Panelen: "Inte fått spetsen på plats än"

31 maj 2021 11:00

Tre experter ger sin syn på MODO:s silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.


Panelen:
Per Hägglund, hockeyreporter Örnsköldsviks Allehanda
Peter Kempe, skribent svenskafans.com
John Wikberg, bloggare Dragskott på sportbloggare.com

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Per Hägglund: Helt okej början men Hinken Gradins bygge är långt ifrån klart. Modo har fått in en topp 2-center i Erik Karlsson som kommer att få en stor roll. Markus Modigs har en enorm kapacitet på hockeyallsvernsk nivå, Pontus Näsén är en klassvärvning, Filip Hasa en utvecklinsbar back och i Oscar Pettersson vet man exakt vad man får, och dessutom älskar "OP" Mattias Karlins hockey och ledarskap. Dessutom påstås stabile Emil Wahlberg vara klar, men är inte presenterad.

Peter Kempe: Jag tycker att man på ett sätt hamnat lite efter, för som alla vet blev Modo tvungna att göra om i organisationen efter den gångna säsongen. Man har varit noggranna i rekryteringen av både sportchef och tränare och byggt hemvävt. Modo har inte fått spetsen på plats ännu (eller om man har något klart men håller på det ett tag), och därför ser laget halvfärdigt ut just nu.

John Wikberg: Det ser försiktigt optimistiskt ut för Modo hittills. Öviksgänget har förvisso tappat en del hyfsat meriterade spelare och inte fyllt dessa luckor med nog mycket etablerad spets ännu, men hockey är ju en färskvara och det känns som att Henrik Gradin agerar genomtänkt. Öviksgänget har fler spelare som är på väg uppåt i karriären än tvärtom och många pjäser med helt rätt karaktär. Det är inte minst defensiven - som var ett stort problem den gångna säsongen - som ser intressant ut för Modo. Jag är bland annat positiv till värvningen av exempelvis Filip Hasa. En kreativ back med mycket utvecklingspotential. Hasa är en spelare som kan bli en solid allroundback på en ännu högre nivå än HockeyAllsvenskan på lite längre sikt om det vill sig väl. Lägg därtill att Modo har förstärkt tämligen rejält i båset.

Vad är styrkan i lagbygget?

Per Hägglund: Att sportchef Gradin har en hel del hål i truppen att fylla, att det finns pengar till spännande spelare och att, enligt Gradin, det nu ska in spets på resterande platser. En annan styrka är att Modo har ett samarbetsavtal med ÖHF i ettan och talanger som Kevin Arvidsson, Oscar Nordin och kanske Hugo Styf kommer att få matcher mot seniormotstånd.

Peter Kempe: Styrkan i lagbygget i dagsläget är att man fått in spännande yttrar i hemvändande Oscar Pettersson, värvningen av Markus Modigs, och förlängningen med Filip Sveningsson som man vet har mer att ge.

John Wikberg: Målvaktsbesättningen - med ytterst liten marginal. Tex Williamsson kommer må bra av att få möjlighet att acklimatisera sig bättre till följd av att han är med redan från start den här säsongen. Den 30-årige burväktaren är i grunden en toppmålvakt i allsvenska sammanhang. Williamsson utnyttjar sin storlek på ett utmärkt sätt och är samtidigt imponerande rörlig i paritet till storleken. Isak Wallin är dessutom en intressant utmanare i jakten på förstaspaden. Mora-bekantingen känns underskattad och besitter en grym potential. En målvakt med en hög högstanivå, som kommer bli väldigt bra om han blir lite jämnare.

Vad är svagheten i lagbygget?

Per Hägglund: Målvaktssidan känns just nu som en liten chansning då Tex Williamsson var fast på bänken hos IKO i stort sett hela fjolårssäsongen och Isak Wallin spelade knappt någonting alls. Nu kommer Tex att bli uttalad förstekeeper och det finns kapacitet där, men han ska fylla Anthony Peters skor, Peters som var Modos genomgående bäste spelare trots den miserabla säsongen. Att tappa kontraktsbundne Alexander Ytterell som hade varit ett vasst pp-vapen var också en missräkning, men han ska ersättas. Svagheten just nu är att Karlin och Gradin saknar högerskyttar på forwardssidan.

Peter Kempe: Svagheten är att det saknas för många pjäser för att bedöma bygget på ett riktigt sätt. Ska man se bortom det så är jag osäker på både backsidan och målvaktssidan. Visst, Isak Wallin har varit i klubben förut och har allt att vinna, men jag är otroligt osäker på att gå in i säsongen med Tex Williamson som given etta. Jag tyckte inte att Tex imponerade när han spelade ifjol, men jag har gjort en intervju med Modos målvaktstränare Andreas Eriksson i min podd Kempis Corner, och där talar han om vad han vill jobba med hos Tex och att han har en plan, så förhoppningsvis knäpper dom mig på näsan. Jag saknar också dom backarna som ska äta en massa istid. Visst, Pontus Näsén och Filip Hasa kommer vara bra värvningar, men hur mycket kommer Tobias Viklund komma spela? Om inte han kan vara med på rätt sätt så ser backsidan tunn ut, särskilt som Jesper Dahlroth inte imponerade ifjol.

John Wikberg: En som Patrik Karlkvist lämnar ett stort tomrum efter sig. Modo har förvisso många bra forwards, men det kryllar inte direkt av genuin offensiv spetskompetens på allsvensk nivå. Mattias Karlins gäng måste ha in fler mönsterbrytare som kan göra det lilla extra och leverera minst 50 poäng.

Vad mer måste in?

Per Hägglund: Som sagt, prio ett, två och tre är högerfattade forwards, poängspelare. Lagbygget är alltså också långt ifrån klart och två backar ska in liksom fyra forwards, vara en av dessa ska vara center och en av dessa ska konkurrera med Erik Karlsson som förstecenter. Sedan är det också ett stort frågetecken runt Tobias Viklund, den rutinerade backen. Kan han bli kvitt sin handskada eller är karriären över?

Peter Kempe: Det måste in spetsförvärv som kan lyfta sin omgivning. Helst en toppcenter, en poängproducerande rightskytt och en eller två backar som vill logga mycket istid.

John Wikberg: Modo har sju backar (läs: om man räknar med stabile Emil Wahlberg som är klar enligt SportExpressen, men inte presenterad) och måste in ytterligare ett tungt namn. Helst en tvåvägsback med tonvikten på offensiva skills. Inte minst i powerplaysammanhang. På forwardssidan saknas det några pusselbitar. Modo behöver minst fyra namn där, varav åtminstone ett par som är spjutspetsar framåt. Helst minst en med riktigt mycket rutin i allmänhet som kan visa vägen. Om det är några högerfattade spelare är det för övrigt ett plus i kanten.

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

Per Hägglund: Patrik Karlkvist, eller en Patrik Karlkvist 2.0.

Peter Kempe: Ett forumrykte som har ploppat upp är Linus Ullmark och att han skulle vara sugen att ta ett "sabbatsår" på hemmaplan efter all osäkerhet som varit borta i NHL när han haft sin familj hemma i Sverige. Det kommer knappast hända med tanke på att han är i peaken på sin karriär och har chansen att få ett nytt kontrakt som etta i Buffalo, men självklart skulle det vara en drömvärvning som heter duga. Och silly season är ändå silly season!

John Wikberg: Niklas Olausson har en bra SHL-säsong bakom sig, men det är mycket som talar för att det inte blir någon fortsättning i Luleå till följd av klubbens hårdsatsning i jakten på SM-guldet och den enorma konkurrenssituationen. Den skicklige centern skulle kunna göra extremt mycket nytta i HockeyAllsvenskan. Visst - Olausson är inte på samma nivå som när han öste in poäng i andraligan med Pär Arlbrandt under tiden i Västerås, men det handlar ändå om en artist som kan göra minst 50 pinnar i grundserien även i dagens tider om han inte får stora skadeproblem.

» Transfercentralen 2021