3 nycklar: "Svetsa samman nytt lag"

14 september 2020 14:30

#14lag14analyser: Vilka blir nycklarna för MODO i vinter? Vi lyfter fram tre detaljer som blir viktiga för att nå framgång.


VILLE NIEMINEN

Tanken var ju inte alls att MODO skulle förändra i ledarstaben till den här säsongen, men det blev illa tvunget sedan Björn Hellkvist brutit sitt avtal och försvunnit till Leksand. Ersättare blir finländske Ville Nieminen, ett lika otippat som spännande namn.

Nieminen har en framgångsrik spelarkarriär bakom sig och har upplevt mycket, bland annat en lång sejour i NHL där han var med och vann Stanley Cup, och det är saker han kan ta med sig in i sin färska tränarkarriär. 43-åringen har varit tränare i fem år, och hoppade direkt från isen och upp på bänken.

Rutin som spelare finns det gott om, rutin som tränare är det mindre gott om. Det behöver inte alls vara negativt, men att Ville Nieminen är redo för uppgiften i ett MODO där SHL-drömmen är väldigt stark är givetvis en stor nyckel. Han har en tufft uppdrag framför sig i att forma samman ett mer eller mindre helt nytt lag till en grupp som kan hota om topplaceringar i tabellen.

LAGSAMMANSÄTTNINGEN

MODO har sedan tidigare byggt ett lag över tid, ett lag som levererade stort ifjol, men som efter att säsongen avbrutits till följd av covid 19-pandemin slogs i spillror. Spetsen i både back- och forwardsbesättningen är borta, och MODO måste bygga mer eller mindre ett helt nytt lag i år.

Att MODO får ihop lagsammansättningen är givetvis en stor nyckel, för det är en helt ny grupp som ledarstaben ska jobba med.

Mixen är spännande, det finns massor av rutin och massor av ungdomlig entusiasm - nu gäller det bara att tratta ner allt det där och få det till ett fungerande lag och en fungerande grupp.

KONSTRUKTIVA BACKSPELET

Mattias Norlinder, Victor Berglund och Tom Hedberg var tre unga backar i MODO ifjol, en trio som stod för ett vasst och konstruktivt backspel där alla tre hade styrkan i spelet med pucken. Nu är trion borta, och lämnar ett stort hål bakom sig.

MODO har värvat rutinerat för att fylla hålen; Brendan Mikkelson, Frank Corrado, Tobias Viklund och Jesper Dahlroth. Gemensam nämnare där? Ja, Corrado är yngst med sina 27 år så det är ett kvartett äldre backar, och alla sin främsta styrka i det defensiva spelet.

Därmed finns det ett frågetecken för det konstruktiva backspelet. NHL-lånet Jesper Lindgren är en kortsiktig lösning, och visst, Anton Öhman och William Wallinder finns i truppen, men hur mycket istid finns över för dem när veteranerna - som också inkluderar Tommy Enström - fått sin beskärda del? Det finns spelskicklighet i Mikkelson, Corrado, Viklund och Dahlroth också, och den måste de plocka fram för att det konstruktiva backspelet i MODO ska ge forwards det understöd som de behöver.

» #14lag14analayser