Gästkrönika: "Ung och oprövad fick chansen"

5 mars 2019 11:00

Varje vecka publiceras en gästkrönika. Den här gången skriver Västerås Olof Loklint om Guldgaller-vinnaren Samuel Ersson, tränarens chansning som grundlade en fantastisk säsong, tredje vinnaren på åtta år, nutid och dåtid, och vem som kanske står på tur.


Västerås IK kan stoltsera med ännu en vinnare av Guldgallret. Priset för bäste junior i HockeyAllsvenskan.

Samuel Ersson.

En ung och oprövad målvakt som fick chansen i tredje omgången av årets seriespel. Tingsryd på bortaplan. En chansning (!) av lagets tränare Thomas Paananen som skulle visa sig lägga grunden till en fantastisk säsong. Samuel Ersson klev in mellan stolparna, räddade alla trettio skott, och Västerås kunde till slut vinna i sudden med matchens enda mål.

Samuel Ersson hade presenterat sig för hockeypubliken.

Därmed blev Samuel den tredje i raden av juniorer som vunnit detta ärofyllda pris. Tidigare vinnare är Markus Ljungh (2011) samt William Karlsson (2012)

När Samuel Ersson själv ska sätta ord på sin utveckling och säsong i VIK, säger han:

– Det som gjorde att det kändes helt rätt att gå till Västerås var mötet med Patrik Sjöström (målvaktstränare) och Patrik Zetterberg (sportchef). Deras beskrivning av föreningen. Hur de lyfte den goda stämningen mellan spelare, ledare, supportrar. Hur de beskrev den ”vinnande känsla” som föreningen byggt upp under säsongen i Ettan. Jag fick direkt känslan av att ”här skulle jag få en chans att visa upp mig”. Att föreningen skulle våga låta mig spela. Min första match, borta mot Tingsryd. Att jag fick chansen så tidigt, i ett otroligt viktigt läge för laget, gjorde att jag växte mentalt.

Tidigare vinnare Markus Ljungh minns tillbaka på sin Guldgaller-säsong i Västerås:

– Vi hade ett fantastiskt gäng spelare som verkligen drog åt samma håll. Vi hade de allra bästa förutsättningar att utvecklas. Allt från riktigt bra omklädningsrum, top-notch, till bra tränare, sammanhållning, etc. Västerås fick inte in de bästa spelarna på sitt Hockeygymnasium vilket gjorde att vi fick kämpa lite hårdare när vi mötte de bästa juniorerna (SHL-lag) i serien. Något som gjorde att jag kände mig väldigt redo när det var dags för A-lagsspel.

Mycket kan skrivas och berättas om Västerås IK de senaste decennierna.

En förening som pendlat mellan ytterligheter. Ena stunden ytterst nära avancemang till SHL för att i nästa stund behöva slåss för sin överlevnad. Oavsett detta har föreningen haft förmågan att lyfta fram spelare som senare utvecklats till fullblodsproffs i ligor runt om i landet, ja faktiskt i hela världen.

Innan priset Guldgallret instiftades lyfte Västerås fram spelare som Patrik ”Bulan” Berglund, Mikael ”Mickis” Backlund, Dennis Rasmussen ur de egna ungdomsleden. Spelare som sedermera fick, och fortfarande har, fina karriärer i några av världens allra bästa ligor.

Om vi tittar i nutid behöver vi bara backa bandet till säsongen 17/18 då Västerås släppte iväg junioren Pontus Holmberg till SHL-laget Växjö. Från Ettan till SHL i ett enda steg. Om Västerås spelat i HockeyAllsvenskan förra säsongen hade Pontus sannolikt varit en kandidat för samma pris, Guldgallret.

Tre Guldgaller från VIK alltså, på åtta år.

Och fler hoppas vi att det blir.

Talangerna knackar på dörren till A-laget.

En av de mest spännande heter Eric Juhlin, son till klubbens före detta stjärnspelare Patrik Juhlin. Eric som redan denna säsong gjort A-lagsdebut, endast 17 år gammal.

Olof Loklint