Truppen: "Det här är ligans yngsta lag"

6 september 2021 10:00

#14lag14analyser: Mora har fått behålla många spelare från i fjol och har en stark stomme att bygga kring. Samtidigt har dalalaget ligans yngsta trupp.


Noterbart om Moras trupp:

– Mora har 22 spelare i truppen. Hela femton spelare är kvar sedan i fjol medan sju nya spelare plockats in.

– På förlustsidan sticker Adam Masuhr ut. Veteranen och lagkaptenen hade avtal över den här säsongen men har tvingats kasta in handduken och avsluta karriären till följd av skadeproblem. Även Mattias Nörstebö, Ludvig Larsson och Oskar Stål Lyrenäs är så klart tunga avbräck.

– Johan Hedberg går in på andra säsongen som tränare. I fjol fick han pris som Årets Tränare i Guldtröjan efter att ha fört Mora till en sjätteplats i tabellen. Det var för övrigt första gången som den gamla stormålvakten var huvudtränare i en klubb.

– Mora har HockeyAllsvenskans yngsta lag med en medelålder på 23,5 år. Med veteranen Viktor Amnér skadad så är inte minst backbesättningen ung. Isak Pantzare, 25, och Kristoffer Gunnarsson, 24, får räknas som "åldermän" där trots sin låga ålder, för övriga fyra backar är 21 år eller yngre.

– Daniel Ljunggren, som vann interna poängligan förra säsongen, är utnämnd till ny lagkapten efter att Adam Masuhr tvingats sluta. Playmaker-esset noterade hela 43 assist i fjol, det är den tionde bästa noteringen någonsin i HockeyAllsvenskan.

– Johan Persson har gjort 49 mål under de två senaste åren och är därmed näst bäste målskytt sett över de två åren (efter Jonathan Dahlén). Förra säsongen matade 31-åringen in 25 mål.

– Daniel Ljunggren och Johan Persson är en av ligans mest samspelta duos. Vem ska spela med dem? Det är en ständig fråga. I fjol hade Måns Carlsson den rollen under stora delar av säsongen, men under årets försäsong har nyvärvade Paul Bittner placerats där. Bittner spelade med Väsby under slutspurten i våras och svarade för tretton poäng på fjorton matcher.

– Det var många spelare som slog eget poängrekord förra säsongen. Bland spelarna som varit med i ligan ett tag så noterade Daniel Ljunggren, Johan Persson, Måns Carlsson, Oskar Stål Lyrenäs, Lukas Wernblom och Oscar Eklind alla sin poängbästa allsvenska säsong i karriären.

– Lukas Wernblom hade en makalös utveckling i fjol. 21-åringen, som spelade i en av ligans främsta tvåvägskedjor med Ludvig Larsson och Oskar Stål Lyrenäs, smällde in 47 poäng. En hyfsad ökning från de sexton poäng han gjorde i Västervik året innan dess.

– Bröderna Ljunggren återförenas igen. Daniel Ljunggren är kvar sedan förra säsongen och nu har Mora värvat in målvakten Andreas Ljunggren från Tingsryd. De har spelat tillsammans tidigare i just Taif, och får nu alltså spela tillsammans igen. Andreas har dock medgett att Daniel inte är anledningen att det blir Mora, men att det är en stor bonus att få lira med brorsan igen.

TRUPPEN

MÅLVAKTER
Matteus Ward
Andreas Ljunggren - NY från Tingsryd

BACKAR
Viktor Amnér
Isac Heens
Axel Bergkvist - NY från Karlskoga
Gustav Berglund - NY från Frölunda
Viktor Larsson - Nytt kontrakt
Isak Pantzare - Nytt kontrakt
Kristoffer Gunnarsson - Nytt kontrakt

FORWARDS
Robin Johansson
Daniel Ljunggren
Lukas Wernblom
Isak Garfvé
Johan Persson - Nytt kontrakt
Måns Carlsson - Nytt kontrakt
Filip Lennström - Nytt kontrakt
Kalle Miketinac - NY från Kristianstad
Isac Andersson - Nytt kontrakt
Paul Bittner - NY från Väsby
Bobby MacIntyre - NY från Frisk Asker
Emil Oksanen - NY från Kiekko-Espoo
Nils Thomasson - Nytt kontrakt

TRÄNARE
Johan Hedberg
Örjan Lindmark

FÖRLUSTER
Olof Lindbom, mv, Kristianstad
Isak Wallin, mv, MODO
Filip Forsmark, b, Karlskrona
Albert Lyckåsen, b, Linköping
Alexander Lundqvist, b, lån tillbaka till Leksand
Jonathan Granström, b, slutar
Simon Johansson, b, lån tillbaka till Djurgården
Mattias Nörstebö, b, Björklöven
Adam Masuhr, b, slutar
Ludvig Larsson, f, Rögle
Adam Helldén, f, Borlänge
Charles Eklund, f, Väsby
Wilson Johansson, f, Forshaga
Oscar Eklind, f, Brynäs
Oskar Stål Lyrenäs, f, Rögle
Alexander Hilmerson, f, Västervik