Jakobs: "Rekordet hade varit en stor ära"

11 januari 2018 16:00

Jens Jakobs har tangerat det totala poängrekordet i HockeyAllsvenskan - nu är det bara en tidsfråga innan han är etta och blir den första spelaren att göra 300 poäng.


Ett mål och en assist blev det för Jens Jakobs mot Karlskoga.

Det innebär att han klev upp på totalt 297 poäng i HockeyAllsvenskan (sedan serien blev en riksserie 2005) och därmed tangerade det totala poängrekordet som Mattias Beck innehar.

Beck får dock rankas före eftersom han gjort fler mål än Jakobs (130 mot 128).

– Oj, det hade jag ingen aning om, säger Jens Jakobs.

Nu är det bara en tidsfråga innan han är ensam etta.

– Det skulle vara en stor ära att bli den bäste poängplockaren, sedan får man väl se hur länge det varar. Mattias Beck går ju bra i Tyskland, han kommer säkert spela i HockeyAllsvenskan igen. Jag blev lite paff av detta, det är ju enormt roligt.

En poäng till borde du fixa den här säsongen?
– Ja, det borde jag väl göra, men man vet aldrig. Men jag skulle bli rejält missnöjd om jag inte fixar det, så är det ju.

Du lär ju bli först till 300 poäng också?
– Det vore väldigt häftigt, absolut.

Jens Jakobs har spelat i Almtuna, Nyköping, Mora, Djurgården, Malmö och AIK i HockeyAllsvenskan - och levererat poäng överallt.

En stor faktor bakom poängsuccén är Niklas Fogström.

Jakobs och Fogström var under sex år ett av HockeyAllsvenskans allra bästa radarpar, både i Nyköping och Mora, och båda fick också chansen i Luleå i SHL tillsammans och återförenades sedan en kort tid i Linköping.

– Niklas är en nyckelperson i mycket för mig. Det har varit skönt att ha med honom, det började i Nyköping där vi spelade två år och sedan var i Mora i fyra år, och sedan även i Luleå. Sista året i Mora var han väldigt bra, det var han som drev vår kedja.

Varför klickade det mellan er?
– Bra fråga. Vi passar nog bara ihop. Han kunde ta ner mig när jag blev förbannad, han vågade säga åt mig. Jag kan ju vara het ibland. Han är lugn, klok och duktig på att hitta passningar till mig. Det är synd att han är lite bättre än mig så han blivit bofast i SHL, annars kanske vi kunde spelat mer med varandra, haha.

Det känns som ni värvades i paket både till Mora och Luleå?
– Jo, så var det nog. Harald Lückner i Mora kollade med mig om Niklas och jag sa att de skulle ångra sig som de inte plockade in honom, och han (Lückner) var nog glad att de värvade Niklas också.

En konsekvens av att vara en vass poängplockare över tid i HockeyAllsvenskan är att man spelat mycket i ligan - och för Jens Jakobs har det blivit så eftersom han inte lyckats bita sig kvar i SHL trots att han fått flera chanser.

– Jag har fått ströchanser så det har varit svårt. Tiden i Luleå var bra, jag lärde mig oerhört mycket. Mest besviken är jag över att jag inte fick vara kvar i Linköping. Jag kom in mitt i säsongen och tycker jag tog chansen där, det var tufft att inte få vara kvar. I de andra lagen har jag kanske inte riktigt tagit chansen.

Istället för en fortsättning i Linköping så hamnade Jakobs i AIK.

Där har han hittat kemi med en ny lirare.

– Jag har fått spela mycket med Jesper Frödén, halva säsongen ifjol och hela säsongen i år. Då kommer poängen också. Han är riktigt bra, i mina ögon kommer han att bli en bra SHL-spelare i framtiden.


Annars var debutåret i AIK ifjol en besvikelse. Jens Jakobs levererade 22 poäng på 40 matcher.

I år har det hittills blivit 20 poäng på 34 matcher.

– Precis som laget så har jag varit mycket upp och ner. Det började väldigt bra, sedan har poängen inte rullat in. Jag och min kedja skapar mycket och det är huvudsaken. Den här säsongen är ändå mycket, mycket bättre än ifjol. Jag har fått vara hel, har fått ett helt annat förtroende och har kontinuitet när det gäller kedjekamrater, säger Jakobs.

– Förra säsongen så hade jag problem med skador, hade en mindre roll och spelade med olika folk. Det var första säsongen jag var skadedrabbad, men sedan hade jag en bra sommar inför i år och känner mig faktiskt bättre än på flera år.

Jakobs rivstartade säsongen med tolv poäng på tretton matcher, sedan har det blivit åtta poäng på 21 matcher.

– Det har helt enkelt inte studsat med på slutet på samma sätt som det gjorde i början, samtidigt så är det betydligt svårare att göra poäng idag jämfört med några år sedan. Alla är så mycket bättre, säger Jakobs.

– Nu har vi plockat in några nyförvärv i AIK och man kan inte ta något för givet, jag känner väl att jag måste upp lite nu och kanske börja göra lite fler poäng.

Samtidigt jagar Jens Jakobs inte poäng i första hand längre.

– Jag vill ha en bra karriär och ett kontrakt någonstans nästa år, det är inget att hymla om, men med åren så är det absolut så att poängen inte spelar lika stor roll. Det har man lärt sig. När man var yngre så räknade man poäng hit pch dit. Nu vill jag framförallt spela i ett vinnande lag, sedan är det egentligen skit samma hur många poäng man gör. Jag har varit med och gått upp i SHL tre gånger, bara att få vara med på en sådan resa är fantastiskt. Det är svårt att förklara för någon som inte varit med om det själv, säger Jakobs.

– Visst, jag är en poängspelare och tänker på poäng, men inte på samma sätt som förr.

Den totala poängligan i HockeyAllsvenskan är i alla fall ett bevis för att Jens Jakobs är en poängspelare.

Nu är det bara en tidsfråga innan han är ensam etta i statistiken.

Några tankar på att kasta in grillorna i garderoben finns inte heller.

– Ifjol när jag var skadad insåg jag hur bra jag haft det med att ha varit så lite skadad i karriären. Nu njuter jag igen. Det var längesedan det var så roligt att spela ishockey.