7. Ekonomi: "För dyrt med ett slutspel"
Publicerad: 2019-03-17
I åtta artiklar kommer HockeyAllsvenskan att presentera invändningar kring Ola Lundbergs serieutredning. Allt för få hockeyn än mer populär och än mer engagerande.
Del 7: Ekonomi.

Ett slutspel är en stor och viktig intäktskälla för klubbarna men också förenligt med stora kostnader i form av många matcher på kort tid med snabb omställningstid.

KONSEKVENSER AV SERIEUTREDNINGEN

Enligt utredarens förslag så spelas mellan 36-56 matcher i HockeyAllsvenskans slutspel. Det vill säga det är upp till 20 matcher som man på förhand inte vet om dom spelas eller inte. Det ställer till problem med resebokningar, hotellbokningar, biljettförsäljning, personal, inköp av varor, event, företagskunder, marknadsföring etc.

HOCKEYALLSVENSKANS FÖRSLAG

Med en Kvalserie blir antalet matcher mellan 38 till 42. Dvs endast fyra matcher är osäkra. Det öppnar upp för möjligheten att sälja biljettpaket, företagspaket, boka personal, hotell och resor i förväg och på så sätt få bättre priser, bättre förutsättningar och lägre risk.

GLÖM INTE PUBLIKEN, DET ÄR DOM SOM GÖR FESTEN!

I vårt mål att bli Sveriges mest engagerade idrott så behöver vi också ge alla supportrar och intressenter bästa förutsättningar att planera för alla matcher. De blir också lidande av osäkerheten i utredarens förslag. HockeyAllsvenskan vill göra det lätt för publiken för vi tror att de bästa matcherna är de med mycket publik som skapar stämning!

EKONOMISKA KONSEKVENSER?

Nedan visas historiska siffror från Kvalserien och nuvarande Direktkval jämfört med utredarens förlag på slutspelsträd.

I en kvalserie vet man på förhand hur många matcher som ska spelas. I ett slutspelsträd med bäst av 7 matcher vet man inte det men i ett ”normalt” bäst av 7 scenario (se nedan ”Serieutredningen snitt”) blir intäkterna på ungefär samma nivå som i en kvalserie.

Men skillnaden ligger i kostnaderna.

En kvalserie innebär 32 matcher, ett slutspelsträd 44 matcher. Det vill säga kostnaderna för arenahyra, personal, resor, hotell etc blir en tredjedel högre med ett slutspelsträd än i en kvalserie. Har utredaren tagit hänsyn till det?

Vi kan hoppas att alla bäst av 7 matcher alltid går till en sjunde avgörande match år efter år.

Frågan är hur troligt det är?

Ska klubbarna budgetera efter det?

Över tid kommer en kvalserie alltid vara ekonomiskt klart bättre för klubbarna.

{!A}

» Förtydligande av HockeyAllsvenskans remissyttrande till Svenska Ishockeyförbundet rörande Serieutredningen (PDF)

HockeyAllsvenskan