Beslut: Arvid Degerstedt stängs av två matcher
Publicerad: 2023-03-14
Arvid Degerstedt i Vita Hästen stängs av två matcher för en kneeing i matchen mot Västerås.

BESLUT

Efter match mellan Västerås IK - HC Vita Hästen, Slutspel HockeyAllsvenskan, den 2023-03-12, åläggs Arvid Degerstedt, HC Vita Hästen, följande straff för Kneeing.

1 Avstängning från HC Vita Hästens två (2) nästföljande matcher i HockeyAllsvenskan.

2 Böter om 3 625 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Arvid Degerstedt och filmsekvens.

Anmälan: Tid 02:29 i första perioden så spelar Västerås spelare nr 18 pucken i mittzon när han har spelat ifrån sig pucken kommer Vita Hästens spelare 24 Arvid Degerstedt åkandes mot Västerås spelare och driver sitt högra knä mot Västerås spelarens högra ben och träffar benet/knä.

Arvid Degerstedt: Jag ser att Västerås spelaren har pucken och förbereder mig för en närkamp. Precis innan jag kommer fram till honom, så upptäcker han mig kanske något sent så han hinner tyvärr bara flytta sin överkropp och hans högra ben hänger kvar och jag hinner inte parera, utan åker in i benet. Ni kan se att jag inte har tanken på att utdela någon våldsam tackling, då jag innan tacklingen glider ganska länge. Jag såg att domaren tycker att mitt knä leder tacklingen. Som vi alla vet när man förbereder sig för en tackling eller åker skidskor, måste man böja på benen och hänga i plösen, detta gör att det är knät som är längst fram på underkroppen. I detta moment lägger jag tyngden på benet med god balans och vrider upp för att tackla med höger axel. Då Västeråsspelaren tyvärr hinner undan med överkroppen, men inte med benet fortsätter ju min kropp i samma riktning (vilket klart tyder på att jag inte söker upp hans ben) och benet rakt fram som den utgångsposition jag har vid tacklingen. Det framgår även klart på bilderna att när jag känner kontakten mot hans ben avslutar jag tacklingen, kastar mig över benet och ramlar för att lindra smällen och jag trycker inte ut mitt knä i sidled. Som ni kan se på händelsen finns det inget uppsåt till skada, utan detta är en olycklig situation, där motståndaren tyvärr bara får med sig överkroppen när han ska undvika tacklingen och det framgår ju klart att det är Västeråsspelarens överkroppen jag försöker träffa med min högra axel, vilket förtydligas av att jag inte flyttar någon kroppsdel i sidled mot hans ben. Vill även ännu en gång påpeka att knät är först på underdelen när man står i skridskoställning.

Disciplinnämnden gör följande bedömning Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Arvid Degerstedt gjort sig skyldig till en bentackling (kneeing) som han hade kunnat undvika. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara två matcher. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämndens särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

– Förseelsen är vårdslös
– Stor skaderisk

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 50.

HockeyAllsvenskan