viktigt att ge förtroende - och jag har velat ge Joel Wahlgren och Max Wahlgren chansen i en andrakedja med så viktige och SHL-meriterade Dennis Svensson. Men nu börjar jag vackla. Är de från MODO värvade tvillingarna tillräckligt bra för att spela i en av KIKs två toppkedjor? På bekostnad av spelare, vilka jag har placerat som extraanfallare, som Gath-handplockade Johan Lundgren och Erik Santesson samt Oscar Öhman, som i Trojadressen gångna säsongen snittade över en poäng per match? Spontant känns det som konkurrensen om platser och istid, precis som det ska/måste vara, har hårdnat jämfört med fjolårssäsongen. Inte minst hur powerplay ska formeras med tre potentiella pp-backar i Flood, Molldén och Pethrus. Jag tycker också att målvaktsduon ser spännande ut. Rutinerade Mattias Pettersson, som säkert vill visa vad han kan mer kontinuerligt efter att gångna säsongen stått i skuggan av Joe Cannata i Björklöven, och så då unge och juniorlandslagsmeriterade Calle Clang - sedan blir målvaktssidan ju inte direkt sämre av att duon kommer att drillas och få råd av Joel Gistedt. Till allra sist; jag tycker det finns balans även offensivt och inte minst rollspelare som energiknippena och starka boxplayduon Herman Hansson & Malte Sjögren blir viktiga även kommande säsong.

Daniel Grozdanovski: Ja, det är väl lite det man kan förvänta sig av Kristianstad 2020 med tanke på den ekonomiska situationen som är allt annan än rofylld. Varken mer eller mindre i mina ögon. En hel del spelare har värvats in från Hockeyettan och några unga och lovande lirare som man hoppas kunna växla upp i allsvensk miljö. Jag tycker dock att det saknas en spetsspelare på back- och forwardssidan. Men det kostar ju lovor som man säger i Skåne och de pengarna har inte KIK i dagsläget. Annars ska det bli spännande att följa det nya målvaktsparet där Mattias Pettersson gjorde det bra de gånger han fick chansen i Björklöven i fjol. Nu får chansen att få fler matcher. Klarar han att hålla jämnheten? Skulle det inte funka där så finns löftet Calle Clang där bakom och lurar. 18-åringen (född 2002) spås en lysande framtid och kommer få sina chanser i allsvenskan. Stora förändringar på målvaktssidan, men även backsidan som i princip har en helt ny konstellation förutom Mathias Röndbjerg och Viktor Wahldén som är kvar från i fjol. Här tror jag att "hemvändande" duon Acke Ringström och William Pethrus få ta stort ansvar. Ringström var en gigant i försvaret sista säsongen i Hockeyettan med Kristianstad för ett par år sedan och Pethrus kommer från en bra säsong i Karlskrona. Sedan är det lite upp till bevis för Erik Flood på den här nivån. Jag följde Flood en hel del i Hockeyettan i fjol och det var klass rakt igenom på den nivån. Flood har sina absoluta styrkor i offensiven, men har förbättrat defensiven. Får han samma förtroende i Kristianstad som i Hudiksvall så kan det här bli riktigt bra. Offensivt har laget behållit en hel del och viktiga kulturbärare som Dennis Svensson och Fredrik Hansson är kvar. Flera av spelarna gjorde sina debutsäsonger i allsvenskan i fjol och det krävs att de höjer sig ett snäpp till om KIK ska undvika negativt kval. Bland nyförvärven på forwardssidan tror jag mycket på Lucas Edmonds som jag hört mycket gott om. Om man får räkna in tränarstaben i lagbygget så har Kristianstad sin bästa lagdel där. Superrutinerade Gunnar Persson och Joel Gistedt kommer göra stor nytta i klubben tillsammans med huvudtränaren Mikael Gath.

Vem blir poängkung?

Marcus Nilsson: Säg det, för vem i hela fridens namn hade tippat på Amil Krupic som KIK:s poängkung under debutsäsongen i allsvenskan? Inte jag i alla fall. Jag tippade på Kalle Miketinac och även om han gjorde en helt okej förstasäsong hos de gröna så hade jag ändå väntat mig mer. Och jag har också hört snacket inför den kommande säsongen att det ska komma mera från Miketinac. Men men, jag vill inte gå bet på honom en gång till. Så därför drar jag till med ”Lill-Falken” från Djurgården. Adam Falk kommer kanske inte att skyffla in massvis med mål, där kommer nog Lucas Edmonds att vara vassare, men jag tippar på att Falk kommer att producera tillräckligt många poäng för att flyga högst i den interna poängligan. Falk var dessutom ihopsatt med Fredrik Hansson och Johan Lundgren vid KIK:s första ispass och den trion tror jag kan skapa ljuv musik för KIK-fansen.

Thomas Melin: Kalle Miketinac. Jag har höga förväntningar på Kalle Miketinac som tveklöst har SHL-potential. Visserligen höll en armskada den skadeförföljde centern borta från spel i tio höstmatcher gångna säsongen men det var, enligt mig, inte hela sanningen. Spelmässigt visade Miketinac en del av sin skicklighet och smartness men jag förväntar mig att han ska göra skillnad, såväl spel som poängmässigt, kontinuerligt/i match efter match. Viktigt att han får en notorisk målskytt, som Anton Heikkinen ifjol, jämte sig. Om inte Miketinac, vem då? Lucas Edmonds, som är den där målskytten och som jag vill se jämte Miketinac, kommer säkert att göra en hel del mål, men poängkung... nej. Fredrik Hansson? Ja, Fredrik Hansson är Fredrik Hansson, han är nu inne på sin tionde raka KIK-säsong och still going strong. Alla tiders poängkung i KIK kommer att göra sina poäng, ungefär som gångna säsongen cirka tio mål och 20 assists (blev 11+19 HA-säsongen 2019-20). Men, ja, kanske ändå ännu fler 11Hanssonpoäng säsongen 2020-21 - för gångna säsongen missade kapten "Hasse", enligt mig, ovanligt mycket/ovanligt många öppna mållägen. Max tror stenhårt på Adam Falk och tror på Djurgårdens IF-förvärvet som KIK-poängkung, sonen har fått mycket goda och initierade rapporter på att Falk, som ifjol levererade 41 assists (och tio mål) på 43 matcher i DIFs J20, är fullt redo för seniorspel - så pass redo att SHL kanske till och med (redan nu) hade varit möjligt/rimligt (den juniorlandslagsmeriterade centern har redan 14 SHL-matcher i DIF-dressen på sitt hockey-cv). Kanske Alexander Molldén (se nedan)? Ja, han har KIK-poängkungpotential - men, nej, jag svarar Kalle Miketinac.

Daniel Grozdanovski: I fjol vann en back (Amil Krupic) den interna poängligan. Kommande säsong säger jag att gammal är äldst – eller vad säger du, Fredrik Hansson?

Vilken spelare har störst genombrottspotential?

Marcus Nilsson: Jag var inne på honom i mitt föregående svar men jag inbillar mig någonstans att Lucas Edmonds kan bli en ny Anton Heikkinen för KIK. När KIK gick på is i måndags fick Edmonds spela tillsammans med Miketinac och Dennis Svensson och även om vi i dagsläget inte helt har bytt sol mot is så säger det ändå något om hur Mikael Gath och Gunnar Persson tänker. Och det är ju samma sak när det gäller tankegångarna kring Adam Falks tidiga kompisar, som jag skrev om i förra frågan. Men Växjöförvärvet Edmonds känner jag har en förhållandevis stor genombrottspotential i dagens KIK.

Thomas Melin: Alexander Molldén. Det ska bli mycket intressant att se Alexander Molldén i KIK-dressen säsongen 2020-21. Jag trodde han skulle få ett genombrott i Kristianstads IK redan säsongen 2017-18 på den vakanta platsen i första backpar och powerplay när Joel Persson lämnade KIK efter sin succésäsong. Men Molldén lämnade KIK för hockeyettan-nykomlingen Nyköping Gripen. Nu är dock "Molle" tillbaka i moderklubben. Och fast besluten att visa vad han kan. Talangfulle Alexander Molldén, han stack verkligen ut som ungdomsspelare, har (äntligen) vid 25 års ålder insett att för att komma högre än en bra back på "ettan"-nivå krävs hård och seriös träning. Alexander Molldén har varit en flitig gymbesökare och setts fysträna som aldrig förr. Alexander Molldén har spelskickligheten, han har skottet, till det adderar han nu en uppgraderad fysik och inställningen att gå "all in" för att leverera på HA-nivå. Alexander Molldén har, enligt mig, potential och alla hockeyverktyg att säsongen 2020-21 göra det Amil Krupic (nu i storsatsande AIK) gjorde i KIK säsongen 2019-20 (sju mål och 29 assists på 48 HA-matcher). Står ju i frågan vilken spelare... men om jag ska ta en till så blir det Lucas Edmonds (se vidare ovan).

Daniel Grozdanovski: Malte Sjögren stod för ett minigenombrott i fjol och är en kandidat. Andra kandidater i min bok är Erik Flood, Kalle Miketinac och Lucas Edmonds. Behöver jag säga ett namn så blir det Edmonds.

Vad ska vi ha för förväntningar på laget i år?

Marcus Nilsson: Jag tycker att man ska ha ungefär samma förväntningar på KIK som man hade inför förra säsongen. Lyckas de undvika den nya jumbofinalen, mellan lag 13 och 14, får man vara nöjda. Skulle man sedan lyckas ta en plats bland lagen 7-10, vilket innebär ”åttondelsfinal" i det nya allsvenska slutspelet så har man gjort det riktigt jäkla bra. En plats mellan 1-6 som ger en direkt kvartsfinalplats känns inte alls rimligt. KIK har precis som ifjol ett lag utan några riktiga storstjärnor och då är det också svårt att vara med och leka med de stora allsvenska elefanterna under en hel säsong.

Thomas Melin: Det primära är att undvika någon av de två sista platserna. Jag vill inte se Kristianstads IK i ett "playout" i vår. Jag tippade tidigt (redan den 10 juni) i min första HA-tabell säsongen 2020-21 KIK som elva och än så länge behåller jag det tipset. Men KIK har ju konkurrenter. Och precis som under gångna säsongen, när Kristianstads IK under föreningens historiska allra första HA-säsong slutade näst sist, så skräms jag lite - ja, eller rättare; rätt mycket - av att se hur de andra 13 lagen rustar inför kommande säsong. Jag tycker dock att Kristianstads IK har en uppgraderad trupp jämfört med HA-debutsäsongen. Många spelare, 13 spelare är kvar från fjolårstruppen, har nu skaffat sig allsvensk rutin som de innan inte hade alls/väldigt ringa av. Till SHL och Malmö Redhawks flyktade Andreas Lilja lämnade ett stort tomrum efter sig men välmeriterade Gunnar Persson ska kunna ta vid och ta över Liljas uppgifter som assisterande och back-coach. Joel Gistedt fortsätter efter, på grund av sin allvarliga knäskada, avslutad egen spelarkarriär som målvaktstränare/videocoach så jag tycker att KIK har en stark tränarstab som verkligen brinner för individuell spelarutveckling - inte minst viktigt med så många unga spelare (som har hög utvecklingspotential) i truppen. Men slutar KIK som sämst tolva så är jag nöjd - men sedan vill jag, kräsen som jag är, såklart gärna bli mer än nöjd...

Daniel Grozdanovski: Rent krasst, att laget klarar nytt kontrakt. Traditionellt brukar den andra säsongen i en ny serie vara bustuff, men det behöver inte betyda att Kristianstad inte kan överraska för det. Nu när tio lag går till playoff så är det självklart att man ska sikta på en slutspelsplats. Det finns potential i truppen, men det gäller att de nya spelarna från Hockeyettan och J20 anpassar till det allsvenska livsstilen snabbt. Annars kan det bli en plågsam säsong.

Vad är största enskilda nyckeln för att laget ska lyckas?

Marcus Nilsson: Nye målvakten Mattias Pettersson från Björklöven blir förmodligen en viktig kugge men det är jag knappast ensam om att tro. Men det tål ändå att tryckas på med tanke på att KIK under sin debutsäsong använde sju målvakter, där Joel Gistedt (5), Robin Wallin (29), Antti Lehtonen (41), Oliver Tornerefelt (16) och Christian Engstrand (8) var de fem som fick speltid medan Jonathan Stålberg (9) och Jonas Eneroth (1) bara fanns med som ”båsöppnare”. Till 20/21 hoppas så klart KIK att Pettersson ska bli en pålitlig och trygg förstemålvakt med unge talangen Calle Klang nosandes i nacken. Annars lär vi nog få höra Mikael Gath upprepa sitt mantra från i fjol om kollektivet och att "jobba hårdare än motståndaren” även den här säsongen.

Thomas Melin: På den här frågan hade jag lite olika alternativ men efter att ha stämt av med Max så blir svaret; ett bra powerplay. Märk väl; jag svarar inte första powerplay för jag tycker att Max för fram mycket intressanta tankar kring hur head- och anfallscoach Gath kan formera sina två pp-uppställningar. Det var ju det här med tre powerplaybackar. Men sonen visar på en (första) uppställning med Pethrus som blålinjeback, Molldén i vänstra tekningscirkeln, Edmonds i "slottet", Daniel Andersson framför mål och mycket spelskicklige/passningssäkre Falk i en fri och spelförande roll till höger. Detta gör att alltså Miketinac och 11Hansson placeras i en andra uppställning, om man nu kan kalla det för en andra...?, med "Hasse" till vänster, Miketinac till höger, Flood på blålinjen och Gustav Willman Borvik framför mål samt Öhman (som gångna säsongen gjorde 14 mål på 40 "ettan"-matcher i Troja) i sniperrollen i "slottet". Och, ja, om man ser till största enskilda nyckeln till att Kristianstads IK äntligen lyckades avancera till HockeyAllsvenskan så var det ett första powerplay med, samtidigt även förstakedjan, Johan Lundgren-Fredrik Hansson-Victor Löfstedt. (För vidare fördjupning beträffande KIKs powerplayuppställningar så hänvisas till kommande inlägg på min blogg).

Daniel Grozdanovski: Att man får ihop målvakts- och försvarsspelet snabbt. Det en stor omsättning på både målvakter och backar och där finns det ett stort frågetecken kring samspelet från start. Framåt är jag övertygad om att laget kommer att producera även om skyttekungen Anton Heikkinen har lämnat.

» Transfercentralen - full koll på silly season!