Inside: "En riktig monsterinsats"

12 januari 2021 16:15

Vad hände i ligan den gångna veckan? Inside HockeyAllsvenskan ger dig det hetaste, bästa, konstigaste och mest speciella från den senaste tiden i Sveriges mest underhållande liga.


RUBRIKERNA

Fredrik Bergviks monsterinsats

Fredrik Bergvik svarade för en monsterinsats när Södertälje slog tillbaka Väsby med 3-0 under den gångna veckan. SSK-keepern höll nollan efter att ha motat hela 59 (!) skott. Enligt statistikoraklet Tomas Videkling, som driver twitter-kontot domarna.se, så är det en historisk nolla eftersom ingen målvakt i HockeyAllsvenskan tidigare tvingats till så många räddningar för att hålla nollan.

Åtta raka assistmatcher

I måndagens match mot Kristianstad noterade Mora-centern Daniel Ljunggren en assist och han svarade därmed för en assist-poäng för åttonde matchen i rad. Han är den blott tionde spelare någonsin i HockeyAllsvenskan att lyckas med bedriften (tre spelare har lyckats två gånger). Bara fem spelare har lyckats svara för en assist i nio raka matcher och rekordet är tolv raka matcher. Hur långt når Ljunggren...?

Henrik Björklund uppe på 20 mål

Henrik Björklund är tidernas mål- och poängkung i HockeyAllsvenskan och 30-åringen fortsätter att lasta in mål och poäng på löpande band. Den gångna veckan nådde Björklund platån 20 mål för tredje säsongen i följd och fjärde gången totalt, och det efter blott 31 spelade matcher. Håller "Björka" i det målsnittet så landar han kring 33, 34 mål den här säsongen. Ska han slå det allsvenska rekordet på 36 kassar så måste han alltså öka takten något.

Håkan Åhlund tjänstledig

AIK-tränaren Håkan Åhlund har tagit tjänstledigt under januari på grund av familjeskäl. Under hans frånvaro kliver assisterande tränaren Anton Blomqvist in som huvudtränare, en roll som han aldrig haft i HockeyAllsvenskan tidigare. Han känner sig dock redo. "Sen så vet jag inte om man nånsin känner sig redo när det kommer så här plötsligt, men det gäller att anpassa sig och göra det bästa av situationen. Jag är övertygad om att det kommer gå bra", säger han till hockeynews.se.

Västerviks hemmanolla

Den gångna veckan höll Västervik och Daniel Marmenlind återigen nollan på hemmaplan när Södertälje slog tillbaka med 4-0. Det innebär att Västervik hållit nollan i tre (!) raka hemmamatcher (3-0 mot AIK och 5-0 mot MODO innan dess), det vill säga 180 minuter i sträck. Under onsdagen ställs smålännigarna mot Björklöven i Plivit Arena... hur länge till håller nollan?

Fler NHL-lån lämnar ligan

För några veckor sedan försvann en radda NHL-lån från HockeyAllsvenskan för att förbereda sig för den stundande NHL-säsongen. Nu är AHL också på gång att dra igång, och då lämnar ytterligare en rad spelare ligan. Den gångna veckan lämnade Vita Hästens Linus Högberg, Västerviks Axel Jonsson Fjällby och MODO:s Jesper Lindgren respektive klubb, och alla tre är givetvis avbräck.

**

BILDERNA

**

VECKANS...