Gästkrönika: "Han tog över ligan med storm"

18 juni 2018 11:00

Varje vecka publiceras en gästkrönika. Den här gången skriver Gustav Björklund om sin kompis, Guldgaller-vinnaren och förre allsvenske profilen William Karlsson som fick ett dundergenombrott med Las Vegas Golden Knights i vintras.


Oj, var ska jag börja med denna upplevelse?

Jag och alla hockeyälskare runt om i världen kan nog vara överens om att Vegas Golden Knight gjorde en unik säsong.

Inte minst William Karlssons säsong.

Jag tror nog ingen i efterhand är gladare än honom över att Columbus inte låste honom när det var dags för expansionsdraften förra året. Dock från Columbus sida så är det en annan femma...

När vi kom till Västerås juniorer så fick jag chansen att spela med denna otroligt talangfulla center från sitt kära Märsta. Vi klickade direkt och hade en fin kemi både på och utanför planen. När vi spelade så hittade vi varandra direkt. Kemin fanns men poängen uteblev i början.

Utanför isen är nog Wille en av de roligaste personerna du kan umgås med.

Han älskade att sjunga när vi var yngre. Jag kommer ihåg första gången Wille skulle bjuda hem mig på middag efter en träning. Det blev köttbullar på konservburk med brunsås i...

Vi kom upp samtidigt till A-laget.

Jag minns första träningen som att den var igår.

Vi sov över hos Wille och självklart försov vi oss. Vi spelade fjorton matcher den säsongen tillsammans i A-laget. Säsongen efter tog William över HockeyAllsvenskan med storm och snittade nästan en poäng per match. Då förstod de flesta nog hur bra han kunde bli.

Han fick välförtjänt Guldgallret som ligans bästa junior det året.

Sedan packade han väskan och drog till HV71 och hade en fin första säsong där.

När han väl drog över till NHL så fick han en roll som jag inte tycker passar honom. Så var det i både Anaheim och Columbus.

Väl i Vegas så fick han en nystart och fick visa sin offensiva kvaliteter och spela powerplay. Det ger ett lyft. Att han sedan skulle göra mer än 40 baljor kanske inte många trodde.

Men vi alla som har spelat med Wille visste att han skulle kunna nosa på ett högt poängsnitt med rätt roll.

Samma sak med hans mål mellan benen, det gjorde han i J18-kvartsfinal mot Mora i tre mot fem. Så ja, grabben är väldigt skicklig och jag är glad att han inte fastnade i en defensiv roll.

Gustav Björklund
Tidigare allsvensk spelare i Västerås, Södertälje, Asplöven och Björklöven - och tidigare lagkamrat med William Karlsson