Nybeck: "Självklart att stanna i ligan"

17 maj 2022 12:45

AIK-förvärvet Zion Nybeck berättar om motgångarna under vintern, skadan, HV71-resan, Almtuna-inhoppet, nystarten och förväntningarna.


Den gångna säsongen var minst sagt speciell för Zion Nybeck.

Efter en höst och vinter kantad av motgångar och bakslag så blev det en fin avslutning när han var med och tog upp HV71 i SHL igen.

Någon HV-fortsättning blir det dock inte utan talangen stannar kvar i HockeyAllsvenskan. Till hösten spelar forwarden i AIK.

– Jag fick direkt en bra känsla när Christoffer Malm (sportchef AIK) ringde. AIK vill bygga ett yngre lag och göra en riktig satsning, så det känns hur bra som helst, säger Zion Nybeck.

Han blickar tillbaka på den gångna säsongen med blandade känslor:

– Det har varit en lärorik säsong nu när jag ser tillbaka på den. Det var tufft, flera bakslag, men jag fick också lära mig många saker.

20-åringen följde med HV71 ner i HockeyAllsvenskan förra sommaren men fick kämpa rejält för istiden under hösten. I skarven mellan november och december började det lossna en del och det blev sex poäng på nio matcher innan det var dags att dra till JVM.

"VAR EN TUFF TID"

Den turneringen hann dock knappt börja innan den avbröts.

Väl tillbaka i HV71 så åkte Nybeck på en allvarlig skada redan i comebacken och missade mer eller mindre hela våren.

– Det var en tuff tid, erkänner talangen.

– Jag var på gång innan JVM, sedan blev den turneringen väldigt speciell. Extremt tråkigt att det blev som det blev. Kunde ändå släppa det ganska snabbt och då ville jag bara hem och spela med HV. Så kom skadan direkt... det var oerhört tufft.

Vad hände?
– Jag fastnade i isen och landade på foten på något konstigt sätt. Det blev en fraktur i benet och lång vila.

Det var också tufft med speltiden i HV71 under hösten?
– Jag visste att vi hade ett grymt lag redan när jag skrev på och var medveten om att konkurrensen skulle bli tuff. Jag var lite arg, besviken och frustrerad stundtals under hösten, men när jag kört min rehab efter skadan så kändes det ändå bra, jag ville verkligen spela och ta en plats. Hela säsongen var en stor läropeng, jag lärde mig mycket om mig själv och hantera situationen jag var i.

Du kom in i laget i slutspelet... skönt?
– Slutspelet var extremt kul, otroligt roliga matcher. Det kändes bra för mig också. Jag kände att jag inte hade något att förlora, det var bara in och köra järnet i varje läge. Jag tycker att det gick bra och det blev ett kvitto på att jag gjort en bra rehab.

Du var med när HV71 åkte ur, var det viktigt att spela upp klubben igen?
– Det betydde väldigt mycket. Jag har alltid hållit på HV och velat spela i HV, det är klart att det var viktigt att få göra den resan.

Personligen blev inte säsongen som gick som tänkt.

Tiden i AIK blir lite av en nystart.

– Det var ganska självklart att jag skulle bli kvar i HockeyAllsvenskan. Jag vill utvecklas mer som både människa och ishockeyspelare och jag tror jag får en bra möjlighet till det i AIK, säger han.

– Min förväntan är att ta en stor och betydande roll. Jag vill producera framåt och bli en spelare att lita på i offensiven.

SUCCÉINHOPP I ALMTUNA

Ja, det är offensiven som är Zion Nybecks styrka.

Forwarden svarade för elva poäng på 22 allsvenska matcher i vintras, ett fint snitt sett till roll och speltid. För två år sedan lånades han också ut till Almtuna och gjorde dundersuccé. Nybeck sköt två mål i sin allsvenska debut och hann med fem poäng på tre matcher innan han kallades hem till HV71 igen.

Det där inhoppet i HockeyAllsvenskan skapade en del förväntningar på Nybeck förra hösten.

– Fast det kände inte jag av, jag har inte ens tänkt på det. Jag vet inte vad folk hade för förväntningar på mig. De där matcherna i Almtuna var dock viktiga för mig, jag fick se att jag kunde producera i den här ligan, säger han.

– Direkt när jag kom till Almtuna så fick jag stort förtroende och det blev en boost för mig. Jag började lita på mig själv och mitt spel på ett helt nytt sätt. Jag vågade släppa loss. När poängen kom så blev det ännu enklare. Spelet och självförtroendet tog jag med mig tillbaka till HV71.

Zion Nybeck har en inneboende offensiv som bara väntar på att få blomma ut.

Kanske blir det i AIK...

– Det får vi hoppas, det är ambitionen, säger Zion Nybeck.

» Transfercentralen 2022