Miketinac: "Finns chansen tar jag den"
Publicerad: 2019-07-24
Nu är skadetrubblet förhoppningsvis över. Kalle Miketinac hoppas på en frisk vinter - och det stora allsvenska genombrottet i nykomlingen Kristianstad.

Grundplanen sprack.

Reservplanen blev minst lika bra, om man ska tro huvudpersonen.

Tanken var att Kalle Miketinac skulle spela allsvensk hockey med Pantern till hösten, men efter att Malmö-klubben inte fått ihop ekonomin så fick centern dra vidare och skrev sedermera på för allsvenska nykomlingen Kristianstad.

– Det är så klart tråkigt med Pantern, men det känns minst lika bra med Kristianstad, säger Kalle Miketinac.

– Jag hade inga problem med att det blev så här, jag ser bara positivt på framtiden och läget som är nu.

Oavsett klubb så har planen inför kommande säsong varit enkel: hålla sig frisk och erövra en offensiv roll.

Kalle Miketinac har haft en hel del skadetrubbel genom åren, inklusive under säsongen i Karlskrona ifjol då han hade dubbla skadeuppehåll under en höst där han hela tiden plågades av en krånglande fot.

– Jo, det har varit en hel del skadeproblem genom åren. Jag har haft otur. Framförallt har jag haft problem med foten. Jag skadade den för ett par år sedan, en spricka i knölen där, och har haft det halvstruligt med den.

Faktum är att de två senaste försäsongerna har varit tuffa:

För två år sedan kom fotskadan på försäsongen. Det blev operation och vila i några månader.

Ifjol ådrog han sig en hjärnskakning på försäsongen, men var redo till seriepremiären.

Du får ta det försiktigt i augusti…?
– Haha, ja, verkligen. Det är bara att tro och hoppas att man får vara frisk i en hel säsong nu. Det hade varit fantastiskt.

Kalle Miketinac var skadefri under andra halvan av säsongen ifjol - och det märktes både spel- och poängmässigt.

Han gjorde totalt 14 poäng på 38 matcher. Nio av poängen kom efter nyår och det blev sex poäng på de sista fem matcherna. Han adderade sedan ytterligare två poäng på fem matcher i Slutspelsserien, trots att Karlskrona som lag gick svagt där.

– Jag tycker att jag började säsongen piggt, men sedan kom skador och en svacka, innan jag avslutade bra. Det var en okej säsong, men inte mer, säger han.

– Jag hade inga problem med foten efter jul ifjol och kände att jag hade bra kontroll på kroppen under våren. Då kom formen också. Jag kände mig riktigt bra i slutet.

Du sköt till och med ett hattrick under våren?
– Ja, det var en ketchupeffekt. Jag hade jobbat hårt länge och där lossnade det äntligen och puckarna trillade in. Det var skönt men jag hade gärna gjort lite fler mål totalt sett under säsongen.

Kalle Miketinac - efternamnet är för övrigt kroatiskt och härstämmar från hans farfar - har länge varit stämplad som en stortalang.

Skadorna har hållit honom tillbaka.

Är det nu det stora genombrottet kommer?

– Jag känner mig bra tränad och bra förberedd. Jag vet vad jag kan, nu gäller det bara att plocka fram det också, säger han.

– Jag vill så klart bli en ledande spelare i Kristianstad. Jag är här för att ta nästa kliv i karriären. Jag vill vara den ledande spelaren som man kan lita på i alla lägen, plus göra lite fler poäng än jag gjorde ifjol.

Det saknas en del allsvensk rutin i laget, där kanske du kan bidra?
– Ja, absolut. Sedan kan det vara en styrka i sig också att det saknas lite rutin. Det finns ingen spelare som har enorma förväntningar på sig utan alla börjar på samma nivå och får tävla om platserna. Det är ingen som är utmålad som den som ska göra det för laget, utan det är laget som ska göra något tillsammans. Jag tror det blir bra. Jag har höga förväntningar på laget. Det känns hungrigt och taggat, många unga spelare på uppgång och staden känns nyfiken på vad som kommer att hända i HockeyAllsvenskan. Jag tror inte att vi ska ha för mycket fokus på att vi är nykomlingar, utan vi ska ut och köra som alla andra, inte tänka på vilka vi möter eller ha respekt för att vi är nya i serien.

Kalle Miketinac har höga förväntningar på säsongen som kommer.

Både för laget och sig själv.

– Jag ska göra mitt bästa så får vi se var det leder, säger han.

– Jag hoppas att jag får spela mycket i en stor roll. Finns den chansen så kommer jag att ta den.

» Transfercentralen - full koll på silly season

Jonas Gustavsson