Transferveckan: "Redan tillspetsad offensiv"

14 maj 2021 11:20

Varje fredag så summerar vi den senaste veckans "silly season" i HockeyAllsvenskan där du enkelt kan se vad som har hänt lag för lag.


I onsdags så vann Timrå femte finalmatchen och avancerade till SHL.

Björklöven blir kvar i HockeyAllsvenskan och de fjorton lag som ska spela i ligan kommande säsong är därmed spikade. Nu börjar alla bygga lag med förhoppningen att kunna göra samma resa som Timrå.

Vad noterar vi från "silly season"-veckan?

Jo, att Kristianstad varit ett av de mest aktiva lagen. Skåningarna kom sist i HockeyAllsvenskan och lyckades klara sig kvar efter att ha vunnit ett rafflande PlayOut-möte mot Väsby som avgjordes först på övertid i den femte och helt avgörande matchen.

Kristianstads stora akilleshäl den här säsongen var offensiven. Laget genererade helt enkelt för lite mål i både fem mot fem och powerplay. Klubbchefen Johan Lindbom och tränaren Mikael Gath har också sagt att det måste in mer spets till kommande säsong.

Delar av den spetsen föll på plats just den här veckan.

Framförallt två spelare som blir nyckelspelare:

Amerikanske centern Trevor Cheek plockas in från danska Rödovre där han matade in 37 poäng på 43 matcher i vintras.

Kanadensiske centern Kristoff Kontos plockas in från HockeyEttan-laget Boden där han producerade 62 poäng på 38 matcher den här säsongen.

Cheek och Kontos är säkerligen tänkta för att driva Kristianstads två toppkedjor och får således en centrala roller i laget som spelmotorer och pådrivare. Transatlanter kan vara chansningar, men det här är inga killar som hittats borta i Nordamerika och som kommer överraskas av det som väntar.

28-årige Cheek och 27-årige Kontos är inga unga talanger utan etablerade spelare, båda har varit i Europa i två år och vant sig vid spelet på stora rinkar, och båda beskrivs som kraftfulla och pålitliga tvåvägcentrar med hög arbetskapacitet. Det är klart att duon kommer ha ett poängtryck på sig, de ska vara ledande offensiva spelare, men båda har erfarenhet att falla tillbaka på och ett spel som inte i första hand bygger på poängmakande utan hårt jobb, vilket suddar ut mycket av chansstämpeln.

Båda tar ett steg upp från danska ligan respektive HockeyEttan, en omställning som inte alltid är helt enkel, men rutinerade spelare med arbetsetik brukar kunna jobba sig till framgångar.

Till det har Kristianstad också plockat in forwardsen Nikolai Skladnichenko, Robin Carlsson och Deven Sideroff.

Nikolai Skladnichenko har lirat i klubben sedan tidigare så KIK vet vad de får i ryssen. Forwarden, som gjorde hattrick i sin sista match med klubben för två säsonger sedan, spelade inget i vintras på grund av olika omständigheter, men här finns en stor poängpotential.

Robin Carlsson svarade för en succéartad allsvensk debutsäsong i Tingsryd för två år sedan där han stod och pangade in direktskott i powerplay (det blev tretton mål till slut). Den gångna vintern blev det inte alls samma framgångar i Karlskoga där skadebekymmer och tuff konkurrens i toppkedjorna gjorde att det blev mycket bänknötande, vilket ledde till att parterna valde att gå skilda vägar trots ett år kvar på kontraktet. I KIK har 24-åringen chansen att erövra en större roll och laget som skriker efter målskytte får in en kille som i rätt roll och med rätt förtroende visat att han kan leverera mål i den här ligan. Det kan bli ett bra äktenskap.

Deven Sideroff är transatlant nummer tre som kritat på för KIK. Han gjorde sin debutsäsong i Europa den gångna vintern och 24-åringen visade gott poängsinne i österikiska Innsbruck. Liksom Cheek och Kontos så lyfts hans energirika och hårda jobb fram som egenskaper.

Visst, vid sidan om Carlsson så har ingen av Kristianstads nya tilltänkta spetsspelare levererat i HockeyAllsvenskan (Skladnichenko har ju trots allt bara gjort en handfull matcher), men nog känns den offensiva spetsen tydligare än ifjol.

LAG FÖR LAG - DET HAR HÄNT!

TRANSFERCENTRALEN

» Transfercentralen 2021