Panelen: "Många som vill ta revansch..."

26 augusti 2021 13:30

#14lag14analyser: Tre experter ger sin syn på Almtuna - hur lagbygget ser ut, vem som blir poängkung och vem som slår igenom, hur det går och vad som blir största nyckeln.


Panelen:
Henrik Söderlund, sportreporter Upsala Nya Tidning
Alexander Nilsson, journalist hockeynews.se
Marie Hallman, sportreporter, skriver för TT och i egna bloggen hockeymedmariehallman.se

Vad säger ni om lagbygget?

Henrik Söderlund: Jag fastnar för en bra åldersstruktur. Många har gjort många säsonger på nivån och vet därmed vad det handlar om. Sedan vimlar det inte av ”stjärnor”. Man har värvat ungefär likvärdigt med det som man förlorat eller gjort sig av med. Överlag ett liknande lagbygge styrkemässigt som i fjol, med ett plus på forwardssidan.

Alexander Nilsson: Det är kanske inte de flashigaste namnen som kommit in, men gemensamt för många är att det är spelare som vill ta revansch från förra säsongen av olika anledningar, samtidigt som det är spelare som har rutin från nivån även om det i Jakob Ragnarsson och Jacob Svenssons fall fortfarande rör sig om spelare med framtiden framför sig. Samtidigt har man fått in Viktor Hertzberg och Sebastian Benker offensivt, två spelare som visat att man håller god klass i HockeyAllsvenskan och kan utgöra två trygga punkter i det offensiva. Målvaktssidan det stora frågetecknet just nu då man bara har Oscar Leijon mellan stolparna.

Marie Hallman: Helt okej om man tittar på utespelarna. Almtuna har en blygsam budget och är inte laget som river åt sig de tunga pjäserna. Man värvar försiktigt och tar gärna unga spelare som man tror kan utvecklas i laget. Jacob Svensson som återvänder från AIK är en sådan spelare. 22-åringen kommer spela back precis som senast han spelade i Uppsalalaget och kommer in med en mer mogen hockey än när han lämnade. När det gäller målvaktsposten är det däremot oroväckande tunt. I skrivande stund har man en (!) målvakt på kontrakt, 19-årige Oscar Leijon. Klubben söker enligt utsago i lokalpressen efter en äldre, rutinerad och ”helst svensk” målvakt som även ska vara mentor åt Leijon. Ska bli intressant att se hur Almtuna löser den posten.

Vem blir poängkung?

Henrik Söderlund: Det är lockande att säga Jesper Norbäck som var poängbäst förra året men får Viktor Hertzberg var hel borde han ha goda möjligheter att kunna ta hand om den titeln.

Alexander Nilsson: Jesper Norbäck har enligt rapporterna sett riktigt vass ut och ser ut att ha goda chanser på att försvara sin titel från den interna poängligan förra säsongen.

Marie Hallman: Emil Berglund kom in från Timrå och levde upp till förväntningarna förra säsongen då han blev poängbäst i laget under grundserien. Berglund verkar stortrivas i sin ledande roll i laget där han såklart finns även nu och borde kunna vara med där uppe i lagets interna poängtopp även denna vinter. Hampus Harlestam borde vara med och tampas om titeln, Viktor Hertzberg också, han öste ju in poäng för några säsonger sedan då han var i Almtuna (2018/2019) och kanske kan få fart på poänginsamlandet igen. En annan som nog vill ha revansch är Tobias Liljedahl som inte alls fick till det poängmässigt förra vintern men har kompetensen för att bidra med många assist och mål.

Vilken spelare har störst genombrottspotential?

Henrik Söderlund: Visade sig vara en inte helt lätt fråga att svara på. Vad innebär ett genombrott? Jag fastnade i alla fall för ett par namn på backsidan. Oskar Asplund och Alexander Svensson. Jag tror den sistnämnde kommer att få gott med förtroende och med tanke på hans ringa hockeyallsvenska erfarenhet tror jag att vi när vi summerar säsongen kan tala om nån form av genombrott.

Alexander Nilsson: Kan man säga genombrott om en 22-åring som redan gjort 41 SHL-matcher? Jag tycker ändå det. Anton Björkman var tillbaka i spel förra säsongen efter att ha missat hela den föregående säsongen och visade att det finns potential i honom för spel på högre nivå.

Marie Hallman: Det ska bli kul att se hur Jakob Ragnarsson kan utvecklas den här säsongen. Backen som fostrades i Almtuna, försvann till Rögle inför säsongen 19/20. Där noterades han bara för fyra matcher innan resan gick vidare till Timrå där han Ragnarsson junior blev kvar även förra säsongen. Jacob har fint påbrå i sin pappa Marcus Ragnarsson och är då även kusin med NHL-backen Gustav Lindström. Nu måste han skriva sin egen historia och varför inte som en stabil backklippa på hemmaplan?

Vad ska vi ha för förväntningar på laget i år?

Henrik Söderlund: Liknande som förra året. Att då bli tia i serien kändes som väl godkänt. Mina förväntningar är hyfsat låga även i år. Det finns många klubbar i den här serien med betydligt större budget och det kommer att visa sig. Samtidigt handlar det mycket om vad man gör med de medel man har.

Alexander Nilsson: Vi får ju ändå förutsätta att det kommer in en målvakt av god kvalitet innan det hela drar igång och med alla bitar på plats så tycker jag att det ska vara ett lag som är med och hugger om en plats bland de tio främsta i serien, precis som förra året. Det är ett krav jag tycker att man kan ha på Almtuna i år.

Marie Hallman: Lite som vanligt höll jag på att säga det vill säga inga jättestora men Almtuna borde kunna kämpa på i mitten av tabellen och slåss om en plats bland topp tio i grundserien i första hand. Här finns få flashiga spelare, det är mer hur laget lyckas komma ihop under nye tränaren Mattias Zackrisson och spela för varandra som avgör om man kan ”skrälla”. En lite intressant detalj i Almtuna är ju att Tony Mårtensson nu verkar vara officiell general manager. Han jobbade redan förra säsongen lite i skymundan tillsammans med Björn Danielsson men har nu en mer uttalad roll. Almtuna är beroende av att man lyckas förädla talanger och där kommer såklart Danielsson och Mårtensson, som båda var minst sagt spelskickliga under sin aktiva tid, att göra ett viktigt jobb i kulisserna.

Vad är största enskilda nyckeln för att laget ska lyckas?

Henrik Söderlund: Att få ha nyckelspelare skadefria. För att nämna några; Emil Berglund, Hampus Harlestam, Jacob Svensson, Jesper Norbäck och Viktor Hertzberg. Och att man hittar en stark förstemålvakt. Just nu står man utan.

Alexander Nilsson: Att en förstemålvakt kommer in. Det är faktiskt så enkelt. Nog finns det spelare offensivt som kan göra mål, men utan en som kan hålla tätt där bak kommer det bli en tung vinter i Uppsala.

Marie Hallman: Att man håller ner skadorna och att de unga i laget växer och tar för sig som Almtuna hoppas. Samt att orutinerade Mattias Zackrisson lyckas i sin nya huvudtränarroll. Zackrisson har ett välkänt namn vid sin sida, i förre Brynäs och Timråprofilen Daniel Casselståhl men tränarduon är minst sagt orutinerade i de här rollerna. Detta är första säsongen som Zackrisson är huvudtränare på den här nivån och det är första säsongen som Casselståhl är tränare, om än assisterande, för ett seniorlag överhuvudtaget. Daniel Casselståhl avslutade sin spelarkarriär som mycket uppskattad back 2010 och har sedan dess haft diverse olika jobb och även varit lite ungdomstränare. Jag hoppas för Almtunas skull att han är en lika duktig ledare i kavaj, som han var under sin tid på isen då han stod ut som en riktig ledartyp.