Truppen: "Kryddat med fyra NHL-lån"
Publicerad: 2020-09-05
#14lag14analyser: Almtuna bygger vidare på laget från ifjol - och har kryddat truppen med hela fyra NHL-lån som kommer vara med i säsongsupptakten. Här är en titt på Almtunas trupp inför kommande säsong.

Noterbart om Almtunas trupp:

– Almtunas trupp är en mix av nytt och gammalt. Tolv spelare är kvar sedan ifjol och nio nyförvärv har presenterats. Utöver det lyfts fyra juniorer upp från juniorlaget och fyra NHL-lån inleder säsongen med klubben (just nu fram till mitten av november när NHL-camperna är planerade att starta).

– Almtuna väljer alltså att krydda laget med fyra NHL-lån. Det handlar om målvakten Filip Larsson och backen Gustav Lindström från Detroit Red Wings, samt forwardsen Johan Södergran från Los Angeles Kings och Tim Söderlund från Chicago Blackhawks. Noterbart är att samtliga alltså sitter på NHL-avtal, men det var bara Lindström som spelade i NHL ifjol då han fick byta om i sexton matcher med Red Wings. Resten av spelarna huserade i AHL.

– Den mest noterbara förlusten i truppen är givetvis Tony Mårtensson. Storcentern har ett imponerande cv med massor av matcher i SHL och KHL, några NHL-matcher, Guldhjälmen, VM-guld, poängkung i SHL och en Gargarin Cup-titel. Efter två säsonger i Uppsala-klubben, och 143 poäng på 147 matcher, så har 40-åringen beslutat sig för att sluta. Han finns dock kvar i Almtuna och hjälper den sportsliga organisationen.

– Almtuna sköt bara 25 mål i powerplay på hela säsongen ifjol, men har i alla fall fått behålla spelarna som gjorde 19 av de målen. Hampus Harlestam, Villiam Haag och Tobias Liljendahl var vassast med fyra powerplay-mål vardera.

– Erik Hanses är tillbaka i klubben igen. Den rutinerade målvakten gjorde en sejour i Uppsala-klubben 2013/14. 30-åringen kommer närmast från fyra allsvenska säsonger i MODO, och är värvad för att ta förstaspaden och spela majoriteten av årets matcher.

{!A}

– Även Nikolai Belov är tillbaka i Almtuna. Värvningen av ryssen slog ner som en bomb förra hösten. Den förre VM-backen och Gargarin Cup-mästaren hade inte spelat hockey på två år innan han skrev på för Almtuna, och 33-åringen gjorde succé, både som hårdför back och rolig profil utanför isen. I januari bytte han till MODO och avslutade våren där, men är nu alltså tillbaka igen.

– Emil Berglund har värvats in från Timrå och han blir omgående ny lagkapten. Samma roll som han hade i Timrå alltså. Det är ovanligt att ett nyförvärv blir kapten direkt, men så blir det alltså för Berglund.

– Bröderna Marcus och David Karlström återförenas. Marcus kom till klubben ifjol och är kvar, medan David anslutit från AIK:s organsation till den här säsongen. Lika som bär…? Nja, Marcus spelar back medan David är center.

– Anton Björkman spelade inte en enda match med Linköping ifjol på grund av en skada som krävde operation, men är nu redo för spel igen. För två år sedan var 21-åringen en stabil kugge när Oskarshamn gick upp i SHL.

– Calle Åsell fördubblade sin allsvenska poängskörd i karriären ifjol. Forwarden noterade 23 poäng på 52 matcher, efter att innan dess svarat för 23 poäng på 173 matcher i ett gäng olika allsvenska klubbar. Hyfsat genombrott alltså, och han bildade en av lagets bästa kedjor tillsammans med Mattias Johansson och Sebastian Fakt.

TRUPPEN

MÅLVAKTER
Erik Hanses - NY från MODO
Oliver Håkanson - NY från Almtuna J20
Oscar Leijon - NY från Almtuna J20
Filip Larsson - LÅN från Detroit Red Wings

BACKAR
Victor Aronsson
Filip Hasa
Marcus Karlström - Nytt kontrakt
Marcus Karlsson - NY från Almtuna J20
Nikolai Belov - NY från MODO
Anton Björkman - NY från Linköping
Simon Löf - NY från Hudiksvall
Teodor Nyström - Nytt kontrakt
Gustav Lindström - LÅN från Detroit Red Wings

FORWARDS
William Wiå
Villiam Haag
Tobias Liljendahl - Nytt kontrakt
Hampus Harlestam - Nytt kontrakt
Emil Berglund - NY från Timrå
Felix Carenfelt - NY från Djurgården
Mattias Johansson - Nytt kontrakt
Richard Nilsson-Sahlin - NY från Almtuna J20
Jesper Norbäck - NY från Vimmerby
David Karlström - NY från AIK
Martin Mellberg - NY från AIC
Calle Åsell - Nytt kontrakt
Oscar Pentler - Nytt kontrakt
Christian Hägg - Nytt kontrakt
Johan Södergran - LÅN från Los Angeles Kings
Tim Söderlund - LÅN från Chicago Blackhawks

TRÄNARE
Robert Kimby - NY från Björklöven
Mattias Zackrisson - NY från Djurgården
Serhan Cicek - NY från Almtuna J20

FÖRLUSTER
Martin Gudmundsson, tr, oklart
Jesper Eliasson, mv, Växjö (lån tillbaka)
Daniel Rosengren, mv, oklart
Alexander Anderberg, b, Västervik
Andreas Frisk, b, oklart
Stefan Lassen, b, oklart
Sebastian Fakt, f, Karlskoga
Pontus Johansson, f, Boden
Tony Mårtensson f, slutar
Tobias Åhström, f, MODO (lån tillbaka)
Alexander Bjurström, f, Troja
Mattias Granlund, f, Teg

» #14lag14analayser

Jonas Gustavsson