Nunn: "Vill vara en producerande spelare"
Publicerad: 2018-05-27
Garry Nunn vann norska poängligan ifjol. Kommande säsong är han klar för AIK - och det blir inte bara spel i en ny klubb och ett nytt land, utan också i nya skridskor.

Garry Nunn hade en kanonsäsong ifjol.

Den kanadensiske forwarden sköt 24 mål och noterade 62 poäng på 45 matcher i Frisk Asker och vann med den noteringen hela poängligan i Norge.

Något som gav eko.

Nästa säsong spelar 28-åringen i AIK.

– Jag pratade med lag i HockeyAllsvenskan för några år sedan men då blev det aldrig något, men nu kändes det som den absolut bästa möjligheten för mig. Jag hade en bra säsong i Norge ifjol och många klubbar hörde av sig, men AIK var det bästa alternativet, säger Garry Nunn till Transfercentralen.

– Jag har alltid sagt att jag vill spela i Sverige någon gång. Många som jag pratat med säger att min spelstil skulle passa perfekt i Sverige.

Vad säger du om poängligavinsten i Norge?
– Jag har aldrig vunnit någon poängliga tidigare så det var speciellt. Det är aldrig lätt att göra det, oavsett land eller liga, så det är klart att jag är nöjd. Jag fick en bra roll och spelade i ett bra lag med bra lagkamrater.

Det blir mycket nytt till hösten.

Garry Nunn kommer inte bara spela i en ny klubb i ett nytt land, han kommer också att spela med nya skridskor och nya klubbor.

– Jag byter märke i och med att det blir spel i AIK. Jag har haft samma i hela karriären, men nu blir det nya grejer, berättar han.

Forwarden tränar hemma i Kanada över sommaren, och har i dagarna fått sina nya skridskor och sina nya klubbor.

– Det var skönt att det gick att lösa på det sättet. Jag vill inte komma till Sverige och AIK och testa nya grejer då, utan jag vill köra in dem och testa dem under sommaren och det får jag chansen till nu.

Blir det en stor omställning?
– Vi får se. Jag är lite "picky" när det gäller skridskor och klubba eftersom skridskoåkningen och tekniken är mina främsta egenskaper som spelare. Allt annat kan jag byta, men jag måste känna mig bekväm med just skridskor och klubba. Jag ska prova mig fram under sommaren.

Just skridskoåkningen är det som sticker ut när det gäller Garry Nunn.

Det går undan när han skjuter fart.

– Det har alltid varit min styrka och det som särskilt mig från andra spelare. Jag började åka skridskor i princip samtidigt som jag började gå, så jag har alltid kunnat åka, säger han.

– Jag är inte störst på isen heller så jag har varit tvungen att ha andra egenskaper, som snabbheten. Det var tufft att vara liten under uppväxten ibland, och trots att jag gjorde mycket poäng som ung så blev jag inte uppmärksammad så ofta. Idag är ishockeyn byggd mer på fart och skicklighet, men då handlade det mer om storlek och fysik. Idag ses min speed och skicklighet som en styrka, men tidigare var det en nackdel för mig. Man kan nog säga att storleken gjort att det tagit lite längre tid för mig att komma framåt i karriären, men numera ser man att små spelare också kan lyckas, även i NHL.

Trots att han hade storleken emot sig som ung så hade Garry Nunn en framgångsrik juniorkarriär i Kanada.

Han spelade bland annat i samma kedja som Evander Kane under ett par säsonger.

Samma Evander Kane som nu spelar i NHL, som gjort 354 poäng på 574 matcher i världens bästa liga och som nyligen kritade under ett nytt sjuårskontakt med San Jose Sharks värt runt 49 miljoner dollar.

– Jag är glad för hans skull, säger Nunn.

Ni spelade i samma kedja som juniorer, nu är han i NHL och du i HockeyAllsvenskan…
– Haha, ja, men man såg tidigt att han skulle gå långt och bli en stjärna i NHL. Han var så vältränad, så snabb, kunde tackla. Han hade och har det mesta. Jag är inte överraskad över att det gått så bra för honom. Samtidigt visar det hur tunn linjen är, vi spelade i samma kedja då men har tagit olika vägar efter det. Jag kan vara lite avundsjuk på att han spelar i NHL och tjänar de pengarna, men jag unnar honom allt det där.

Till hösten blir Garry Nunn lagkamrat med Éric Castonguay, en landsman som gjort samma resa som han själv ska göra - det vill säga ta klivet från Norge till HockeyAllsvenskan.

– Jag kände inte Éric sedan innan, men jag spelade i samma lag som han spelat i under hans tid i Norge och fick hans nummer så jag ringde honom och pratade lite. Han hade bara bra saker att säga om Sverige och AIK.

Gav han dig några tips?
– I slutändan handlar allt om mig själv, men han tryckte på att jag ska se till att komma i bra form. Det är inget problem för mig, jag tränar alltid hårt, men han sa att svenska spelare är väldigt bra tränade. Att man inte bara kan komma dit och tro att man kan leverera utan att vara tränad. Han sa att det är tufft i Sverige. Sedan sa han att jag skulle spela mitt spel, så det ska jag göra.

Vad har du för förväntningar?
– Jag vet att det är en bra liga, men jag förväntar mig att bli en producerande spelare precis som jag var i Norge. Jag har höga förväntningar. Jag vill verkligen hjälpa AIK att ta sig tillbaka till SHL på alla sätt jag kan.

» Transfercentralen

Jonas Gustavsson