Panelen: "Hoppas att de ska blomma ut"
Publicerad: 2020-08-30
Tre experter ger sin syn på Tingsryd - hur lagbygget ser ut, vem som blir poängkung och vem som slår igenom, hur det går och vad som blir största nyckeln.

Panelen:
Oskar Tinggren, journalist Smålandsposten
Alexander Jepsen, journalist minhockey.se
Johanna Dahlén, journalist Expressen och kommentator P4 Kronoberg

Vad säger ni om lagbygget?

Oskar Tinggren: Poängspelarna som lämnat, Gustav Olhaver och Robin Carlsson, har ersatts av nya spelare underifrån som de hoppas ska ta klivet fram och prestera. Och det är så laget är byggt överlag, av unga lovande spelare som kommer att få tid och utrymme att ta plats, med hoppet om att de ska blomma ut. Därför ser laget högst jämförbart ut med fjolårets. Stark målvaktssida, stabila backar och en offensiv med ett frågetecken.

Alexander Jepsen: Tränaren Magnus Bogren sa tidigare till Minhockey: ”Vi kommer ha ett mycket yngre men talangfullt lag och jag tror att det kommer vara precis lika bra eller bättre än förra säsongens.” På förhand känns det inte som att de har ett starkare lag på gång, men det är såklart upp till Taifarna själva att bevisa. Finns en del värvningar med bra potential. De tre stora tappen är naturligtvis Owesson, Olsson och Holst. De var väl inte Tingsryds bästa spelare i fjol men betydde oerhört mycket och har så gjort i flera år. Går de att ersätta rakt av? Aldrig.

{!A}

Johanna Dahlén: Först och främst har man fått in en ny målvakt i form av Adam Åhman, som jag tror kan göra det riktigt bra ifrån sig. Det blir viktigt. Sen har Tingsryd fått behålla en hel del spelare så det finns mycket att bygga från ifjol, samtidigt som några intressanta nyförvärv tillkommer. Med det sagt så måste det tas upp: Oscar Holst, Filip Owesson och Robin Olsson – killarna som ”är” Tingsryd, det kommer lämna ett tomt hål att de inte är kvar. Det kommer krävas mycket från laget att fylla det tomrummet och det ska bli intressant att se hur man gör det. Samtidigt blir David Gustafsson givetvis ett välkommet tillskott under tiden han är där under hösten.

Vem blir poängkung?

Oskar Tinggren: Det säkra svaret är väl att Ludvig Elvenes tar titeln, för andra året i rad. Roligare är att säga Sebastian Åkesson eller Roman Semjonovs, någon av poängmakarna från HockeyEttan. Jag landar dock i Anton Svensson, som jag tror hade blivit poängkung förra säsongen om han inte gått och blivit skadad.

Alexander Jepsen: Flera kanske här känner jag. Men ska jag peka på några så velar jag mellan Filip Cederqvist eller Ludvig Elvenes.

{!B}

Johanna Dahlén: Jag tippar på Anton Svensson. Gillade det jag såg från honom ifjol, men en skada hindrade honom. Ludvig Elvenes har även han stor potential i sig som han kan få ut den här säsongen.

Vilken spelare har störst genombrottspotential?

Oskar Tinggren: Bakom Rasmus Bengtsson tror jag att lillebror Matushkin kommer att få visa upp sig i en powerplayformation och att han kommer göra det bra. Sen återstår det att se hur bra han står upp hemåt, men där brukar ju offensiva backar ursäktas.

Alexander Jepsen: Har Filip Cederqvist haft sitt genombrott? Tycker han var bra i Växjö Lakers och egentligen förvånar det mig att han ska spela i allsvenskan. Annars… tja, Simon Appelquist kanske?

{!C}

Johanna Dahlén: Ska vi säga Filip Cederqvist på den? Blev ett hoppigt år ifjol med spel i flera klubbar, nu får han en trygghet i att vara på ett ställe hela säsongen och kan få en stor roll.

Vad ska vi ha för förväntningar på laget i år?

Oskar Tinggren: Varken mer eller mindre än förra året. Jag vill säga att kärnan i laget finns kvar, men hindrar mig själv då spelare som Robin Olsson, Filip Owesson och Oscar Holst alla har lämnat. Det återstår att vilka spelare som plockar upp deras mantel utanför isen och hur de levererar. Klarar de av det, då bör de kunna slåss om den uppdaterade versionen av den så eftertraktade topp åtta-placeringen: topp tio.

Alexander Jepsen: Det gäller att hålla några lag bakom sig.

Johanna Dahlén: Att det finns alla förutsättningar för att laget ska ligga ungefär där de gjorde ifjol, kanske till och med knipa den där sista slutspelsplatsen i år och få chansen att ta lite slutspelshockey till Nelson Garden Arena. Får de ihop laget på rätt sätt så skulle det inte förvåna mig om de kan lyckas med det.

Vad är största enskilda nyckeln för att laget ska lyckas?

Oskar Tinggren: Offensiven, att åtminstone två av de intressanta mer oerfarna forwardsförvärven levererar framåt.

Alexander Jepsen: Tråkigt att alltid svara att laget ska göra det, även om det finns en viss sanning i det. Men på förhand. Att nyförvärven faller väl ut och att Bogren och gänget har haft fingertoppskänsla.

Johanna Dahlén: Att andra killar steppar upp och fyller rollerna som tydligt kommer att saknas i veteranerna jag nämnde i första frågan, helt klart. Jag vill säga att det även krävs att backarna är mer stabila, det känns som att det var en svaghet ifjol som Arvid Söderblom fick rädda upp.

» Transfercentralen - full koll på silly season!

Jonas Gustavsson