Heikkinen: "Jag kan mer än att skjuta..."

21 juni 2020 13:00

Anton Heikkinen byter Kristianstad mot Södertälje och nu berättar målskytten om starka debutsäsongen, utvecklingen som spelare, kemin med Kalle Miketinac och anledningen till klubbytet.


Av tradition så brukar flera juniorer slå igenom i HockeyAllsvenskan varje säsong.

Ifjol var inget undantag.

En av de hetaste juniorerna var Anton Heikkinen som dundrade in 15 kassar under sin debutsäsong i ligan (trots att han bara spelade 40 matcher), och Kristiandstad-forwarden blev därmed både intern KIK-målkung och målbäst bland juniorerna i HockeyAllsvenskan.

Nu skiftar talangen miljö och är klar för spel i Södertälje.

– Jag har trivts väldigt bra i Kristianstad, men när Södertälje och Mikael Samuelsson hörde av sig så tycker jag inte att det var så mycket att tveka på. SSK är en anrik förening och det är många spelare som vill dit, så det kändes bra från början, säger Anton Heikkinen.

Heikkinen kom direkt från J20 SuperElit-spel i HV71 och in i Kristianstad ifjol, och även om målskörden var stark så var starten på säsongen tuff.

Det blev bara ett mål på de nio första matcherna. Sedan lossnade det dock, fem mål på fyra matcher, och totalt nio mål fram till slutet av november då han åkte på en hjärnskakning som tvingade fram en vila på en månad.

Efter nyår blev det sex mål till.

– Det var lite upp och ner under säsongen. Det var tufft i början, men ju längre säsongen led, ju mer kom jag in i det, säger Heikkinen.

– Jag tycker ändå att jag gjorde det bra. Jag tog mig in på mål, hittade de farliga ytorna och skapade en del farliga målchanser. Det var mitt första år på seniornivå, och det krävdes att både vara starkare och smartare, men jag vande mig vid det spelet.

Det var målsnålt i inledningen, började du grubbla?
– Det gör man alltid när puckarna inte går in, men då handlar det bara om att försöka göra andra saker bra. Det gäller att ligga i och jobba även fast produktionen inte stämmer. Gör man det tillräckligt bra så kommer målen till slut. Det gäller att hålla huvudet högt hela tiden.

Skönt när puckarna gick in då?
– Absolut, det var en skön känsla.

Tuffaste tiden under säsongen var i november då Heikkinen alltså var sidsteppad på grund av en hjärnskakning.

– Jag har aldrig varit borta så länge på grund av en skada. Det var bara att ta det lugnt, men tufft att sitta vid sidan, säger han.

Du gjorde mål direkt i comebacken, eller hur?
– Ja, precis, när man varit borta så länge så är man extra taggad och spelsugen, och då var det skönt att få sätta en puck direkt.

Tanken med flytten till Södertälje är att ta spelet till en ny nivå. Anton Heikkinen menar att det finns mer att kräma ur.

– Mitt nästa steg är att hitta en större jämnhet i spelet. För mig handlar det om att spela mitt spel, trycka på mina styrkor, och inte försöka göra massa annat så att jag tar mig vatten över huvudet. Jag ska hålla mig till det jag är bra på, och försöka producera jämnare och över längre tid.

Ser du dig som en målskytt?
– Ja, det måste jag säga. Jag gillar de farliga områdena, att hitta skottsektorn. Men jag kan mer än att skjuta, jag anser mig också vara en hårt jobbande spelare.

Har du alltid varit en målskytt?
– Jag har inte tänkt på det så, men jag har alltid gillat att göra mål. Nu när jag blivit äldre så har jag analyserat mer kring varför jag gör mål och hur jag gör mål, allt för att kunna göra ännu fler mål. På senare år har det blivit mer naturligt att fokusera på målskyttet eftersom det är något som jag varit bra på, så på något sätt har det nog vuxit fram att jag är en målskytt.

En nyckel för att Anton Heikkinen ska bli den där målskytten som Södertälje så gärna vill ha är att hitta en lekkamrat på isen. En playmaker som kan sätta upp lägena.

I Kristianstad blev lekkamraten Kalle Miketinac och duon snickrade ihop ett gäng läckra kassar under säsongen.

– Vi hittade varandra bra. Vi tänker hockey på samma sätt. Jag spelar gärna med en skicklig passningsspelare, men också en spelare som man kan lita på över hela isen. Jag hittar nog bra kedjekamrater i SSK också.

Målet är, som för de flesta, att hamna i SHL.

Där har Heikkinen redan gjort sju matcher med HV71. Han lyckades dessutom göra mål i sin SHL-debut.

– Det var nästan för bra för att vara sant, säger Heikkinen.

– Jag hade varit med i två, tre träningsmatcher på försäsongen. När jag fick reda på att jag skulle bli insatt i en kedja och spela en SHL-match så var det rejält nervöst. Jag var exalterad. Att jag fick sätta ett mål var otroligt. Då släppte en stor del av nervositeten.

Du vill tillbaka dit, så klart?
– Det är ett mål jag har i min karriär, absolut. Men nu är det fullt fokus på Södertälje i första hand, det gäller att leva i nuet.

» Transfercentralen - full koll på silly season!