Ylivainio: "Ville ge hockeyn en chans till"

17 juli 2019 09:00

Han slog igenom med dunder och brak i vintras. Nu hoppas Jesper Ylivainio kunna leverera med Mora i HockeyAllsvenskan också.


Han spelade två allsvenska matcher med Asplöven för fyra säsonger sedan.

Nu, efter tre år i HockeyEttan, så blir det permanent allsvenskt spel.

Jesper Ylivainio har tagit tid på sig, men nu är han äntligen klar för HockeyAllsvenskan. I våras skrev forwarden på för Mora.

– De visade mest intresse och jag fick bra intryck när jag pratade med Peter Hermodsson, säger Jesper Ylivainio.

– Det har kanske tagit mig lite längre tid att ta mig hit än jag hoppats på, men jag har haft tre lärorika säsonger i HockeyEttan och det har kanske varit nyttigt för mig.

Jo, åren i HockeyEttan har varit nyttiga på olika sätt.

Efter ett år i Asplöven, då i HockeyEttan, som genererade 25 poäng på 33 matcher, så skrev Ylivainio 2017 på för Boden och där har han spelat de två senaste åren.

Första säsongen skadade han knäet i januari, missade resten av säsongen, försäsongsträningen och var redo först till seriepremiären.

En otroligt tuff tid för 22-åringen.

– Det var en segdragen process att komma tillbaka. Jag gick och funderade en hel del på vad jag ville. Där någonstans började jag jobba med mig själv mentalt. Det fanns en liten tanke i bakhuvudet om att lägga av, men sedan klickade det till och jag insåg att det var ishockey jag ville spela. Det hade inte känts bra att sluta på grund av en skada. Jag bestämde mig för att ge det en chans till.

En nyckelperson för Jesper Ylivaino under den tuffa tiden var tränaren Robert Nordberg.

– Han hjälpte mig på många plan, han har betytt mycket, speciellt när jag grubblade över vad jag skulle göra.

Ylivaino tog sig inte bara tillbaka till isen, den gångna vintern levererade han karriärens bästa hockey. Han sköt 21 mål och noterade 47 poäng på 37 matcher i HockeyEttan, och adderade sedan sju poäng på nio kvalmatcher varav fyra poäng på sju matcher i Kvalserien.

– Jag tog mig tillbaka och skulle säga att jag gjorde min bästa säsong hittills, säger han.

– Det var verkligen en otroligt rolig säsong. Boden har harvat i lägre divisioner innan och hockeyn har varit ganska sval där, men när man gick upp i ettan började det vakna till liv igen. Nu har det exploderat totalt, publiksnittet var nästan 1300 personer i AllEttan och det är fullt pådrag. Per Ledin var ju hos oss också, han har varit nyttig på många sätt.

Det var mycket snack om Boden inför Kvalserien, men där tog bensinen slut...?
– Jag tycker att vi var med i de flesta matcherna men det är svårt att vinna om man bara gör ett mål per match som vi gjorde. Vi var för ineffektiva. Någonstans blev det soppatorsk, men det ärt svårt att sätta fingret på vad som inte fungerade.

Jesper Ylivainio levererade i alla fall sina pinnar.

– Jo, jag gjorde väl poängen jag skulle, men vi hade behövt sprida ut det på fler spelare.

Var det insatsen i Kvalserien som öppnade allsvenska dörren för dig?
– Det vet jag inte. Jag tycker överlag att jag spelade bra under säsongen. Jag var med och bidrog i ett vinnande lag hela tiden.

Nu blir det alltså spel i HockeyAllsvenskan och Mora till hösten.

Då hoppas Jesper Ylivainio bli en offensiv spetsspelare även på den nivån.

Nyckeln blir farten, något han är beroende av då han inte är speciellt stor (172 cm, 73 kg).

– Jag måste vara snabbast på isen. Eller en av de snabbaste i alla fall. Jag måste röra på fötterna, det är det jag bygger mitt spel på, att hela tiden vara i rörelse, säger han.

Vad har du för förväntningar på kommande säsong?
– Jag hoppas kunna bygga vidare på det spel jag haft den senaste säsongen och ta en offensiv roll i laget. Något annat vore dumt att sikta på. Jag är en offensiv spelare som är bra med pucken. Jag har utvecklat mitt skott senaste åren också.

» Transfercentralen - full koll på silly season