Panelen: "Många unga hungriga spelare"

22 maj 2019 09:00

Tre experter ger sin syn på Tingsryds silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.


Panelen:
Daniel Enestubbe, journalist Smålandsposten
Alexander Jepsen, journalist minhockey.se
Kim Henningsson, bloggare It's All About Taif

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Daniel Enestubbe: Det spretar åt olika håll och det märks att Tingsryd har den kanske minsta plånboken i HockeyAllsvenskan. Hockey per krona har aldrig varit viktigare för Taif än i år och man får hoppas att värvningar från HockeyEttan blir fyndstämplade i form av exempelvis målvakten Arvid Söderblom och forwardsen Anton Svensson och Anton Blomberg. Intressant blir att se hemvändaren William Fransson och forwarden Jakob Heljemo, som båda kommer från J20-spel. Joseph Jonsson och Ludvig Claesson från HockeyAllsvenskan, har etablerat sig där och är de nyförvärv som känns mest pålitliga på papperet.

Alexander Jepsen: Tycker det är väldigt tidigt att säga någonting ännu. Truppen är långt från klar. Några bra värvningar i hamn men ingen som smäller: ”Wow˝. Jag tror mycket på Jakob Heljemo, frågan är om han blommar direkt eller om han behöver ett seniorår för att ”komma in i det”.

Kim Henningsson: Av dom poängspelarna som lämnat är det tråkigt såklart. Väntat att man inte kunde behålla alla - men hoppades nånstans att klubben kunde knyta till sig någon av dom som valt att gå vidare. Men sett till det som kommit in så är det ganska unga talangfulla spelare som har bra potential. Sett till silly season har mynnat ut så är det väntade namn som lämnat helt klart och inget man kan göra åt när man inte har dom tunga ekonomiska musklerna.

Vad är styrkan i lagbygget?

Daniel Enestubbe: Styrkan är att här finns många unga spelare som inte bara vill spela i HockeyAllsvenskan utan på sikt har betydligt större planer än så. Kvar finns också en stomme av egna produkter och kulturbärare, vilket brukar bära Tingsryd långt.

Alexander Jepsen: För tidigt att säga, men än så länge ser backsidan fin ut sett till de roller som de ska ha. En toppback och ytterligare en back för de två första backparen in och det ser väldigt bra ut.

Kim Henningsson: Att det finns många unga hungriga spelare som vill ta nästa steg i sin utveckling. Tingsryd är kända för att lyckas utveckla spelare som tagit ytterligare kliv i sitt spel, för att dom ha fått en större roll här. Även om det är en del spelare som fostrats i klubben som fått lämna, så finns hjärtat kvar i föreningen. Sen ska man inte dra det så långt och ha alla spelare kvar som fostrats i klubben - utan man ska kunna ha spelare som kan leverera på den här nivån. Tycker lagbygget ser spännande ut på förhand - men en del kvar att fylla på. Finns mycket potential i backarna som kommit in och då pratar jag om Tingsrydkillarna William Fransson och Elias Gunnarsson som absolut kan ta nästa steg i sin utveckling. Båda är otroligt spelskickliga och väldigt rörliga på skridskorna - ser verkligen fram emot vad dom kan göra kommande säsong.

Vad är svagheten i lagbygget?

Daniel Enestubbe: Svagheten är att spetsen känns trubbig. Här finns inga fixstjärnor eller spelare som kan pekas ut som klara poängkungar. Fler kommer att tvingas göra mer, vilket är en stor nackdel om det inte fungerar i praktiken.

Alexander Jepsen: För tidigt att säga även här. Men generellt känns det lite trubbigt än så länge.

Kim Henningsson: Ingen rutin. Som det ser ut just nu så är det inte många som har erfarenheten på den här nivån.

Vad mer måste in?

Daniel Enestubbe: Gärna en forward som egentligen inte alls vill spela i HockeyAllsvenskan men känner sig tvingad att ta ett år i ligan för att spela till sig ett kontrakt i en högre liga. Dock krävs det en stor portion tur för en klubb i Tingsryds position att lyckas landa en sådan spelare.

Alexander Jepsen: Spets.

Kim Henningsson: Toppcenter, tung backpjäs och toppmålvakt. En toppcenter som kan bygga laget kring, den som ska leda laget och har den där erfarenheten på den här nivån. Den tunga backpjäsen behövs för att rensa undan framför mål - nu har vi kanske inte den där som kan skicka undan och skydda målvaktsområdet. Nu vet jag inte hur det blir med Andreas Ljunggren (vad jag vet har han en del anbud) och nu när brorsan Daniel lämnade så är det inte omöjligt han väljer att göra detsamma. Så en målvakt som kan stå på huvudet likt Niklas Rubin och Tex Williamsson gjort de senaste säsongerna i klubben.

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

Daniel Enestubbe: Det fanns en drömvärvning i Kevin Ekman Larsson, som hade varit väldigt intressant att se efter ett par år i Nordamerika. Men Karlskoga hann före.

Alexander Jepsen: Det där är en väldigt svår fråga att svara på. Klart att det finns DRÖMVÄRVNINGAR men Taif måste hålla sig inom rimliga ramar naturligtvis. Tidigare lagkaptenen Robin Jacobsson är klubblös, kostar kanske för mycket men annars är det nog en spelare som jag tror skulle kunna betyda mycket.

Kim Henningsson: Nu när han inte fick förlängt med AIK - så skulle jag såklart välja Eric Castonguay. Otrolig bra playmaker som producerar poäng och gjorde det otroligt bra den säsongen han var här som är en spelare jag gärna se i en grönvit tröja igen.

» Transfercentralen - full koll på silly season!