Domartruppen 2022/23 är spikad!

18 maj 2022 12:45

Nu är domartruppen till 2022/23 spikad och där finns tre nya huvuddomare samt fem nya linjedomare med!


Domartruppen 2022/23 består av femton huvuddomare och nitton linjemän.

Under säsongen så tackade rutinerade huvuddomarna David Bergman och Jimmy Dahmén för sig. Nu står det också klart att André Hiljanen, som var med och dömde finalserien i HockeyAllsvenskan, avslutar sin domarkarriär.

– De har gjort fina insatser och har stått för mycket rutin i vår domartrupp, vi passar på att tacka dem för sina insatser, säger domarchefen Björn Wettergren.

Tre nya huvuddomare kommer in i truppen: Niklas Johansson, David Laksola och Oskar Niklasson. Alla tre har dömt matcher som huvuddomare i HockeyAllsvenskan redan under den gångna säsongen, men blir nu alltså ordinarie allsvenska huvuddomare.

– Det känns hemskt roligt att välkomna dem till ligan. De har gjort det väldigt bra i tuff konkurrens i HockeyEttan och även imponerat i sina provmatcher i HockeyAllsvenskan under året.

Antalet linjemän i truppen växer från sjutton till nitton domare jämfört med i fjol. Christian Billing, Mathias Naperotti och Rasmus Strömberg har flyttats upp till SHL.

– Precis som klubbarna så måste vi vara förberedda på att våra bästa kan försvinna uppåt i seriesystemet. Det är en härlig utmaning. Vi har under två års tid satt in ett nytt arbetsmönster för linjedomarna där NHL hjälpt till med detaljerna. I år följde SHL efter och nu pratar man om att införa det även internationellt i Europa. Det känns jätteroligt att tre killar som verkligen gjort reklam för det här nu premieras med att få döma på högsta nationella nivån.

In som nya linjedomare kommer Philip Hanning, William Henriksson, Niclas Rosendahl, Gustav Rutfors och Albin Värmhed.

– Det här är fem killar som dragit tunga lass i HockeyEttan och visat att de håller för en högre nivå. Det finns SHL-potential i allihop. Det är vältränade och riktigt proffsiga killar som kommer fylla ut kostymen hur bra som helst.

Domartruppen har en fin mix.

– Det vi tittar mest på i vår scouting är en mix av olika egenskaper med stor vikt vid mod, kommunikation och matchledarskap. Vi kräver inte att man är felfri, för då skulle vi inte ha några domare kvar. Det vi däremot vill är att man bygger en trovärdighet kring sitt domarskap och får spelare och ledare att lita på det man gör, säger Wettergren och fortsätter:

– Domarna ska vara vältränade, regelkunniga, konsekventa i sitt tänk och kommunikativa både verbalt och med kroppsspråk. Om man ska vara konkret så kan man säga att de domslut som tas ska gå att förstå, även om man inte håller med. Sedan tror jag inte du kan bli en bra domare om du inte har mod. Mod kan vara både att ta en utvisning och att välja att inte göra det. Ett bra exempel är den uppmärksammade missen i overtime i finalen i år. Pucken sköts ut från rinken över glaset. Tittar på man på den live i full hastighet så ser det ut som om den touchar på en motståndare. Men i slow-motion så ser man att det är en puck som går rakt ut, alltså utvisning. Först när man tittar bild för bild så ser man att pucken ställer sig på högkant när den skjuts i väg. Det gör att den vobblar till och det ser ut som om den touchar motståndarens klubba. Domarna såg det som en touch och dömde därför ingen utvisning. Det var fel, men det hade varit ännu mer fel att chansa på en utvisning. Mod i det här fallet är att lita på det man ser. Ibland blir det fel och ingen mår bra när det händer, men börjar vi chansa och döma för att publiken skriker eller för att man vill jämna ut matchen eller liknande, då är man feg och då är man inte en bra domare. Alla kan döma bra i slow-motion, men HockeyAllsvenskan spelas i full hastighet.

Bakom den ordinarie truppen finns en "trainee"-grupp med domare som kommer att få testa att döma i HockeyAllsvenskan under kommande säsong.

I den gruppen finns huvuddomarna Filip Granrud, David Södermalm, Carl von Sivers och Robin Werner, samt linjedomarna Adam Bardh, Mathias Franzén, Anna Hammar, Filip Ivarsson och Eric Olsson.

– Vi tror att den här "trainee"-gruppen kan vara en bra morot för de bästa domarna i HockeyEttan. Det gäller inte bara de som är uttagna i år utan även de som krigar om en plats i framtiden. Extra roligt är det att se att Anna Hammar tar en plats här. Anna dömde OS-final ifjol och är verkligen en lysande stjärna bland damdomarna inte bara i Sverige utan i hela världen. Nu blir hon första kvinna i svensk elithockey på herrsidan och det är såklart jätteroligt och förhoppningsvis inspirerande för alla tjejer som dömer, men jag hoppas att fokus även hamnar på att vad hon gör på isen för det här är en riktigt duktig och proffsig domare som verkligen förtjänat sina framgångar.

HUVUDDOMARE

Mattias Enroth
Filip Eriksson
Kristoffer Folkstrand
Niklas Johansson - NY
Stefan Johansson
David Laksola - NY
Olov Lundqvist
Oskar Niklasson - NY
Petter Norman
Fredrik Rönnberg
Anders Sandahl
Filip Sandstedt
Johan Wedin
Daniel Wessner
Alexander Österberg

LINJEDOMARE

André Ahlström
Fredrik Bäckström
Nicklas Elmerstig
Peter Eriksson
Viktor Hafsäter
Philip Hanning - NY
William Henriksson - NY
David Herrwaldsson
Oscar Leander-Olsson
Filip Löwgren
Joakim Nordberg
Niclas Rosendahl - NY
Gustav Rutfors - NY
Oliver Sjöberg
Teodor Sörholm
Albin Värmhed - NY
Marcus Westman
Niclas Westman
Tom Wågström

DOMARLEDNINGEN

Björn Wettergren
Christoffer Karlsson
Andrea Hjelmåker
Thomas Sundh

DOMARCOACHER

Anders Dahlén
Roland Gille
Thomas Forsström
Robert Lahti
Pär Melin - NY
Daniel Winge