Truppen: "Bytt ut mer än halva laget"

4 september 2021 11:00

#14lag14analyser: MoDo hade en jobbig säsong i fjol. Till år kliver Mattias Karlin in som ny tränare och mer än halva spelartruppen är utbytt.


Noterbart om MoDo:s trupp:

– MoDo har 25 spelare i truppen. Tio är kvar sedan i fjol, två juniorer har lyfts upp och tretton nya spelare har värvats in. Just nu är dessutom målvakten Niklas Lundström, till vardags i Linköping, inlånad fram till seriestart.

– Mattias Karlin har plockats in som ny huvudtränare. Karlin är från Örnsköldvik och har spelat i MoDo tidigare, men har spenderat hela tränarkarriären (med undantag för ett halvår i Mora) i Västervik där han varit med och fört smålänningarna från division två till HockeyAllsvenskan, och där han fört laget till slutspel eller positivt kval varje år (i våras var Västervik framme i semifinal).

– Karlin kommer ha ett gäng av sina gamla adepter under sina vingar i MoDo. Nyfärvärven Emil Wahlberg, Niklas Folin och Oskar Pettersson har alla haft Karlin som tränare i Västervik, och det är inte svårt att gissa att han haft ett finger med i spelet kring de värvningarna. I alla fall Wahlberg och Folin som inte har någon MoDo-koppling sedan tidigare.

– Det är en hel del nya spelare i MoDo alltså, men några av dem är välbekanta i klubben ändå. Tex Williamsson var med redan under slutspurten i våras medan Isak Wallin och Oscar Pettersson spelat i klubben tidigare.

– MoDo har, liksom flera klubbar i HockeyAllsvenskan, valt att spetsa med nordamerikaner i år. Centrarna Samuel Vigneault och Tanner MacMaster, samt forwarden Riley Woods, är alla inplockade för att bidra i det offensiva spelet.

– Pontus Näsén hade en speciell resa i Oskarshamn i fjol. Han var strålande i inledningen av säsongen och fick också debutera i Tre Kronor, men svalnade sedan betänkligt och platsade till slut inte i IKO. Nu är han klar för allsvenskt spel och ska alltså försöka hitta flytet i spelet igen. Att den offensive backen har en hög högstanivå råder det inget tvivel om.

– Erik Jinesjö Karlsson är tillbaka i svensk hockey igen efter tre säsonger i finska KooKoo. Senast han var i Sverige så spelade han allsvenskt med Timrå och var med och tog upp klubben i SHL. Han vet alltså vad som krävs för att gå upp och ska försöka göra samma resa med MoDo.

– Det är inte bara Erik Jinesjö Karlsson som varit med och gått upp i SHL tidigare. MoDo har fem spelare som gjort den resan: Jesper Dahlroth, Daniel Sylwander, Filip Sveningsson och Markus Modigs är de övriga.

– Backen Alexander Ytterell klev in i MoDo i våras och hade avtal även över den här säsongen. Han kom dock överens med klubben om att bryta det samarbetet i somras. I höst så spelar den offensivt skicklige backen istället i HV71.

– Noterbart bland övriga förluster? Ja, där sticker ju poängkungen Patrik Karlkvist ut. Han testade spel i Finland i fjol men fick det inte att funka där och återvände tämligen snabbt till MoDo. Han sopade in 45 poäng på 42 matcher och vann interna poängligan. I år spelar Karlkvist SHL-hockey med Oskarshamn.

TRUPPEN

MÅLVAKTER
Tex Williamsson - NY från Oskarshamn
Isak Wallin - NY från Mora

BACKAR
Jesper Dahlroth
Hugo Styf
Tobias Viklund
Filip Hasa - NY från Almtuna
Pontus Näsén - NY från Oskarshamn
Kevin Arvidsson - NY från MODO J20
Tomislav Lovric - Nytt kontrakt
David Bernhardt - NY från SaiPa
Emil Wahlberg - NY från Oskarshamn
Niklas Folin - NY från Vita Hästen

FORWARDS
Mikkel Aagaard
Jeremias Lindewall
Sebastian Ohlsson
Daniel Sylwander
Oscar Nordin - NY från MODO J20
Max Tjernström - Nytt kontrakt
Filip Sveningsson - Nytt kontrakt
Erik Karlsson - NY från Kookoo
Oscar Pettersson - NY från Västervik
Markus Modigs - NY från Oskarshamn
Tanner MacMaster - NY från Lehigh Valley Phantoms
Samuel Vigneault - NY från Eispiraten
Riley Woods - NY från Utah Grizzlies

TRÄNARE
Mattias Karlin - NY från Västervik
Jonas Holmström - NY från HV71

FÖRLUSTER
Oliver Dackell, mv, Lillehammer
Anthony Peters, mv, GRaz99ers
Linus Lundin, mv, Troja
Michael Boivin, b, Graz99ers
Frank Corrado, b, Dinamo Riga
Brendan Mikkelson, b, Cardiff
Anton Öhman, b, oklart
William Wallinder, b, Rögle
Alexander Ytterell, b, HV71
Tommy Enström, b, oklart
Patrik Karlkvist, f, Oskarshamn
Villiam Haag, f, Södertälje
Markus Persson, f, Orsa
Valentin Zykov, f, oklart
Tobias Åhström, f, Västervik
Kalle Jellvert, f, Karlskoga
Linus Pettersson, f, Kristianstad
Johan Harju, f, Pustertal