Veckans Lista: "Har en otrolig effektivitet"

14 januari 2021 10:00

Varje vecka så listar vi tio heta grejer från den gångna veckan i HockeyAllsvenskan - en salig blandning av lag, spelare och prestationer!


1 Moras powerplay

Moras powerplay är helt otroligt just nu. Den senaste veckan hann dalalaget spela två matcher där man sopade in tre mål på sex försök, och därmed hade en effektivitet på 50 %. Än mer imponerande är att laget har samma effektivitet över de tio senaste matcherna - alltså 50 % (34 PP-lägen under den perioden har genererat 17 PP-mål)! Sett över hela säsongen är effektiviteten 30,9 % vilket är bäst i ligan.

2 Fredrik Bergviks 59 räddningar

Fredrik Bergvik svarade för en smått otrolig insats när Södertälje slog tillbaka Väsby med 3-0. SSK-keepern motade 59 (!) skott när han höll nollan och enligt statistikoraklet Tomas Videkling, som driver twitter-kontot domarna.se, så är det allsvenskt rekord när det kommer till hur många räddningar som krävts för att hålla nollan.

3 Daniel Ljunggrens assistsvit

I måndags så noterade Daniel Ljunggren en assist för åttonde (!) matchen i rad. Han är den blott tionde spelaren någonsin i HockeyAllsvenskan att lyckas med den bedriften. Blott fem spelare har lyckats göra en assist i nio raka matcher och rekordet - som innehas av Johan Åkerman och sattes under premiärsäsongen 2005/16 - är på tolv raka matcher. Hur långt når Daniel Ljunggren?

4 AIK:s vändning mot Västervik

AIK svarade för en av säsongens häftigaste vändningar i måndags mot Västervik. Laget låg under med 0-2 med en minut och sexton minuter kvar att spela. Trots det lyckades AIK nå 2-2, kvitteringspucken kom med 27 sekunder kvar, och vann till slut på straffar. Bland annat så vaknade skarpskytten Anton Holm - haft det trögt under hösten och dessutom varit frånvarande en del - som satte det så viktiga 2-2-målet.

5 Alexander Molldén

Alexander Molldén vill bara inte sluta göra mål. 25-åringen inledde säsongen som sjundeback i Kristianstad och hade knappt någon speltid alls och gjorde ett mål på sina första fjorton matcher. Nu? Sex mål på sju matcher och målskytt i fyra raka matcher. Inget annat än en sensation. Snacka om att högerskytten är het som spis.

6 17-åringarnas framfart

HockeyAllsvenskan är talangernas liga det är inte minst ett gäng 17-åringar som blixtrat den senaste tiden. Gabriel Kangas gjorde mål i sitt första byte och har tagit Västerås med storm samtidigt som Ludvig Jansson spelat sig in i Södertäljes backbesättning och imponerar stort. Den gångna veckan var det dags för Albert Sjöberg att presentera sig. Den 17-årige forwarden svarade för ett vackert mål i sin andra match med Södertälje. Fy sjutton så bra!

7 Anton Blomqvists start

AIK-tränaren Håkan Åhlund är tjäntledig under resten av januari på grund av familjeskäl och i hans frånvaro har assisterande tränaren Anton Blomqvist fått ta över huvudansvaret. Han har fått en kanonstart i den rollen och lett AIK till två raka segrar och fem av sex möjliga poäng. I båda matcherna har AIK dessutom vänt underläge till seger (0-2 mot Västervik blev 3-2 efter straffar och 0-1 mot Väsby blev 4-1 till slut).

8 Karlskoga

Karlskoga är i kanonform. Värmlänningarna har tagit tre raka segrar och har poäng i tio (!) raka matcher. Det trots att man alltjämt brottas med en hel del frånvaro, där det varit manfall i backbesättningen tidigare och där det just nu är så tunt framåt att backen Karl Jonsson fick vikariera som center senast. BIK lyckas dock lappa ihop laget och leverera starka resultat. Imponerande.

9 Moras heta målskyttar

Mora har en otrolig bredd i sitt målskytte just nu och ett helt knippe skyttar som är heta. Ludvig Larsson har gjort mål i fyra raka matcher (fem mål på sex matcher, dessutom), Oskar Stål Lyrenäs har gjort mål i tre raka matcher (sex mål på de sex senaste matcherna), Johan Persson har dunkat in sju mål på sju matcher och Måns Carlsson har noterat fem mål i de åtta senaste kamperna.

10 Mikael Erikssons boxplay-mål

Mikael "Daggen" Eriksson stod för ett av säsongens största viljemål i måndags när Karlskoga bortavann med 1-0 mot Björklöven. Det stod 0-0 och var bara drygt tre minuter kvar att spela när BIK-kaptenen slog till. Han kom loss från egen zon, tog ett skott, brottade sig mellan två Löven-backar och sopade in sin egen retur. "Daggen" är inte känd för sin finess utan för sin vilja, och målet personifierade homom därmed fullt ut.