Så var säsongen 2019/20: AIK

30 mars 2020 11:00

Säsongen fick ett abrupt slut - och nu summerar vi säsongen, klubb för klubb, och startar med AIK.


SUMMERING

Säsongen 2019/20 blev varken vad AIK själva eller någon runtomkring trott eller förväntat sig. Efter att ha vunnit HockeyAllsvenskan 2018/19, så blev det en jumboplats i tabellen under 2019/20.

AIK fick inte minst en tuff start på säsongen med blott en vinst på de sex första matcherna, och hade därefter svårt att bryta den negativa trenden. Faktum är att laget bara vann fem (fyra efter ordinarie tid) av de 27 första matcherna.

Som bäst gick laget i slutspurten och det blev 17 inspelade poäng på de 14 sista matcherna.

LAGETS STATISTIK

Poäng: 41 (14)
Poäng på hemmaplan: 23 (14)
Poäng på bortaplan: 18 (14)
Gjorda mål: 97 (14)
Insläppta mål: 182 (14)
Powerplay: 10,06 % (14)
Boxplay: 80,19 % (8)
Räddnings-% målvakter: 89,17 % (12)

(placering i HockeyAllsvenskan inom parentes)

SPELARSTATISTIK

Poängkung: John Henrion, 31 poäng (15+16)
Målkung: John Henrion, 15 mål
Assistkung: John Henrion, 16 assist
Bäst +/-: Jacob Svensson och Carl Wassenius, +4
Mest istid: Johan Larsson, 21:05 min/match

» Mer spelarstatistik

SIFFRORNA

0 stycken "match penalty" blev det under säsongen, det vill säga matchstraff som leder till en automatisk avstängning. AIK var enda laget som inte drog på sig det straffet under en match den gångna säsongen.

6 målvakter fick speltid i AIK i år. Mest i ligan (tillsammans med Mora och Västervik).

31 gånger låg AIK under efter två spelade perioder, och endast en gång lyckades laget vända det till seger. Ytterligare fyra matcher slutade kryss. Resten slutade med förlust.

97 mål gjorde AIK under säsongen. Det var minst i ligan och AIK blev enda laget som inte orkade över 100 gjorda mål (Karlskrona gjorde näst minst mål med 116).

1498 räddningar gjorde AIK:s målvakter under säsongen, och det är mest i ligan. AIK släppte också till flest skott, totalt 1680 stycken.

VISSTE DU ATT...

AIK:s poängtapp mellan 2018/19 och 2019/20 är anmärkningsvärt? Från serieetta och 109 inspelade poäng (tangerat allsvenskt rekord då) till seriejumbo och 41 inspelade poäng. Laget tog alltså 68 poäng mindre, och målskillnaden gick från +56 till -85.

5 SAKER VI MINNS

TRE TRÄNARE

AIK hann avverka tre tränare under den gångna säsongen.

Fjolårets tränare Tomas Mitell lämnade för jobb som assisterande tränare i NHL-klubben Chicago Blackhawks, och ersattes av Jussi Salo som lyftes upp från juniorlaget. I slutet av november, efter en förlustsvit på nio raka matcher, så fick han lämna och ersattes av gamle bekantingen Bobo Simensen. AIK vann första matchen under Simensens ledning, men hade svårt att lyfta. I slutet av februari kom nästa ändring: Simensen ut, Roger Melin in. Roger Melin som därmed kom in som tränare i AIK för tredje gången under karriären.

KAPTENSBYTET

Det är sällan ett lag byter lagkapten under en säsong, men så blev det i AIK. Efter att ikonen och trotjänaren Christian Sandberg lämnat klubben förra våren så utsågs Jacob Dahlström till ny lagkapten.

I början av januari gjorde klubben ett skifte och utsåg Oscar Nord till ny lagkapten medan Dahlström fick ett A på tröjan.

– Det är ett bevis på att jag bidragit med någonting och har visat karaktär. Jag kommer fortsätta vara mig själv och visa vad jag vill med mitt hårda jobb på isen, sa Nord till AIK:s hemsida i samband med att han fick ett C på bröstet.

JOHANNES JÖNSSONS TIMEOUT

Johannes Jönssons sejour i AIK har varit minst sagt speciell.

Målvakten kom till klubben för två säsonger sedan och stämplades som en stjärnvärvning. Han inledde den säsongen strålande innan han åkte på en skada, och det blev comeback först i slutspurten av säsongen och när allt summerades hade det bara blivit tretton matcher. I år spelade 30-åringen sexton matcher innan AIK i början av december meddelade att Jönsson sjukskrivs på grund av personliga omständigheter. Något mer spel under säsongen blev det inte.

SKADORNA

AIK hade ingen rolig säsong på isen, men det ska också finnas i tanken att laget var skadedrabbat under säsongen.

Johannes Jönsson (sjukskrivning), Sam Marklund och Jacob Svensson, samtliga förväntade nyckelspelare, var alla frånvarande från början av december och framåt. Till det hade Kim Tallberg och Cody Bradley lång frånvarotid på grund av skador. Plus en hel del mindre skavanker på viktiga spelare, som missade matcher här och där.

JUNIORENS DEBUTMÅL

Ska vi bryta ut någon speciell händelse under säsongen så ploppar Isak Salqvists allsvenska debutmål upp.

Junioren spelade sin allsvenska debutmatch mot Västervik 4 januari, och gjorde mål direkt. Inte vilket mål som helst heller. Keepern Mika Järvinen levererade ett fantastiskt uppspel som genererade en spelvändning där Salqvist till slut kunde sopa in pucken.

BILDEN

SÄSONGENS...

... miss

... debut

17-årige målvakten Jesper Vikman fick chansen borta mot Kristianstad, och gjorde en stormatch. Keepern motade 33 av 34 skott och noterade en räddningsprocent på 97,1 % när AIK vann med 3-1.

... "släkten är värst"

Hugo Leufvenius fastnade i Karlskrona, lämnade för spel i AIK - och såg till att bli matchvinnare mot sitt gamla lag i sin gamla hemmaarena när han, förvisso något turligt, styrde in segermålet i 2-1-vinsten i NKT-Arena Karlskrona.

... korta comeback

Tvillingarna Oscar och Victor Ahlström gjorde comeback under vintern och återvände till AIK där de tidigare spelat. 33-åringarna kom in på tryout kring nyår, skrev permanenta kontrakt strax därefter men fick sedan lämna klubben i slutet av februari. Snabbt in, snabbt ut.

... "trade"

Bytesaffärer tillhör inte vanligheterna i svensk hockey, men den gångna säsongen fick vi se flera stycken. Bland annat så skickade AIK backen Oskar Drugge till Västervik i ett rakt byte där man fick tillbaka backen Alexis Binner.

... hattrick

... soloshow

TIPPNINGEN INFÖR SÄSONGEN

Mike Helber, C More: 7

Harald Lückner, C More: 7

Supportarna, HockeyAllsvenskan: 5
(samlades in via hemsida och sociala medier innan säsongsstart)