Panelen: "Har gjort det med beröm godkänt"

19 augusti 2019 09:00

#14lag14analyser: Tre experter ger sin syn på AIK:s lag och chanser den här säsongen.


Panelen:
Andreas Hanson, redaktör hockeypuls.se
Moa Larsson, AIK-skribent svenskafans.com
Fredrik Klang, AIK-skribent svenskafans.com

Vad säger ni om AIK:s silly season?

Andreas Hanson: Intressant, jag är väldigt nyfiken på AIK. Visserligen är det många try out-spelare kvar, så det är svårt att veta hur truppen kommer se ut. Men man har fått in flera spelare som håller hög allsvensk klass så även om det är många bra spelare som lämnat, så tycker jag att alla AIK:s lagdelar ser spännande ut.

Moa Larsson: Jag önskar att jag kunde säga att vi har ett starkt lag på pappret, men såhär inför säsongen ser laget väldigt svagt ut i jämförelse med andra trupper i HockeyAllsvenskan. Det krävs mer för att imponera på mig men man får också komma ihåg att större delen av laget bytts ut och att vi inte haft de bästa ekonomiska förutsättningarna. Det är godkänt men inte mer än så.

Fredrik Klang: Anders Gozzi har fått börja om med en ny lägre budget och tvingas därmed till en annan strategi på transfermarknaden än tidigare. I och med att i stort sett hela truppen från föregående år lämnat så har Gozzi varit tvungen att bygga ett helt nytt lag. Och han gjort det med beröm godkänt så här långt. Fått in flera spelare med hjärta för klubben (framförallt Henrik Rommel och Ricard Blidstrand), men även karaktärer som vill jobba hårt som Robin Jacobsson och Kim Tallberg. Dessutom är Oscar Nord och Jacob Dahlström kvar om vi pratar spelare med karaktär som jobbar hårt. Att Gozzi under omständigheterna lyckades värva Johan Porsberger är fantastiskt bra. Men jag anser att man tar en stor chansning med så många try-out-spelare som nio stycken, även om jag förstår att det är på grund av ekonomin. Men vad gör Gozzi om det visar sig att try-out-spelarna inte håller måttet? Sen kan jag tycka att vissa spelare borde fått förlängt som till exempel Mattias From.

Vad är AIK:s styrka?

Andreas Hanson: Jag tror att laget kommer kunna ha ett bra försvarsspel, med de spelare man har. Johan Larsson, Robin Blidstrand och Oskar Drugge är bra backar, och det finns en del spännande yngre namn också som jag tror jag överraska.

Moa Larsson: Jag har alltid föredragit unga, hungriga spelare framför gamla rävar och det har AIK gott om denna säsong. Att vi dessutom inte har en trupp som sticker ut gör att vi kan slå ur underläge och förhoppningsvis chocka både oss själva och motståndarlag.

Fredrik Klang: Den här säsongen känns det mer som att lagspelet kan bli AIK:s styrka. Förra säsongen var det oerhört mycket individuell skicklighet i truppen, nu är det mer lagspelare som tagits in, och det är en mycket "jämnare" trupp. Dock är det fler spelare med ledaregenskaper som kommit in i truppen. Men så klart så finns det fortfarande spelare som sticker ut från andra individuellt skicklighetsmässigt, men de är färre nu, vilket jag tror är en styrka för laget AIK. Sen är backsidan på förhand mycket bra. Helt andra typer av backar denna säsong. Mer defensivt starka backar har tagits in i Robin Jacobsson och Ricard Blidstrand, och sedan tidigare är Joakim Lilliehöök och Johan Larsson kvar i truppen.

Vad är AIK:s svaghet?

Andreas Hanson: Centersidan kommer inte vara lika bra som förra säsongen, och den är väldigt viktig. Den sätter jag ett frågetecken för, men jag dömer inte ut den helt.

Moa Larsson: Först och främst är jag orolig över alla tryoutkontrakt AIK står med inför försäsongen. Hela åtta stycken närmare bestämt. Med de kontrakten står vi med en full trupp men det finns ingenting som säger att de är med oss på isen när HockeyAllsvenskan drar igång eller att de ens håller måttet. Vi har mer eller mindre en helt ny trupp och uppställning i båset som haft relativt lite tid att spela ihop sig. Målvaktssidan är också en svaghet.

Fredrik Klang: Svagheten blir detta med att i stort sett hela truppen består av nyförvärv. Endast sju spelare är kvar från förra säsongen, varav fem hade kontrakt för kommande säsong. Endast två spelare förlängde sina kontrakt från förra säsongen. Tidigare har AIK fått behålla väldigt många spelare från säsong till säsong, så detta är ett nytt scenario. Truppen är tunn kvantitetsmässigt och alla vet vilka skadeproblem AIK brukar få under säsongerna. Säsongens trupp är oerhört skadekänslig, mer än förra säsongen. Så den tunna truppen är också en svaghet.

Vem blir årets poängkung i AIK?

Andreas Hanson: Det kommer nog bli jämnt i poängligan, men jag säger Kim Tallberg.

Moa Larsson: Jag tror stenhårt på Henrik Rommel!

Fredrik Klang: Det finns ingen självklar poängkung i år. Kan bli fler spelare som slåss om det. Jag hoppas att Henrik Rommel som den AIK:are han är tar det steget, men då måste han upp på runt 40 poäng, något han inte varit i närheten av någon gång. Men spontant så känns det som att Kim Tallberg är en stark kandidat.

Vem blir årets utropstecken i AIK?

Andreas Hanson: Lukas Macklin, snabb forward med rappt skott som borde kunna få hyfsat med speltid den här säsongen.

Moa Larsson: Som jag nämnde innan tror jag att Henrik Rommel får sitt ordentliga genomslag i AIK kommande säsong. Oscar Nord fick vi se redan förra säsongen men jag tror att han kan ta ännu mer plats det här året. Ricard Blidstrand är också med och tampas med Rommel och Nord.

Fredrik Klang: Här kan jag bara gå på vad försäsongsrapporterna ger, och vad tränarna ger för feedback. Går man på detta just nu så blir det Jacob Svensson och Isac Heens. Två för mig helt okända spelare. Sen hoppas jag personligen på Lukas Macklin, där jag kan se lite, lite "Micke Lindqvist-vibbar".

Hur går det för AIK i år?

Andreas Hanson: Topp sex, mer specifikt än så vågar jag inte säga ännu.

Moa Larsson: Nu ska jag svära i kyrkan, men jag tror att mycket handlar om kemin mellan Anders Gozzi och Jussi Salo i båset. Jag är inte så förtjust i att Gozzi ska ha en assisterande tränarroll. Får vi saker att fungera med ungdomssatsningen så tror jag vi kniper en fjärdeplats efter grundserien.

Fredrik Klang: Anders Gozzi har under omständigheterna fått ihop en stark och spännande trupp. Men man kan inte förvänta sig att AIK ska bli ett absolut topplag denna gång. Mycket hänger på hur tränaren Jussi Salo får ihop laget, och om han är redo. Det är stor skillnad på att ha hand om J20-laget till att gå att bli huvudtränare för ett lag som förväntas vara ett topplag. Men truppen innehåller i alla fall tillräckligt med kompetenta spelare för att vara med och slåss där uppe. Kunde Oskarshamn ta sig upp med sin trupp så kan AIK absolut göra det med denna. Men då krävs bland annat att Johannes Jönsson spikar igen i målet. En plats mellan fyra och tia kan man nog förvänta sig AIK denna säsong. Men truppen känns tillräckligt stark för att inte missa PlayOff (topp åtta) i alla fall. Truppens egna målsättning är topp sex.

» #14lag14analyser