Panelen: "Är något av ett chansbygge"
Publicerad: 2019-05-30
Tre experter ger sin syn på Moras silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.

Panelen:
Elin Bergvik Eriksson, journalist hockeypuls.se
Adam Johansson, journalist hockeypuls.se
John Wikberg, bloggare Dragskott på sportbloggare.com

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Elin Bergvik Eriksson: Det började riktigt trögt efter degraderingen och man hade inga tränare på plats förrän så sent som förra veckan. Intrycket av det blev att Mora ”missat” sitt första alternativ som sannolikt var Ante Karlsson som valde Timrå – men nu är saken i alla fall löst. I maj har det sen tickat in lite spelare och förlängningar även om jag har svårt att se att klubben ska lyckas behålla den ”spelarkärna” – beståendes av 8-10 spelare från förra säsongen – som man hoppats på.

Adam Johansson: Just nu – i slutet av maj – är det något av ett chansbygge. Mora hamnade i ett knepigt läge, som alla lag gör när de rasar ur en serie, med ett tomt papper där 24-25 spelare helt plötsligt skulle värvas in. Det tog ett tag innan klubben började presentera förlängningar och nyförvärv, men när det väl började ske stod det klart att Mora kommer satsa på ett liknande sätt som när man gick upp 16/17. Unga, lovande spelare som inte riktigt fått chansen i sina tidigare klubbar, killar som harvat på i Hockeyettan och en del etablerade allsvenska namn. Tränarsidan löstes sent, och det var säkerligen inte Moras första alternativ, men Jeff Jakobs (endast 30 år gammal!) har fått goda vitsord. Enligt rapporterna jag fått har han en förmåga att styra upp en defensiv och det kan behövas när Mora slänger ut ett så pass orutinerat lag på isen kommande vinter.

John Wikberg: Mora har - precis om väntat - försvagats rejält till följd av degraderingen från SHL. Det ser emellertid trots allt lovande ut i ett allsvenskt perspektiv. Mora lär få tre starka lagdelar. Det återstår dock att se om MIK - vilket klubbdirektören Peter Hermodsson påstår - blir bättre än 2016/2017-upplagan, som tog sig hela vägen till högstaligan.

Vad är styrkan i lagbygget?

{!B}

Elin Bergvik Eriksson: Lagbygget skulle jag säga väger tungt av att man lyckades förlänga Adam Masuhr och Viktor Amnér. Båda på långtidskontrakt där klubben tryggt kan vila tillbaka på att ha två backar av hög klass att bygga sin defensiv på i flera år framöver. Att satsar ungt och modigt på division 1- och J20-spelare är visserligen modigt och en naturlig konsekvens av att anpassa den ekonomiska kostymen efter degraderingen. Men pjäser av Masuhr och Amnérs kaliber tror jag kan bli avgörande om det skulle svaja till. Det är killar som är vana att komma till jobbet i med och motgång.

Adam Johansson: Med Viktor Amnér säkrad på backsidan ser den lagdelen helt plötsligt mycket intressant ut. Gammal och ungt, meriterat och lovande. Kristoffer Gunnarsson känns som en kanonvärvning och med gamle räven Masuhr, unge Schagerberg, hemvändande Nyberg och Gävlekillen Gustavsson är Moras backsida stark i allsvenska mått mätt.

John Wikberg: Backbesättningen ser högintressant ut. Framför allt med tanke på att Viktor Amnér och Adam Masuhr är kvar. Två rutinerade pjäser som besitter kapaciteten för att vara mycket framträdande i HockeyAllsvenskan. En duo som kommer bli guld värd den kommande säsongen.

Vad är svagheten i lagbygget?

Elin Bergvik Eriksson: Man skulle väl kunna sammanfatta den svaga länken i bygget som att helheten inte är avtäckt ännu, den röda tråden framgår inte. Den tråden kan ju senare visa sig vara en styrka men just nu känns det lite tunt. Det blir svårt att säga något alls när uppemot 8-10 spelare saknas.

Adam Johansson: Målvaktssidan är talangfull, men oprövad, även fast jag tror att Isak Wallin har alla möjligheter att etablera sig som en toppmålvakt i HA redan nästa säsong. I dagsläget pekar jag ut forwardsfronten som den svagaste lagdelen. Det finns väldigt få, knappt någon, som levererat över tid i HockeyAllsvenskan. Centersidan behöver uppgraderas och gärna med en spelare som kan garantera 35-40 poäng.

John Wikberg: Isak Wallin och Olof Lindbom är förvisso högintressanta och kan mycket väl bli utropstecken, men målvaktsbesättningen är lite väl orutinerad. Det är i allra högsta grad ett orosmoln för Mora på förhand.

Vad mer måste in?

Elin Bergvik Eriksson: Med många rekryterade division 1-spelare tycker jag att laget skulle må bra av fler killar med rutin, som inte behöver justera så mycket skruvar utan bara kan gå ut och köra. Rent konkret tycker jag man saknar en uttalad förstecenter och breddspets framåt. Kanske är beryktade Daniel Ljunggren den centern, kanske sitter man på något ännu bättre. Svårt att säga när man enligt uppgift sitter inne på så många sajnade namn – utan att kunna offentliggöra dem.

{!C}

Adam Johansson: Tre-fyra spelare för en första- och andrakedja. Mora hoppas att Måns Carlsson och Jesper Ylivainio ska kunna producera även i allsvenskan och att Nils Carnbäck samt Niki Petti ska kunna studsa tillbaka efter en jobbig vinter i SHL. Jag tror inte att det är självklart att de spelarna lyckas. Det saknas en offensiv spets, enligt mig. Oliver Erixon är en Robin Johansson-ersättare och Oscar Eklind från Pantern känns spännande, men Mora skulle må bra av en speldrivande center och två stabila målskyttar. Samtidigt har Moras spelarbudget reducerats med 30 miljoner och sportgruppen med Peter Hermodsson och Peter Iversen i spetsen har drygt 6,5 miljoner kronor att röra sig med. Det är svårt att värva garanterad kvalitet då.

John Wikberg: Mer offensiv spets på forwardsfronten måste prioriteras. Minst ett par namn som kan göra det lilla extra och vara mönsterbrytare i jämna matcher.

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

{!D}

Elin Bergvik Eriksson: Jag har ingen drömnamn sådär top of mind. Lite svepande kan jag ju nämna John Persson som vore ju en riktigt bra förlängning. Får han sen med sig brorsan Johan ifrån Timrå så är tummarna upp två till antalet.

Adam Johansson: Drömvärvningen kan finnas i huset redan, om man kan uttrycka sig så. Lyckas Mora övertala John Persson att stanna har klubben en av allsvenskans bästa forwards. Det känns inte orimligt att Persson ska kunna göra 20-25 mål med tanke på hans offensiva register. Marknaden är annars rätt tunn, även fast jag är tämligen säker på att Mora skulle må bra av att få in killar som Daniel Ljunggren och Alex Hutchings. Spelare som kan ge en allsvensk forwardsstabilitet. Frågan är bara, har Mora råd?

John Wikberg: Johan Persson vore ett kanonnyförvärv. En spelare som har ett förflutet i Mora sedan tidigare och håller hög allsvensk kvalitet. En spelare som skulle kunna gå in i en förstakedja och leverera.

» Transfercentralen - full koll på silly season!

HockeyAllsvenskan