Panelen: "Genomgår en mental härdsmälta just nu..."
Publicerad: 2017-03-21

Dags igen för panelen på hockeyallsvenskan.se som återkommer då och då. Tre frågor till fyra profiler - och det är olika profiler varje gång.

Panelen:

Fredrik Warg, C More 

Linus Norberg, journalist Aftonbladet

Uffe Bodin, chefredaktör för hockeysverige.se  

John Wikberg, driver bloggen Dragskott.nu 

***

1 Hur går det i Direktkvalet till SHL mellan Leksand och Mora? 

Fredrik Warg: Häftig matchserie, Daladerby i ett direktkval till SHL. WOW! Kommer bli ruskigt tight detta. Mora är en lagmaskin, Leksand har alla krav på sig. Tror Leksand drar längst strået tillslut, 4-3. Målvaktsspelet avgör.

Linus Norberg: Mora vinner med 4–2 i matcher. Jag tror att Leksand just nu genomgår någon slags mental härdsmälta av tankarna att möta just Mora. Plötsligt har de inte bara en SHL-plats att förlora, det är så mycket mer. Tidernas Dala-derby och Leksand har all press på sig. 

Uffe Bodin: Jag hoppas på en lång och nervpirrande rysarserie som ger hela Dalarna kollektivt magknip. Tittar jag på det rent logiskt tror jag dock att Leksand tar serien i fem eller bästa fall sex matcher. Det skiljer nog egentligen inte så mycket mellan lagen som man kan tro, men Leksand har sitt trumfkort i "Perra" Johnssons förmåga att skapa lugn, harmoni och glädje i pressade situationer. Karln är ett psykologiskt geni och det tror jag fäller avgörandet. Moras chans ligger i att Christian Engstrand vinner målvaktsmatchen mot Atte Engren/Henrik Haukeland. Det är den lagdel där jag känner att Mora faktiskt kan ha ett övertag på Leksand. 

John Wikberg: Mora har ett riktigt bra läge, men jag tror att Leksand tar SHL-platsen i slutändan. Det beror inte minst på att målvaktsbesättningen är starkare. Hemmaplansfördelen väger dessutom oerhört tungt.

*** 

2 Hur går det i Direktkvalet till SHL mellan Rögle och Karlskoga?

Fredrik Warg: Stort favoritskap på Rögle som är det skickligare laget på alla punkter. BIK måste komma upp till nivån man höll i match tre mot AIK, bättre fart, mera fysik, för att kunna rubba Rögle. Klarar Rögle hantera pressen, så vinner man detta med 4-1.

Linus Norberg: Karlskoga är chanslöst här, tyvärr. Jag tror AIK hade kunnat ge Rögle en hårdare fajt. Det saknas spets hos värmlänningarna och jag blev inte imponerad över Karlskoga i de tre matcherna i playoff. Jag säger 4–1 i matcher till Rögle. 

Uffe Bodin: All heder åt Karlskoga som har överträffat alla förväntningar den här säsongen, men nu är det hit men inte längre. Även om Rögle har haft en milt uttryckt stökig och skadefylld säsong har det sett allt bättre ut de senaste månaderna och med Anders Lindbäck som sista utpost har saker och ting stabiliserats. Jag blir inte förvånad om den här serien är över på fyra matcher, även om Rögles långa uppehåll kan vara ett stort minus i första matchen.

John Wikberg: Jag har svårt att se att Rögle ska misslyckas. Bik Karlskoga är visserligen ett lag med mycket karaktär och en tuffhet som inger respekt, men jag tror att RBK:s skicklighet avgör. Rögle har ett bättre lag sett till samtliga lagdelar och betydligt mer spets i allmänhet. Bik lär vinna max två matcher.

***

3 Västerås, Södertälje, Huddinge, Troja-Ljungby, Kristianstad och Visby/Roma spelar i Kvalserien till HockeyAllsvenskan. Vilka två lag spelar i HockeyAllsvenskan nästa säsong?

Fredrik Warg: Magkänslan är att Västerås har lag och kvalitéer att klara detta. Bästa laget. I mina ögon står den andra platsen mellan SSK och Troja. Tippar att vi får ett en nykomlig i HockeyAllsvenskan till nästa säsong, Troja.

Linus Norberg: Jag har tidigare sagt att ett hockeyallsvenskt lag åker ur, jag tror inte att det är så mycket som skiljer de här lagen åt kvalitetsmässigt. Södertälje har färsk rutin från sånt här kval, Västerås har press på sig. Jag tror att Södertälje och Troja-Ljungby spelar i HockeyAllsvenskan nästa säsong. 

Uffe Bodin: Jag kan inte se något annat scenario än att Västerås fixar nytt kontrakt. De har varit sjukt ojämna den här säsongen, men jag tycker de besitter en spetskompetens som inget av de övriga lagen kan mäta sig med. Södertälje är desto knepigare. Den före detta storklubben har framstått som oharmonisk hela säsongen och känslan man får utifrån är att det finns en hel del problem inom truppen. Jag kan föreställa mig hur ett lag som Huddinge eller Troja/Ljungby luggar SSK på den här platsen, men det som talar till lagets fördel är att mn har en riktigt bra keeper i Alexander Sahlin. Jag tror att han blir tungan på vågen här och räddar säsongen från totalfiasko.  

John Wikberg: Kvalserien är väldigt oviss i år. Det är bara Visby/Roma som inte har realistiska möjligheter att ta en allsvensk plats. Jag tror att Västerås och Södertälje kniper topp två-platserna. VIK har en, med kvalseriemått mätt, stark defensiv och målvaktsspelet talar också för västmanlänningarna. SSK kan ståta med seriens mest slipade tränare och har tre bra lagdelar - framför allt när det gäller spetsen (Alexander Sahlin) på målvaktsfronten.

Jonas Gustavsson