3 nycklar: "Behålla 'vi mot världen'-känslan"

1 september 2021 09:30

#14lag14analyser: Vilka blir nycklarna för Karlskoga i vinter? Vi lyfter fram tre detaljer som blir viktiga för att nå framgång.


HÅLLA KVAR "VI MOT VÄRLDEN"-KÄNSLAN

Karlskoga brukar vara en "underdog" som alltid överraskar. Klubben brukar trivas med att smyga under radarn och värmlänningarna har sällan hajpat sig själva genom åren, utan istället låtit spelet tala.

Nu gör klubben en rejäl satsning. BIK har ökat spelarbudgetet (och ska öka ytterligare de två kommande åren) och har sagt att man vill vara med i toppen och och på sikt utmana om en SHL-plats på allvar.

Det offensiva satsningen mer eller mindre helt nytt för BIK. En stor nyckel blir därför att behålla den "vi mot världen"-känslan som präglat klubben genom åren. Det är få som gillar BIK, de har anklagats för att spela "grishockey" och spela på gränsen, och det har format en oerhört stark kärna och känsla i klubben där man knyter näven i fickan och går ut och bara kör. Trots en ny satsning uppåt, en ökad spelarbudget och nyvärvade spelare som är äldre än de av tradition brukar vara i BIK, så gäller det att hålla fast vid det som gjort klubben framgångsrik genom åren, det vill säga "vi mot världen"-känslan.

STJÄRNOR SOM LEVERERAR

Karlskoga siktar högt i år. Klubben har lanserat en satsning och tränaren Karl Helmersson har aviserat att BIK vill vara med och bråka i den absoluta toppen.

Då krävs också att lagets stjärnspelare levererar. Framförallt rutinerade målvakten Lars Volden, hemvändande storbacken Henrik Larsson och målmaskinen Henrik Björklund. Det är de tre klarast lysande stjärnorna i laget, och de måste leverera på topp för att BIK ska bli ett absolut topplag. Levererar den trion kommer resten att haka på, är känslan.

SISTA VÄRVNINGARNA

Karlskoga är inte klara med lagbygget utan ska ha in en back och en forward till.

Värmlänningarna har redan ett riktigt bra lag men de två sista värvningarna kommer också att signalera hur framfusig och offensiv som klubbens satsning faktiskt är. Landar BIK två riktigt vassa spelare så höjs slagstyrkan - och med den förväntningarna - ett par snäpp.

De sista värvningarna är så klart en nyckel för BIK. Forwarden har klubben deklarerat ska vara absolut spets, vad för typ av back som det letas efter är inte lika klart. Någon panik att fylla vakanserna finns inte, klubben är trygg med manskapet som finns på plats, så det kan dröja in i serien innan förstärkningarna är klara.