Olofsson: "Vill gå in och dominera direkt"

29 juni 2019 09:00

Han har spenderat den största delen av karriären i USA. Nu vänder Fredrik Olofsson hem till Sverige och hoppas att MODO ska bli en språngbräda mot framtiden.


Fredrik Olofsson är något så unikt som en svensk spelare som ser sig själv som en import i HockeyAllsvenskan.

Låter det befängt?

Nja, Fredrik flyttade till USA och Colorado med hela familjen i tonåren och har bott kvar där sedan dess.

Nu återvänder han till Sverige igen. Kommande säsong spelar 23-åringen i MODO.

– Jag känner mig nog lite mer som amerikan än svensk idag, men Sverige ligger nära hjärtat, säger Fredrik Olofsson.

– När det blev tal om MODO så funderade jag på om jag skulle räknas som import eller inte. Jag är ingen import, men känner mig lite som det. Det tar väl några veckor, sedan känner jag mig nog som svensk igen.

De fyra senaste säsongerna har Fredrik Olofsson spelat collegehockey vid University of Nebraska-Omaha där han var assisterande lagkapten under den avslutande säsongen som tog slut i våras.

2014 blev han draftad av Chicago Blackhawks och det var aktuellt att skriva på för klubben under våren, men istället väljer han alltså spel i Sverige.

Han tar därmed en annorlunda väg jämfört med brorsan Gustav Olofsson som hoppade av college efter ett år för att spela NHL-hockey. Gustav har haft fem skadedrabbade år, men hunnit med 56 NHL-matcher och skrev nyligen på ett nytt avtal med Montreal Canadiens.

– Han har haft det tungt med skadorna, men har jobbat djuriskt hårt och kul att han fick ett kontrakt med Canadiens. Han är en riktig förebild för mig, säger Fredrik.

– Gustav tog en väg och jag tar en annan väg. Alla spelare har sin egen väg. Jag har haft chansen att spela proffshockey innan men har inte haft bråttom och det kändes viktigt att gå klart college och få en utbildning. Jag är fortfarande ung. Samtidigt... hade jag fått ett erbjudande om att spela i NHL under collegetiden som Gustav fick så hade jag nog inte tackat nej, men det alternativet fanns inte för mig.

Hur tänkte du under våren?
– Grundplanen var att få ett kontrakt med Chicgao Blackhawks nu i vår, men jag har lärt mig en del om hur det funkar i USA, bland annat genom brorsan, och jag kände att jag gör något annat. Det är inte för att jag inte tror att jag är tillräckligt bra, mitt slutmål är fortfarande att slå igenom i USA och jag vill komma tillbaka, men det är ett viktigt år som väntar för mig. Jag vill bygga självförtroende, spela en roll med offensivt ansvar och spela så mycket jag kan, och då kändes möjligheten med MODO mer intressant än att försöka klättra i Blackhawks forwardshierarki. Jag åker till MODO ett år för att bygga upp mig så får vi se var det leder mig.

Det naturliga valet i Sverige borde kanske ha varit Björklöven.

Det var där familjen Olofsson bodde innan USA-äventyret och där bor Fredriks farmor och farfar - som är stort Löven-fan - kvar.

– Jag vet inte hur kul de tycker det var att jag valde MODO, men jag fick bäst intryck där. Jag hoppas inte morfar tar det personligt. Samtidigt är han nog glad att jag kommer närmare honom och får leva min dröm som ishockeyspelare.

Det blir extra heta derbyn?
– Absolut. Jag har hört hur heta matcherna var ifjol. Jag är riktigt taggad över att få spela de matcherna. Det är något som jag saknat med collegehockeyn och proffshockeyn i USA, just de här riktigt heta derbymatcherna. Det är sådana matcher man vill spela.

Fredrik Olofsson hymlar inte med att han har höga förväntningar på säsongen som kommer.

– Personligen så vill jag gå in från dag ett och dominera, säger han.

– Jag vill ta med mig självförtroendet från USA, köra från första ispasset och sedan bidra direkt. MODO ska vara ett topplag i ligan, det är förväntan. Jag vill vara med och se till att vi går upp i SHL igen.

Vad är du för spelartyp?
– Jag är en stor spelare med okej skridskoåkning. Jag kan spela fysiskt om jag behöver det. Min puckfördelning från mitten av isen är min främsta styrka. Jag kan hjälpa lagkamrater att producera med enkla uppspel. Jag är bra på tekningar, har ett bra skott och ska bidra offensivt.

Kommer du spela center eller forward?
– Planen är att jag ska spela center. Jag har spelat center på heltid sedan andra året på college. Jag känner mig mest trygg i den rollen. När jag snackade med coacherna i MODO så var det centerrollen som vi pratade om, så där lär jag få börja i alla fall. Jag spelar så klart var som helst bara jag får chansen att spela mitt spel.

» Transfercentralen - full koll på silly season