"Svaret är enkelt men tydligt: glädje!"
Publicerad: 2022-07-20
Västerås-kaptenen Jimmie Jansson-Lorek skriver om socialt engagemang, HockeyAllsvenskans Stora Pris, "delad glädje är dubbel glädje", kamratskap och personlig utveckling.

Hej alla hockeytokar (och alla andra såklart)!

Hoppas ni just nu har en fantastisk sommar med mycket skoj. Jag själv befinner mig just nu på semester i och kring Båstad där jag snart ska bevittna min kompis bröllop.

Trevliga tider såklart, men visst börjar hockeyabstinensen krypa sig på?

I så fall, vad bra!

Hoppas vi ses i vinter och att ni kommer uppskatta min text jag ska skriva (oj vad längesedan man satt bakom skolbänken känner jag nu) jaja, färdig pratat, nu åker vi.

Idag ska jag berätta om min relation och högst personliga åsikt om betydelsen kring sociala engagemang.

Varför är det viktigt?

Vad gör det för eventuell skillnad?

Vad gör det för mig personligen?

Under vintern var jag en av tre nominerade till HockeyAllsvenskans Stora Pris. Det var första gången ligan delar ut ett sådant pris till en spelare, ett pris som går till någon som gjort betydande insatser för samhället.

Kul tycker jag och framför allt viktigt att uppmärksamma den delen av sporten.

Det finns otroligt många spelare i HockeyAllsvenskan som gör fina saker utanför planen. Stora och små, egentligen helt irrelevant om du frågar mig. Det viktiga är såklart att belysa och nämna spelare som gör något fint, helt enkelt.

Jag ska försöka att inte skriva så värst mycket om vad jag gjort eller någon annan gör i detalj. Utan kanske mer prata om frågeställningarna ovan.

Sociala engagemang bland hockeyspelare (och andra idrottare för den delen) är något som allt fler har börjat att göra och uppmärksamma. Att träffa personer som inte haft samma förutsättningar i livet och kanske prata om allt som finns här i världen. Träffa personer som brinner för din klubb och bidrar på helt andra sätt än vad jag gör. Personer som i ur och skur finns där på läktaren och stöttar mig och mina lagkamrater att vinna en hockeymatch. Som lägger ner sin själ för sporten, precis som jag, fast på ett annat sätt.

Varför tycker jag att det är viktigt?

Jo, det ska jag försöka att förklara.

För mig har det varit extremt lärorikt att vara kontaktperson eller träffa en supporter som på något sätt skadat sig under en match. När jag åkt hem till någon som brinner för klubben och kanske bara tagit en kaffe eller liknande och pratat hockey så har jag mötts av en otrolig glädje från personer som verkligen kan relatera till kärleken för sporten.

Att kunna ge så lite som betyder så otroligt mycket för någon annan är något speciellt och väldigt fint.

Att kunna få en ”tillsammans”.känsla är jätteviktigt för mig.

Det är något som jag alltid tyckt är viktigt men som jag kanske mer de senaste åren i en större utsträckning också tagit till en bredare nivå. Det är något med att sträcka ut en hand till någon annan som verkligen bidrar till glädje och trevliga minnen, stora som små.

Så, varför är det viktigt att spelare och ledare bidrar med sociala engagemang i samhället?

För mig blir svaret enkelt men tydligt: GLÄDJE!

Jag har märkt att det verkligen gör skillnad att göra något utanför planen. Precis som jag har varit inne på tidigare behöver det sällan vara något stort eller spektakulärt, absolut inte. Skillnaden blir en bredare kamratskap och att något så klyschigt som ”delad glädje är dubbel glädje” verkligen kommer till användning. I och med sociala medier och så vidare så märker jag också personligen hur stor skillnad det kan göra för så många andra när jag eller någon annan hockeyallsvensk spelare bidrar med något i samhället.

Responsen från människor i allmänhet är helt fantastisk.

För mig personligen har de olika åtaganden under åren gett mig väldigt mycket. Jag pratar just nu enbart om saker utanför planen, (ja, på isen kan jag fortfarande vara dum ibland). Det har gett mig ett större perspektiv på saker i allmänhet och fått mig att mogna på flera olika plan.

Ingen är perfekt och det är absolut inte jag heller men jag tror att dessa saker hjälpt mig till att få en bredare bild på saker och ting.

Det utvecklar mig både som person, familjemedlem och som lagkapten i Västerås IK.

Jag har fortfarande väldigt mycket att lära mig och jag gör fortfarande fel ibland,. Men sociala engagemang och allt vad det innebär, har helt klart hjälpt både mig själv och andra på vägen!

Tack!

HockeyAllsvenskan