Listan: "Laget att slå i år också...?"

8 oktober 2020 10:00

Varje vecka så listar vi tio heta grejer från den gångna veckan i HockeyAllsvenskan - en salig blandning av lag, spelare och prestationer!


1 Björklöven

Storfavoriten Björklöven har inte darrat i inledningen. Tvärtom. Tre matcher, tre segrar, full pott, +7 i målskillnad. Det går inte starta så mycket bättre. Dessutom har det varit leverans från många håll och kanter, inte bara enskilda individer. Björklöven verkar, sett till första veckan, vara laget att slå i år också.

2 Timrås förstaperiod mot Karlskoga

Vilken urladdning Timrå svarade för i den första perioden mot Karlskoga. Fem mål framåt. Noll bakåt. Det var propaganda-hockey där ett tag, framförallt av toppkedjan med Jonathan Dahlén, Albin Lundin och Jens Lööke som skrapade ihop tio poäng (!) tillsammans i den slutliga 7-1-segern.

3 Emil Berglund

Emil Berglund flyttade från Timrå till Almtuna med förhoppningen att gå från effektiv defensiv center till producerande offensiv center. Det har blivit jackpott hittills. Berglund har gjort tre mål och tre assist på fyra matcher, och toppar sensationellt poängligan (även om Almtuna är enda laget som spelat fyra matcher...).

4 NHL-lånens briljans

NHL-lånen spetsar sannerligen HockeyAllsvenskan. Jesper Boqvist debut i Timrå, Evan Bouchards backspel i Södertälje, Oskar Steens drömmål för Björklöven mot Vita Hästen, Tim Söderlunds skridskoåkning i Almtuna, David Gustafssons centerspel i Tingsryd, Oliver Wahlströms skott i AIK, Marcus Sörensens dominans i Vita Hästen... listan på godbitar kan göras väldigt lång.

5 AIK:s powerplay

AIK:s säsongsstart har inte varit glimrande, men det har sannerligen lagets powerplay varit. Av lagets åtta gjorda mål så är sex (!) kassar tillverkade i just powerplay, vilket ger en effektivitet på glimrande 42,9 % efter tre matcher. Poängbäst i spelformen hittills för AIK är i-n-t-e Fredric Weigel eller Anton Holm, utan Johan Johnsson (ett mål, två assist) och Simon Fernholm (tre assist).

6 Kevin Poulin

Är han lika bra som Joe Cannata? Det är frågan som surrat kring Kevin Poulin. Facit har vi inte ännu, men visst har den meriterade kanadensaren imponerat i säsongsinledningen för Björklöven. Tre starter, tre vinster, 94,4 % i räddningsprocent. I slutet av matchen mot Vita Hästen svarade 30-åringen för en matchavgörande superräddning, dessutom.

7 Topi Nättinen

Marcus Sörensen kanske glänst mest i Vita Hästen, men det är svårt att förbise Topi Nättinen. Klubben sparade inte på superlativen i samband med värvningen i somras. Nu börjar vi förstå varför. Tre poäng på två matcher, och finländaren imponerar. Hans arbete bakom målet och passning till Marcus Sörensen vid 2-2-målet mot Björklöven var inget annat än ren och skär klass.

8 Almtunas toppkedja

Almtunas toppkedja med Hampus Harlestam, Jesper Norbäck och Martin Mellberg fick en del rubriker under försäsongen, och har startat säsongen strålande. Trion har levererat poäng i samtliga fyra matcher så här långt, och kombinerat in totalt tolv poäng. Senast mot Södertälje avgjorde Jesper Norbäck med ett rappt skott fram till 3-2.

9 Niklas Folin

Niklas Folin har gjort två mål per säsong under sina två första allsvenska år. I årets premiär slog han till med två mål direkt. Plus en assist. Hyfsad debut i Vita Hästen, med andra ord. Efter två matcher så är backen +5 - och har ännu inte varit inne på något baklängesmål i fem mot fem.

10 Henrik Lundberg

Väsby har inlett säsongen med tre raka förluster. Henrik Lundberg vaktade buren i de två första matcherna, och var strålande i båda kamperna. Veteranen har bäst räddningsprocent av alla målvakter som spelat mer än 100 minuter med 94,9 %, trots att han inte vunnit någon match ännu. Imponerande.