Hedberg: "Vill testa mina egna idéer"

15 september 2020 12:00

14lag14analyser: Förra säsongen blev en missräkning för Mora och nu görs en omstart. Tränaren Johan Hedberg berättar om nya uppdraget, återkomsten till Sverige, målsättningarna och spelidén.


Att ramla ur SHL och direkt bli ett topplag i HockeyAllsvenskan är ingen enkel uppgift. Det har bland annat storlag som Malmö, Djurgården och MODO fått uppleva.

Ifjol var det Moras tur.

Dalalaget trillade ur SHL efter två år i högsta serien, och hade det tufft förra säsongen. Det startade trögt under hösten och Mora var ett tag djupt ner i bottenträsket, men efter ett tränarskifte och flera ändringar i truppen (bland annat tre invärvade transatlanter) så blev det till slut en niondeplats i sammandraget.

Nu gör klubben en omstart med nye huvudtränaren Johan Hedberg i spetsen.

Den gamle stormålvakten, med många år i NHL bakom sig, har varit målvaktstränare och assisterande tränare i Nordamerika de senaste åren, men har aldrig varit huvudtränare.

– Jag halkade in på tränarspåret. Jag blev utköpt från sista kontraktsåret med New Jersey Devils och fick erbjudande om att stanna kvar i organisationen och hjälpa till. Det nappade jag på. Sedan ville de ha mig som målvaktstränare i AHL-laget, och då hoppade jag på det. Det har bara rullat på, säger Johan Hedberg.

– Den gångna vintern fick jag gå från mitt jobb i San Jose Sharks och fick tid att fundera på framtiden. Jag var sugen på att testa något nytt. En ny utmaning. Familjen var inte heller emot att flytta till Europa. När Mora dök upp som alternativ så föll pusselbitarna på plats.

Men du har inte varit huvudtränare innan?
– Nej, men jag känner mig mogen att testa en ny och större uppgift. Att bli huvudcoach i år var huvudspåret. Jag har sett en och annan tränare genom åren och jobbat i kompetenta ledarstaber de senaste säsongerna, och lärt mig mycket. Jag är sugen på att testa lite egna idéer nu.

Under tiden i NHL var Johan Hedberg en pusselbit i stora organisationer kring lagen.

I Mora finns inte alls samma uppbackning.

– Jag vet vilken situation jag ger mig in i och jag vet hur det är i en mindre förening. Alla får dra sitt stå till stacken, och det har jag inget emot. Det är klart att jag önskat att det fanns fler personer som jobbade kring laget, men de möjligheterna finns inte och då får man arbeta efter de förutsättningar som gäller. Vi som är här får arbeta lite hårdare helt enkelt.

Förra säsongen var som sagt stökig och tuff, men nu hoppas Mora hitta tillbaka till sin identitet igen.

– Det är förståeligt att man går vilse lite när man försöker hålla sig kvar i SHL med näbbar och klor, och kanske tar beslut som man annars inte hade tagit. Det är lätt att tappa det som man egentligen är bra på, och för Mora är det att bygga med små medel, hitta guldkorn och föräldla dem till något bra. Vi ska försöka hitta tillbaka till det i år. Vi pratar inte om att gå upp då eller då, utan att vi ska träna hårt, utvecklas och bli bättre varje dag. Sedan får vi se vart det leder oss.

Det är många spelare kvar sedan ifjol, och det finns en tydlig mix av äldre och yngre spelare.

– För mig var det viktigt att ha kvar de här killarna som varit med ett tag och som kan gå i bräschen för de yngre i den dagliga verksamheten. Som visar hur man tränar och förbereder sig på bästa sätt. Det ger våra unga killar bra förutsättningar att ta kliv framåt.

Vad säger du om laget som helhet?
– Jag gillar det skarpt. Mora har alltid varit ett lag med starka karaktärer och det har vi i år också. Spelare som vill lägga ner jobbet varje dag. Som är mottagliga för det vi tränare säger. Det känns bara positivt.

Vad ska ni spela för hockey?
– En fartfylld hockey med tydliga linjer. Vi ska inte vara för kladdiga med pucken, utan den ska från back till forward så fort som möjligt. En del säger att det är nordamerikanskt spel, jag skulle mer säga att det är en modern hockey. Inte så mycket svängar och platsväxlingar, utan en mer rak och fysisk hockey.

Mora satsar på två unga målvakter i år; Olof Lindbom och Matteus Ward.

De kan säkerligen inspireras av just Johan Hedberg som har en fantastisk målvaktskarriär bakom sig.

– Haha, kanske det. Jag har fullt förtroende för Peter Iversen som är vår målvaktstränare och som gör ett kanonjobb, och han har jobbat med målvakter längre än jag, så han får huvudansvaret där. Vi tror mycket på de här unga killarna och att de kan sporra varandra.

» #14lag14analayser