Cheek: "Det visste jag inte om..."

19 oktober 2021 13:00

Kristianstads Trevor Cheek berättar om tuffa starten, viktiga vinsten, positionen, underliggande statistiken, sin corsi och "feeling".


Efter sex raka förluster och noll inspelade poäng i säsongsinledningen så vann Kristianstad mot Vita Hästen med 4-1 i fredags.

Ett lika viktigt som skönt trendbrott för skåningarna så klart.

Tidigare i HockeyAllsvenskan så har Hammaby (2007/08) och Södertälje (2017/18) också inlett säsongen med noll poäng efter sex matcher, men båda lagen tog poäng i match sju, och inget lag har således inlett en säsong med noll poäng efter sju omgångar. Sämsta starten efter sju omgångar har Tingsryd stått för då laget hade blott en inspelad poäng efter sju matcher 2011/12.

– Det är klart att vinsten mot Vita Hästen var viktig, säger Trevor Cheek som skickade in ett av målen i vinstmatchen.

– Vi har haft en tuff start och många tuffa matcher. Vi har spelat bra i långa stunder och haft chansen att vinna men inte nått hela vägen fram, därför var det så klart skönt att äntligen få ta tre poäng. Föhoppningsvis kommer det mer nu.

Den underliggande statistiken talar för att KIK vänder på skeppet.

Ser vi till corsi-statistiken, alltså skott för och emot i fem mot fem, så är KIK tvåa i hela HockeyAllsvenskan med 56,7 % (det vill säga att i fem mot fem-spelet så står Kristianstad för i snitt 56,7 % av skotten). Med andra ord: Kristianstad driver spelet framåt i hög utsträckning.

Ser vi dock till lagets PDO, det vill säga effektiviteten framåt plus räddningsprocenten för målvakter, så ligger den på 95,8 % vilket är näst sämst i ligan. Över en hel säsong så brukar dock PDO-siffran röra sig mot 100, så mycket talar för att KIK lyfter där.

– Jag tycker vi spelat ganska bra och kämpat hårt, men vi har inte fått in pucken i nät. Det är den största skillnaden mot de andra lagen. Vi har inte fått studsarna med oss, haft dålig "puck luck", säger Cheek.

– Det kan ha med flera saker att göra. Dels så har klubben förlorat mycket senaste åren och haft problem med målskyttet, och att bryta sådant är inte alltid enkelt. Mycket sitter mentalt. Många vill väldigt mycket, men då är det lätt att man vill för mycket och att det knyter sig. Det handlar en hel del om självförtroende. Förhoppningsvis kan vinsten mot Vita Hästen släppa lite på knutarna. Vi vill ändra atmosfären i klubben, skapa vinnarmentalitet, men vi måste ha lite tålamod.

Ni skjuter mycket, upplever du att det är bra tagna skott?
– Vi kastar in en del puckar på mål som inte är högkvalitativa chanser, men vi har skapar bra chanser också. Vi måste bara få in puckarna i nät.

Ja, ser vill skott i skottsektorn så är KIK trea i ligan med 142 avslut där, så chanserna finns.

Trevor Cheek är en av flera transatlanter som värvats in till Kristianstad i år för att höja slagstyrkan och få igång offensiven. Den 28-årige amerikanen har matat in fyra mål och fem poäng på sju matcher så här långt.

– Det har varit helt okej. Jag har dragit på mig lite för mycket utvisningar, det vet jag om, och det måste bli bättre. Jag har som alla andra haft lite dålig "puck luck", jag kunde tryckt in några puckar till, säger han.

– Jag har hittat bra kemi i kedjan med Deven Sideroff och Dennis Svensson. Vi gör mycket bra men behöver producera ännu mer än vi gjort.

Du får spela vinge istället för center?
– Jag började som center när jag kom men coachen tyckte jag passade bättre som vinge. Det hjälper mig att nyttja mina styrkor ännu bättre, att vara stark i forecheckingen, stjäla puckar och vara aggressiv i närkamperna. Jag behöver inte slita lika mycket defensivt vilket sparar energi till det offensiva spelet. Hittills har det varit bra, men skulle det bli så att jag plockas tillbaka som center så har jag inga problem med det heller.

Faktum är att Trevor Cheek har bäst individuell corsi i hela HockeyAllsvenskan (bland spelare som spelat fem eller fler matcher) med 68,3 %. Svensson och Sideroff ligger också högt, vilket betyder att Kristianstads toppkedja är bra på att driva spelet offensivt.

– Att jag hade bäst corsi visste jag inte, säger Cheek.

– Vi tittar en del på sådan statistik och kollar även en hel del video, men jag är lite "old school" och tänker egentligen bara på att vinna. Det är det absolut viktigaste. Inte hur det ser ut. Den underliggande statistiken är dock bra för att se saker man behöver jobba med eller plocka ut detaljer som kan förbättras. Man får dock inte gräva ner sig för djupt i det, utan man måste se vad som händer på isen och spela efter sin ryggmärg, annars blir det inte bra.

Trevor Cheek är en skicklig kock (har ett eget instagramkonto: @thechefcheeks) och det går dra en parallell mellan hans hockey och matlagning just när det kommer till den underliggande statistiken.

– Papper är en sak, det är grunden, både statistik och recept, men sedan handlar det också om känsla. Man måste se vad som händer på isen, hantera känslor och gå på instinkt när man spelar. Jag tror aldrig jag lagat en maträtt på samma sätt någon gång utan hur jag lagar och vilka kryddor jag använder bestämmer jag där och då. Det gäller att ha "feeling" och det kan ingen statistik eller recept ge svar på.

Vänder det för Kristianstad nu?
– Ja, det hoppas jag. För oss handlar det om att fortsätta spela bra, tävla i 60 minuter och se till att bygga upp vårt självförtroende.