Listan: "Hamnar i en unik skara"

29 oktober 2020 11:00

Varje vecka så listar vi tio heta grejer från den gångna veckan i HockeyAllsvenskan - en salig blandning av lag, spelare och prestationer!


1 Jonathan Dahléns landslagsplats

Jonathan Dahlén fortsätter att riva ner rubriker. I måndags så valde förbundskaptenen Johan Garpenlöv att ta ut Timrås stjärna och HockeyAllvenskans ledare av poängligan till spel i Tre Kronor och Karjala Cup. Det är ytterst sällsynt att allsvenska spelare får chansen i Tre Kronor under säsongen (något fler har fått det efter säsongen, under VM-uppladdningar) så Dahlén sällar sig till en exklusiv skara spelare som också inkluderar Kenny Jönsson, Dick Tärnström, Marcus Ragnarsson, Carl Söderberg och Patrik Berglund.

2 Björklöven

Hur länge håller segertåget i sig? Björklöven har inlett säsongen med nio raka vinster och har tagit 26 av 27 möjliga poäng. Det är den tredje bästa starten i HockeyAllsvenskan någonsin. Bara Leksand (2008/09) och Rögle (2006/07) har startat en säsong bättre då båda lagen hade full pott efter nio spelade omgångar. Rögle har svarat för den bästa starten någonsin, för 2006/07 blev det elva raka trepoängare innan första poängtappet kom.

3 Timrå

Timrå är spisheta just nu. Laget har tagit fem raka trepoängare med totala målskillnaden 24-7. I de fem tredjeperioderna har laget 12-1 i målskillnad, så man är också starka på slutet. Det mesta kuggar i. Jacob Johansson är vass i kassen, försvarsspelet väloljat och framåt så vimlar det av spelare som vräker in poäng. Då finns också sparkapital: toppvärvningen Christopher Liljewall står - osannolikt nog - alltjämt på noll poäng.

4 Mikkel Aagaards speciella dagar

Ja, vilka dagar det var för MODO-dansken Mikkel Aagaard i slutet av förra veckan. Under torsdagen hamnade han i handgemäng med lagkamraten Daniel Sylwander på träning, dagen efter klev han ut och sköt ett äkta hattrick - tre mål på sju minuter - i 6-1-segern mot Vita Hästen och spräckte därmed både sin mål- och poängtorka. Kommer MODO och Aagaard igång på allvar nu...?

5 Tim Juels nollor

Vilken start på säsongen Tim Juel har fått. Målvakten gjorde en succéartad debutsäsong i HockeyAllsvenskan ifjol, och har följt upp den med en strålande start i år. Juel har startat fem matcher i kassen för Karlskoga, och har hållit tre (!) nollor. Hyfsat facit, givetvis. 26-åringens statistik totalt sett: 1,78 insläppta mål per match samt 93,5 % i räddningsprocent.

6 Firma Albin Lundin och Jens Lööke

Kedjan med Albin Lundin, Jens Lööke och Jonathan Dahlén var en av HockeyAllsvenskans hetaste ifjol, men i år har Dahlén både missat två matcher och placerats i andra omgivningar. Det har inte påverkat Lundin och Lööke negativt. Nästan tvärtom. Duon är stekhet, har gjort poäng i sex raka matcher och ligger tvåa och fyra i poängligan. Firma Lundin och Lööke är en stor anledning till Timrås framfart just nu.

7 Marcus Sörensens poängsvit

Marcus Sörensen har inlett säsongen med att göra poäng i åtta (!) raka matcher vilket är en stark bedrift, inte minst eftersom Vita Hästen svajat en del resultatmässigt. Hur länge håller poängmakandet i sig för San Jose Sharks-forwarden? Återstår att se. Det är dock en bit kvar till det allsvenska rekordet som ligger på 20 (!) raka poängmatcher, satt av Jared Aulin i Örebro 2011/12.

8 Alexander Leanderssons mormor

Går det annat än att älska Alexander Leanderssons mormor Karin? Hon har stickat mössor till alla spelarna i Karlskoga. Hon började med att sticka en mössa till Alexander, sedan ville hela laget ha - och då löste hon det. I helgen blev det klart att Gustaf Franzén återvänder till Karlskoga, och visst löste Karin en mössa till honom också, en mössa som han fick direkt i C Mores sändning igår.

9 Daniel Marmenlind

Skador på både Samuel Ward och Zackarias Skog. Utökad konkurrens av Felix Sandström. Inget av det där verkar ha stört Daniel Marmenlind i Västervik, utan han har gått ut och spelat fantastisk hockey så här långt. Inte minst den senaste veckan, där han murade igen mot både Mora (seger 3-1) och Tingsryd (seger 2-1). En av ligans just nu hetaste målvakter.

10 Jonatan Harjus comebacksuccé

Jonatan Harju fick ett skärsår i benet och missade ett gäng matcher, men comebacken slog det sannerligen gnistor om. Forwarden spelade "bara" åtta minuter och 40 sekunder, och gjorde totalt tolv byten, mot Väsby, men lyckades på den tiden göra två mål och två assist i 8-2-segern. Snacka om att leverera stort i förhållande till speltiden.