Beslut: Viktor Lodin får böter

5 januari 2021 15:00

Timrås Viktor Lodin har fått böter efter att ha anmälts för "diving" i matchen mot MODO.


BESLUT

Efter match mellan Timrå IK och Modo Hockey, HockeyAllsvenskan, 2021-01-04, åläggs Viktor Lodin, Timrå IK, följande straff för diving.

Böter om 5000 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda ny bestraffning.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Viktor Lodin genom Timrå IK:s sportchef Kent Norberg samt en filmsekvens av händelsen.

Anmälan: 6:04 in i första perioden bryter Timrås #91 Viktor Lodin in mot mål med pucken. I samband med att han avlossar ett skott mot mål träffas han av en tackling från MODOs Jesper Dahlroth. Tacklingen träffar kroppen på Lodin som faller till isen. Trots att tacklingen inte träffat huvudet tar sig Lodin för ansiktet, ligger kvar på isen och orsakar en avblåsning. Domarteamet bedömer att detta görs i ett försök att få med sig en utvisning för Checking to the head och anmäler därför Lodin för Diving.

Viktor Lodin genom Timrå IK: Timrå IK har avstått från att kommentera anmälan utöver att man påpekat att Viktor Lodin behövde stå över efterföljande byten och undersökas av lagets läkare och att det mot denna bakgrund är besynnerligt att han anmäls för diving.

Disciplinnämnden gör följande bedömning: Av filmsekvensen framgår att tacklingen utdelades korrekt och träffade Viktor Lodins axel. Enligt nämnden förstärker Viktor Ledin effekten av tacklingen bland annat genom att, omedelbart, innan han träffar isen, ta sig mot huvudet. Nämnden finner därför att det är utrett att Viktor Lodin har i stället gjort sig skyldig till diving som påstås i anmälan. Nämnden anser att den är av sådan art att den bör leda till bestraffning i form av ett måttligt bötesstraff.

Tillämplig regel: 14 kap 2 § 14 p RF:s stadgar, utvisning enligt regel 65.