Listan: "Har haft en otrolig vecka"

15 oktober 2020 10:00

Varje vecka så listar vi tio heta grejer från den gångna veckan i HockeyAllsvenskan - en salig blandning av lag, spelare och prestationer!


1 Jonathan Dahlén

Vilken vecka Jonathan Dahlén haft, även om det slutade illa med en smäll mot Västerås vilket innebar att han missade matchen mot Tingsryd (dock ingen hjärnskakning, utan en överkroppsskada). I fredags sköt han två mål och nådde därmed milstolpen 100 mål i HockeyAllsvenskan, och det följde han upp med ett hattrick under måndagen - vilket också innebar att han nådde milstolpen 200 poäng i HockeyAllsvenskan. Fem mål och två milstolpar på en vecka, alltså.

2 Björklövens uppvisning mot Västerås

Vilken säsongsstart Björklöven har fått. Efter tre raka segrar så blev det ett uppehåll på en vecka, men Löven visade ingen ringrost mot Västerås. Tvärtom. Umeå-laget körde över västmanlänningarna och vann med hela 9-1 (!) efter ett en rad delikatessmål. Det är alltjämt bredden som gör det, Löven hade hela åtta olika målskyttar mot VIK.

3 Henrik Björklunds poängrekord

I fredags så noterade Henrik Björklund ett mål och två assist när Karlskoga hemmavann mot Vita Hästen, och det innebär att forwarden nu gjort 317 poäng i HockeyAllsvenskan - och därmed är bäst genom tiderna. Björklund passerade Jens Jakobs som var tidigare etta på 316 poäng. Poäng nummer 317 gick inte av för hackor heller, ett riktigt fint skott i första krysset.

4 Timrås nya superkedja

I måndags gjorde Isac Lundeström, till vardags i Anaheim Ducks, debut i Timrå och då valde tränaren Fredrik Andersson att sätta samman en "superkedja" med Lundeström, Jesper Boqvist (till vardags i New Jersey Devils) och Jonathan Dahlén. En enhet som fick mycket uppmärksamhet i samband med att den presenterades. Leveransen var också omedelbar. Kedjan producerade mål i både sitt första och tredje byte tillsammans, och Dahlén gjorde till slut ett hattrick.

5 Anthony Peters 55 räddningar

MODO har fått en tuff säsongsstart och hade det inte lätt borta mot Kristianstad heller. Skåningarna vann skotten med 57-27 och matchen med 2-1 efter straffar. Det tillhör sannerligen inte vanligheterna att ett lag lyckas skjuta 57 skott (även om det var under 65 minuter...). Anthony Peters var makalös i kassen och svarade för ett gäng svettiga räddningar, och räddade på egen hand en pinne till Ville Nieminens manskap.

6 Västervik

I fredags slog Västervik tillbaka Södertälje med 2-1 efter straffar, och det innebär att smålänningarna inlett säsongen med tre (!) raka segrar. Västervik brukar vara tippade i botten inför varje säsong, men nu är förväntningarna något uppskruvade och leveransen från start går inte klaga på heller. Daniel Marmenlind har imponerat stort i kassen så här långt.

7 Ludwig Blomstrands konstmål

Det vimlar av fina prestationer i HockeyAllsvenskan, men en höjdare den gångna veckan var Ludwig Blomstrands mål mot Kristianstad. Det var förvisso avgjort redan då, men "Blomman" svarade för ett grymt vackert och tekniskt avancerat avslut när han målade. Fullträffen blev också framröstad som "veckans mål" i ligan.

8 Väsbys första seger

Väsby tog sin första historiska seger i HockeyAllsvenskan när man vände och vann mot AIK förra fredagen. Nykomlingen låg under med 1-0 efter två perioder, men lyckades vända och vinna, bland annat tack vare två mål av Raphaël Lavoie, i den tredje perioden. Glädjen gick det inte att ta miste på, och den späddes givetvis på av att det var just rivalen AIK som slogs tillbaka.

9 Nick Olesens poängform

Nick Olesen matade in 51 poäng på 50 matcher ifjol och var en av Södertäljes vassaste offensiva pjäser. Dansken har börjat starkt i år också, och inte minst levererat under den gångna veckan. Olesen sköt två mål i 6-0-vinsten mot Kristianstad, och svarade sedan för tre poäng i strafförlusten mot Mora. Poäng i fem raka matcher och hans totalt åtta poäng gör honom till poängligaetta.

10 Calle Berglunds 521:a match

Karlskoga-veteranen Carl Berglund spelade sin 521:a match i HockeyAllsvenskan under onsdagen, och han är därmed tvåa genom alla tider. Berglund passerade Almtuna-veteranen Johan Berggren som stannade på 520 spelade matcher. Det är dock en bit kvar upp till ettan Fredrik Höggren som står på 708 spelade matcher i ligan.