Lindquist: "Måste dra ner tempot ibland"
Publicerad: 2020-07-20
David Lindquist har bytt Björklöven mot Karlskoga och nu berättar centern om sin längsta flytt, fjolårets resa nedåt i hierarkin, SHL-plumpen, farten och styrkan i BIK.

Efter att ha spenderat hela karriären uppe i norr (Piteå, Clemensnäs, Vännäs, Björklöven, Luleå) så väljer David Lindquist att bryta ny mark.

27-åringen blir inte kvar i Björklöven till kommande säsong utan fortsätter karriären i Karlskoga.

– Jag kände att jag behövde ett miljöombyte. Jag gillar Karlskoga och den hockey som klubben står för, så jag tror det här blir bra, säger David Lindquist.

– Att flytta långt var inget ändamål, det viktiga var att hamna i rätt klubb. Om det krävdes en lång flytt så var jag beredd att göra det. Jag ville komma till en ny klubb där jag kan utvecklas, och där kändes BIK helt enkelt bäst.

När Lindquist blickar tillbaka på den gångna vintern så minns han en otrolig säsong för Björklöven där det blev seger i HockeyAllsvenskan, men också en något tuffare persolig resa där han halkade i hierarkin i takt med att sportchef Per Kenttä förstärkte laget.

Lindquist inledde som center i toppkedjan med Alex Hutchings och Justin Crandall, men fick lämna enheten när Tyler Vesel plockades in i oktober.

Han hamnade då i tredjekedjan, men efter att Olle Liss och Fredric Weigel plockats in så halkade han ner i fjärdekedjan.

Han stannade på 26 poäng på 52 matcher.

– Jag tycker att jag gjorde en bra säsong. Jag höjde upp min lägstanivå och gjorde inte speciellt många dåliga matcher. Sedan var det så klart en besvikelse att bli nedflyttad i kedjorna under säsongens gång, säger han.

– Det är klart att det var kul att inleda med Hutchings och Crandall. Det är två skickliga spelare. För mig var det bara att driva upp pucken och ge dem ytor att hänga in målen, och jag tycker att vi gjorde det bra. Men oavsett kedja så är jag nöjd med mitt spel, absolut.

Det var galen konkurrens i laget till slut?
– Ja, det var en av de stora styrkorna under säsongen. Det gick inte slappna någon träning eller någon match för det fanns alltid någon som kunde ta över din plats.

{!A}

Nu gör Lindquist en omstart i Karlskoga.

Där hoppas han plocka en permanent offensiv roll.

Han kan spela både center och forward, men grundtanken är att han ska agera center i BIK.

– Så är det. Jag gillar att ha pucken och driva spelet, och har mina styrkor i skridskoåkningen och spelsinnet, säger han.

Känslan är att du fått en stämpel som offensiv spelare, men många menar att du är en riktigt vass tvåvägsspelare?
– Så är det kanske. Den gångna säsongen fick jag spela en del i fjärdekedjan och i boxplay, och löste det bra. Jag gillar inte att tappa pucken och jobbar alltid hårt för att få tillbaka den, men samtidigt vill jag hellre anfalla än försvara.

David Lindquist är en kreativ lirare, en spelare som kan diktera tempot med sin skicklighet och sin smartness.

Något som är en viktig ingrediens i dagens hockey.

– Det går extremt fort ute på isen, nästan lite för fort, så det är ett måste att dra ner tempot ibland för att skapa lite ytor. Det känns som att folk åker så mycket skridskor att de åker förbi situationerna och mycket idag handlar om att åka sönder motståndarna, så det gäller att kunna vårda pucken och göra lite avvägningar för att kunna skapa chanser.

Ambitionen för David Lindquist är att ta sig tillbaka till SHL.

Efter två säsonger i Löven så fick han chansen i Luleå, men det blev bara en halv vinter innan han återvände till Umeå. Där har han spelat en och en halv säsong sedan dess.

– Tiden i Luleå var en besvikelse. Jag ville få ut mer. Det gick inte alls som jag ville. Jag försökte ta chanserna när jag fick dem, men då ville jag lite för mycket och då blev det inte bra alls, säger han.

– Nu är planen att gå upp med Karlskoga och få chansen i SHL igen. Det hade varit en kul resa.

Vad talar för Karlskoga?
– Det finns en härlig tävlingskultur här. Det är tävling oavsett vad som gäller. Det finns ett gäng spelare som varit här ett tag som sätter standarden. Ingen kan komma hit och slöa, utan alla måste ta i för att kunna prestera. Den miljön tycker jag talar för BIK. Vi har inte snackat någon målsättning, men visst ska vi vara med i toppen.

» Transfercentralen - få full koll på silly season!

Jonas Gustavsson